2017. november 21. Olivér
Miskolc
0°C / 4°C
Idén is különleges filmvásár a CineFesten
minap.hu
|
2017. szeptember 13. 13:03
|
frissítve: 2017. szeptember 15. 11:05
A CineFest filmfesztivál hagyományos vásárán idén is alkalom nyílt a cégeknek és a forgalmazóknak, hogy különböző műfajú filmek közül válogassanak: vétel vagy eladás céljából.

filmvasar_170913_vcs_06.jpg

Fotók: Végh Csaba

A filmvásár résztvevőit Bíró Tibor fesztiváligazgató köszöntötte szerdán a City Hotelben. Mint mondta, a szomszédos teremben folyamatosan vetítik az eseményre kihozott filmeket, így bárki belenézhet a művekbe, hogy könnyebb legyen a döntés a vásárlást illetően.

filmvasar_170913_vcs_14.jpg

A Budapesti Corvinus Egyetem docense, Letenyei László is a "filmkínálók" között volt. Mint elmondta, kulturális antropológiát végzett, szakterületei kiterjednek a településkutatásra, a gazdasági antropológiára és a szociofilmre is.

filmvasar_170913_vcs_09.jpg

– A diákjaink évente körülbelül 4-5 filmet készítenek a legkülönbözőbb témában. Most például dokumentumfilmeket hoztam ki. Van közöttük olyan, ami a bűvészetről, a bűvészekről szól, állatmenhelyről is forgattak már a Szociofilm órám keretén belül – nyilatkozta. Az egyik legérdekesebb alkotásuk a Magyarországon élő Andok-beli indiánok szokásairól, kultúráiról, a közösség ünnepéről szóló dokumentumfilm volt.

Inti Raymi - a Magyarországon elő Andok-beli közösség ünnepe, La Fiesta del Sol en Hungria

Letenyei László elmondta, különböző táborokba is el szoktak látogatni, ahol a gyerekek valóban a helyszínen nyerhetnek rálátást az indiánok életére.

filmvasar_170913_vcs_10.jpg

A filmes börzét egy hosszú távon kialakuló, jól működő filmpiac reményében szervezik meg már évek óta. A rendezvényen idén is rengeteg különböző témájú alkotás közül lehetett válogatni.

Nem
Kriminális
A Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség rablás bűntette miatt emelt vádat egy 66 éves férfival szemben, aki három hete egy hernádnémeti vegyesboltból fizetés nélkül, erőszakkal akart élelmiszereket elvinni.
Csapatsport
Fizikális mérkőzést vitt el az Oroszlány csapata. A harmadik helyen álló MEAFC fogadta a veretlen listavezető tavalyi bronzérmes Oroszlányt.
Baleset
Egy személyautó és két kisbusz karambolozott hétfőn kora este a Taktakenéz és Prügy közötti úton. A személyautó egyik utasa a helyszínen életét vesztette, a másikat súlyos sérülésekkel szabadították ki az összeroncsolódott járműből.
Egészségügy
Több mint hétszázezer forint értékben adományozott klímaberendezéseket egy üdítőitalokat gyártó vállalat a megyei központi kórház Gyermeksebészeti Traumatológiai és Égési Osztályának. Az pénzt két jótékonysági sportrendezvényen gyűjtötték össze, és más cégektől is kaptak támogatást.
Városinfó
A 2015 októberében felesküdött, seriffeknek is nevezett körzeti rendészek állandó, személyes kapcsolatban vannak területük lakóival, s megfelelő helyismerettel rendelkeznek ahhoz, hogy napi ügyeik során is segítsék a miskolciakat. Egy miskolci nő a napokban levélben mondott köszönetet az egyik rendész tevékenységéért.
Megye
Éppen gyanúsított kihallgatásáról tartott haza az a putnoki férfi, aki a séta helyett ismét inkább biciklit lopott.
Egyéni sport
Zurai Rajmund, a DVTK-MVSI tehetsége a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel a miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium tornacsarnokában, november 18-án megrendezett serdülő szabadfogású országos bajnokságon, ahol még négy társa is érmes lett.
Miskolc
Ismét cipősdobozban várják a rászorulóknak szánt ajándékokat a Herman Ottó Múzeumban.
Kultúra
A magyar beat-rock hagyományaiból táplálkozó csapat sokat értető és elgondolkodtató szövegeivel, ugyanakkor fülbemászó dallamaival jogosan reménykedik abban, hogy az egész ország megismeri nevüket és dalaikat.
Egészségügy
A Movember Mozgalom egy világszerte ismert figyelemfelkeltő mozgalom, amelyet minden év novemberében rendeznek meg, hogy felhívják a figyelmet a prosztatarákra. A Megyei Központi Kórház az Első Miskolci Lions Klubbal karöltve, ingyenes szűrést szervez Miskolcon 2017. november 25-én, a prosztatarák elleni küzdelem jegyében.
Közélet
Advent a karácsony (december 25.) előtti negyedik vasárnappal – más megfogalmazásban a Szent András apostol napjához (november 30.) legközelebb eső vasárnappal – veszi kezdetét, és karácsonyig tart. Idén december 3-án lesz advent első vasárnapja.
Miskolc
Nagyon szerencsések vagyunk mi, miskolciak, de sokszor észre sem vesszük! Elvakítanak minket a hétköznapi problémáink, napi teendőink közben csak végigrohanunk ezen a csodálatos városon, amelyet igazából nem is ismerünk.

Videótár

26. Francia Filmnapok
02:06
2017. november 20.
Koraszülöttek Világnapja
01:59
2017. november 20.
MVK Zrt balesetmentes közlekedés
01:41
2017. november 20.
Védjünk meg Magyarországot Ifj Lomnici Zoltán
02:35
2017. november 20.