2017. november 21. Olivér
Miskolc
0°C / 4°C
„1956 az utódok számára a szabadságvágy jelképe”
minap.hu
|
2017. október 20. 21:01
|
frissítve: 2017. október 22. 16:35
A hagyományokat folytatva, idén is vidéken ünnepelte 1956. október 23-át a B.-A..-Z. megyei önkormányzat. Ezúttal Sajóbábony önkormányzatával tartottak közös, ünnepi közgyűlést, amelyen Nagy István parlamenti államtitkár mondott ünnepi beszédet. A rendezvény keretében átadták a Pro Comitatu- és az Alkotói-díjakat.

A megemlékezés a város bejáratánál kialakított parkban kezdődött, ahol Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke és Szilva István, Sajóbábony polgármestere avatta fel az 1956-os emlékművet, majd másokkal együtt, elhelyezték a megemlékezés virágait.

Az ünnepi közgyűlést a helyi általános iskolában rendezték meg. Szilva István polgármester kiemelte, most már méltó körülmények között tudnak emlékezni a forradalomra, amelyben sajóbábonyiak is részt vettek. Mint fogalmazott: "1956-ban nagy energiák törtek a felszínre".

unnepi_kozgyules_megye_56.jpg

A megyei önkormányzat nevében koszorút helyezett el Kovács János főjegyző, Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke és Bánné Gál Boglárka alelnök.

Az ünnepi közgyűlést Török Dezső nyitotta meg, aki Böjte Csaba ferences rendi szerzetest idézve emlékeztetett: a szabadságot nem lehet megvásárolni. Ez az emberek lelkében születik - s ilyen frenetikus élmény lehetett 1956. október 23.-a, a felszabadulás élménye, a zsarnokság bukása.

unnepi_kozgyules_megye_56_1.jpg

– Mi, fiatalabb nemzedékek már csak az elbeszélések, a történelemkönyvek alapján sejthetjük, milyen lehetett Sztálin elvtárs legjobb magyar tanítványának országában élni. A félelmet azonban sikerült legyőzni, átszakadt a lelki gát, s a pesti srácok legyőzték az ÁVH-t és a szovjet megszálló csapatokat. Vérükkel váltották meg Magyarország szabadságát, amely már puszta létével kihívást jelentett a szovjeteknek. Ezért ismét bevonultak, a helyi kollaboránsok pedig véres bosszút álltak a forradalmárokon. A megtorlás ellenére azonban, a szabadság lángja sokak szívében tovább égett. Tartozunk annyival 1956 hőseinek és áldozatainak, hogy nem adjuk fel függetlenségünket. Ez nem pártpolitikai kérdés, hanem nemzeti ügy – zárta beszédét a megyei közgyűlés elnöke.

unnepi_kozgyules_megye_56_2.jpg

– 1956 számunkra, utódok számára a szabadságvágy jelképe – fogalmazott ünnepi beszédében Nagy István parlamenti államtitkár. – Hatvanegy éve ismét bebizonyosodott, hogy a magyarság képes - és akar is - szembeszállni a zsarnoksággal Szabad Magyarországot, demokráciát akartak, véget kívántak vetni a cinikus hazugságcunaminak. Azt akarták, hogy Magyarország a magyaroké legyen. A harcok ugyan elsősorban Budapesten zajlottak, de a forradalmi eseményekből Borsod-Abaúj-Zemplén lakossága is kivette részét. Komoly szerepe volt például a diósgyőri munkásdelegációnak abban, hogy Nagy Imre miniszterelnök a forradalom mellé állt – mutatott rá.

Az 1914-től kezdődő baljós időket értékelve az államtitkár kiemelte: csoda, hogy a magyaroknak maradt erejük 1956-ra. A csoda azonban megtörtént, Magyarország kivívta a világ tiszteletét. A szovjetek által levert szabadságharc után pedig jött a megtorlás, amely sokkal véresebb volt, mint az 1849-es osztrák. Az 1963-as, részleges amnesztiáig a magyarság minden szabadon töltött nap után fél év terrorral lakolt. 1956 Magyarország védjegyévé vált, szellemiségét meg kell őrizni – húzta alá Nagy István.

unnepi_kozgyules_megye_56_3.jpg

A hagyományokat folytatva az ünnepi közgyűlés keretében kitüntetéseket adott át Török Dezső és Bánné Gál Boglárka, a megyei közgyűlés alelnöke. Pro Comitatu díjat vehetett át Jeney András matematikus, az MTA köztestület tagja. Alkotói díjban részesült a Kiss Kata Zenekar, amely egyedi módon ötvözi a népzenét más stílusokkal, és Kovács Bertalan többszörös szenior világ- és felnőtt magyar bajnok úszó, a miskolci vízisport ikonja.

Az ünnepi műsorban közreműködött a sajóbábonyi Rezeda Népdalkör, a helyi általános iskola diákjai, valamint Sasvári Sándor Jászai Mari díjas művész.

Nem
Csapatsport
Fizikális mérkőzést vitt el az Oroszlány csapata. A harmadik helyen álló MEAFC fogadta a veretlen listavezető tavalyi bronzérmes Oroszlányt.
Baleset
Egy személyautó és két kisbusz karambolozott hétfőn kora este a Taktakenéz és Prügy közötti úton. A személyautó egyik utasa a helyszínen életét vesztette, a másikat súlyos sérülésekkel szabadították ki az összeroncsolódott járműből.
Egészségügy
Több mint hétszázezer forint értékben adományozott klímaberendezéseket egy üdítőitalokat gyártó vállalat a megyei központi kórház Gyermeksebészeti Traumatológiai és Égési Osztályának. Az pénzt két jótékonysági sportrendezvényen gyűjtötték össze, és más cégektől is kaptak támogatást.
Városinfó
A 2015 októberében felesküdött, seriffeknek is nevezett körzeti rendészek állandó, személyes kapcsolatban vannak területük lakóival, s megfelelő helyismerettel rendelkeznek ahhoz, hogy napi ügyeik során is segítsék a miskolciakat. Egy miskolci nő a napokban levélben mondott köszönetet az egyik rendész tevékenységéért.
Megye
Éppen gyanúsított kihallgatásáról tartott haza az a putnoki férfi, aki a séta helyett ismét inkább biciklit lopott.
Egyéni sport
Zurai Rajmund, a DVTK-MVSI tehetsége a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel a miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium tornacsarnokában, november 18-án megrendezett serdülő szabadfogású országos bajnokságon, ahol még négy társa is érmes lett.
Miskolc
Ismét cipősdobozban várják a rászorulóknak szánt ajándékokat a Herman Ottó Múzeumban.
Kultúra
A magyar beat-rock hagyományaiból táplálkozó csapat sokat értető és elgondolkodtató szövegeivel, ugyanakkor fülbemászó dallamaival jogosan reménykedik abban, hogy az egész ország megismeri nevüket és dalaikat.
Egészségügy
A Movember Mozgalom egy világszerte ismert figyelemfelkeltő mozgalom, amelyet minden év novemberében rendeznek meg, hogy felhívják a figyelmet a prosztatarákra. A Megyei Központi Kórház az Első Miskolci Lions Klubbal karöltve, ingyenes szűrést szervez Miskolcon 2017. november 25-én, a prosztatarák elleni küzdelem jegyében.
Közélet
Advent a karácsony (december 25.) előtti negyedik vasárnappal – más megfogalmazásban a Szent András apostol napjához (november 30.) legközelebb eső vasárnappal – veszi kezdetét, és karácsonyig tart. Idén december 3-án lesz advent első vasárnapja.
Miskolc
Nagyon szerencsések vagyunk mi, miskolciak, de sokszor észre sem vesszük! Elvakítanak minket a hétköznapi problémáink, napi teendőink közben csak végigrohanunk ezen a csodálatos városon, amelyet igazából nem is ismerünk.

Videótár

26. Francia Filmnapok
02:06
2017. november 20.
Koraszülöttek Világnapja
01:59
2017. november 20.
MVK Zrt balesetmentes közlekedés
01:41
2017. november 20.
Védjünk meg Magyarországot Ifj Lomnici Zoltán
02:35
2017. november 20.