Ugrás a tartalomra

Döntött, majd sorsolt a HVB

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2024. május 06. hétfő 22:29
Az ajánlások hétfői határideje lejárt. Napokon belül jogerőre emelkednek a Helyi Választási Bizottság (HVB) döntései.
Fotók: Osztie Tibor

Az április 20-án elindult kéthetes ajánlásgyűjtés során a polgármesterjelölteknek ötszáz, míg az önkormányzati képviselőknek változó mennyiségben, nagyjából hatvan és hetven közötti számban kellett majd érvényes ajánlást bemutatniuk hétfő 16 óráig. Voltak, akiknek mindez már egészen biztosan nem sikerült. A HVB esti ülésén többek közt megtudtuk: a Magyar Kétfarkú Kutya Párt helyi jelölteinek indulását egy kivételtől eltekintve (09. számú egyéni választókerület, KOVÁCS PÁLMA) a szükséges ajánlások híján valamennyi körzetben elutasították.

Két hete, az első ülés során hírt adtunk arról is, amikor két polgármesterjelöltet és huszonhat önkormányzati képviselőjelöltet vett nyilvántartásba a Helyi Választási Bizottság (HVB). De olvasóink arról is értesülhettek, hogy a bizottság megjelent tagjai még azon a héten számos további képviselőt vettek nyilvántartásba. Míg múlt csütörtökön aztán megírhattuk, hogy négyre emelkedett a nyilvántartásba vett polgármesterjelöltek száma.

A Helyi Választási Iroda vezetőjének, Ignácz Dávid jegyzőnek a tájékoztatása alapján a lentiekben felsorolt önkormányzati képviselő- és polgármesterjelölteket vették nyilvántartásba az ajánlások leadásának utolsó napján:

13. számú egyéni választókerület:
KONDOGOGOSZ KONSZTADINOSZ (Függetlenek SZIVE, Jobbik, Momentum)

08. számú egyéni választókerület:
NAGY BÁLINT (Független)

18. számú egyéni választókerület: 
RÉVÉSZ PÉTER (Független)

15. számú egyéni választókerület:
VINCZE ANDRÁS (Függetlenek SZIVE, Jobbik, Momentum)

02. számú egyéni választókerület:
BÁRI NORBERT (Mi Hazánk)

16. számú egyéni választókerület:
PAPP TAMÁS (Függetlenek SZIVE, Jobbik, Momentum)

12. számú egyéni választókerület:
SZŰCS TAMÁS (Függetlenek SZIVE, Jobbik, Momentum)

05. számú egyéni választókerület:
TÓTH ZSOLT ISTVÁN (Mi Hazánk)

18. számú egyéni választókerület: 
DOHÁNY ANDRÁS (Független)

18. számú egyéni választókerület: 
IMRE GÁBOR (Mi Hazánk)

03. számú egyéni választókerület:
MÁTHÉ BOTOND (Függetlenek SZIVE, Jobbik, Momentum)

01. számú egyéni választókerület:
PETRÓ CSABA (Mi Hazánk)

16. számú egyéni választókerület:
DANCSÁKNÉ OROSZI BEÁTA (Mi Hazánk)

10. számú egyéni választókerület:
UJPÁL ZSOLT (Független)

Nyilvántartásba vett polgármesterjelöltek:

DOHÁNY ANDRÁS (Független)

FINTOR ZSOLT (Független)

A nyilvántartásba vett polgármesterjelöltek száma ezzel hatra nőtt, de még lehet nyolc is! Mint megtudtuk: FÜLÖP JÓZSEF ISTVÁNNÉ (Munkáspárt) és LEHOCZKI-SPIDER LÁSZLÓ (Nép Pártján) ajánlásait kedden fogják összeszámolni.

A HVB döntött még a görög, az örmény, az ukrán, a német és a roma nemzetiségi önkormányzat jelöltjeinek, továbbá a DK, LMP – Zöldek, MSZP, Párbeszéd-ZÖLDEK települési kompenzációs listájának nyilvántartásba vételéről is.

A hétfő délután négy órai határidőn túl beérkező ajánlásokat és jelentkezéseket a bizottságok már nem fogadhatják el. A hétfői határidő vonatkozott a települési nemzetiségi önkormányzati választáson indulni szándékozókra is, nekik is eddig az időpontig kellett összegyűjteniük a Nemzeti Választási Bizottság által meghatározott számú ajánlást.

Azokat a jelölteket, akik közvetlenül a hétfő délutáni határidő előtt adták le ajánlásaikat, a választási bizottság négy napon belül, azaz legkésőbb pénteken veszi nyilvántartásba.

A szavazólapokon lévő sorrendet eldöntő sorsolásokon ettől függetlenül ezekkel a jelöltekkel is számolt a bizottság hétfő este. (Ha az elkövetkező napokban a HVB a szükséges ajánlások híján elutasítja majd az adott jelölt indulását, akkor az értelemszerűen kiesik, így lehúzzák a szavazólapról.)

Amennyiben nincs visszalépés, akkor az ezt követően jogerőre emelkedett névsor alapján adhatjuk le voksunkat június 9-én. Minderről olvasóink időben értesülhetnek majd.

Programok

Jelenleg nincsenek programok!