Ugrás a tartalomra

A legendás színész hűséget fogadott Miskolcnak

Nagy-Hankó Krisztina
Utoljára módosítva
2024. március 27. szerda 15:50
Bánhidy József, a miskolci színművészet egyik kiemelkedő alakja. A színházi világnap alkalmából szerdán, ünnepélyes megemlékezést tartottak a művész sírjánál.
Fotó: Osztie Tibor

Bánhidy József (1888–1973) előtt tisztelegve tartottak megemlékezést a Mindszenti temetőben, annak apropóján, hogy Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése február 29-én tartott ülésén a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Honismereti Egyesület kezdeményezésére védetté nyilvánította a színművész síremlékét. Az elsők között kapta meg a Miskolci Nemzeti Színház örökös tagja címet, legendás, a város életében jelenlévő, népszerű művész volt, akivel személyes napi kapcsolatot ápolt a helyi közönség. 

Az ünnepélyes megemlékezésen Mikita Gábor színháztörténész-muzeológus tartott emlékező beszédet. Azért is különösen értékes a színész életútja, mert egy idő elteltével hűséget fogadott a városnak, a színházának, közönségének – mondta. Pályáját Aradon kezdte, majd Pécsen és a fővárosban is játszott. Pest két fontos kabaréjában az Apollóban és a Royal Orfeumban is szórakoztatta a nézőket. Ebben a műfajban volt markánsan jelen a művész, akinek nagyon jó humora és színpadi technikája volt. Majd 1939-től már folyamatosan Miskolcon játszott elősorban karakterszínészként, epizodistaként. De zenés darabokban is színpadra lépett. A szakmában rangos elismerése volt, kortársai számára a „miskolci színész” megtestesítője – tette hozzá a színháztörténész. 

Számos vidám és meghökkentő anekdota őrzi emlékét és mutatja azt, milyen szinten volt jelen a város életében Bánhidy József. Ezekből a történetekből megismerhetjük humorát, a bohém természetét, az igényességét és azt, hogy a közösségének igazi tagja volt. Benedek Miklós és Gyarmati Béla egykori újságírók visszaemlékezéseit, leírásait idézte Mikita Gábor. Melyekből kiderül, hogy többek között az ikonikus Roráriusz cukrászda és a Bányász klub is törzshelyei voltak „Jóska bácsinak”, akinek kópéságait, egyedi szokásait mindenki szeretettel elnézte.

Imát mondott és a sírt megáldotta Juhász Ferenc, a Mindszenti templom plébánosa, az eseményen közreműködött Kincses Károly, a Miskolci Nemzeti Színház színművésze, valamint a Mindszenti templom énekkara. A művész védetté nyilvánított síremlékére koszorúkat helyezett el Miskolc önkormányzata nevében Varga Andrea alpolgármester, Ignácz Dávid jegyző és Kovács Zsuzsanna, az önkormányzat kulturális- és sport osztályának vezetője. 

További hírek

Olvasnivaló