2018. január 16. Gusztáv
Miskolc
-6°C / -2°C
„Az itt élők napi szinten tapasztalhatják, hogy odafigyelnek rájuk”
Az elmúlt években a rend visszaköltözött Miskolcra
minap.hu
|
2018. január 12. 17:22
|
frissítve: 2018. január 15. 18:58
Az elmúlt években jelentősen javult a közbiztonság, az itt élők napi szinten tapasztalhatják, hogy odafigyelnek rájuk. A célunk továbbra sem kevesebb, mint hogy Miskolc legyen az ország legbiztonságosabb városa – mondta el érdeklődésünkre Hubay György a 2017-es évet értékelve. Az önkormányzat rendészeti bizottságának elnöke szerint nem csak a javuló bűnügyi statisztikai eredmények a fontosak, hanem az is, hogy mit érez meg ebből a városlakó.

A Salkaházi programokra pedig az idén is számíthat Magyarország legnagyobb nyugdíjas közössége – erősítette meg Hubay György.

- Első évét zárta a rendészeti bizottság, amelynek élére Kriza Ákos polgármester Önt kérte fel elnöknek. Hogy értékeli az eddig végzett munkát?

Képviselőként mindig elsőrendű feladatomnak tartottam, hogy kiemelten foglalkozzak körzetem közbiztonságával, rendészeti ügyekkel, és az idősek védelmével. A körzetem serifjével napi kapcsolatban vagyok ma is. Valószínű ezért esett rám a választása polgármester úrnak az elnöki tisztség kapcsán.

ellenorzes_hubay_161212ml_5.jpg

A munka kapcsán elmondhatom, hogy az elmúlt év azért is kiemelkedő, mert több mint, egy milliárd forintot költött a város különböző közbiztonsági beruházásokra, intézményi működtetésre. Nagyon fontos, hogy ne csak beszéljünk a céljainkról, hanem valóságosan is tegyünk érte. Pénz nélkül nem csak háború, hanem béke sincs. Nagyon fontosnak tartom, hogy a jövőben közbiztonsági programunkat kiterjesszük a környező településeinkre is. A várost és agglomerációját egységes rendszerben kell szemlélni, hiszen a városhatár önmagában nem sorompó a renitens, közösség ellenes magatartást tanúsító emberek előtt.  Átfogóan pedig azt mondhatjuk, hogy az elmúlt években a rend visszaköltözött Miskolcra.

- Ugyanakkor a bűnügyi krónikákban az elmúlt időszakban többször szerepelt a város neve, és a sok a kritikus felhang is ezzel kapcsolatban…

Ez engem is mindig bánt. De sajnos, nem tudjuk megakadályozni, hogy ne legyenek cserbenhagyásos balesetek, súlyos közlekedési kihágások. Az elmúlt időszakban, karácsony előtt elsősorban ilyen esetekkel került a város a hírekbe. Azt sem tudjuk megakadályozni, hogy a rendészeinkre támadjon egy intézkedés alá vont személy-, ilyenre is volt példa. Azt viszont mégis el tudjuk mondani, hogy ma már nyugodtan le lehet szállni a villamosról a számozott utcák környékén, és nem csak a belvárosban járőröznek párban rendészeink.

01_jobbfel.jpg

Nagyon jól teljesített az ún. seriff rendszer is, a körzeti rendészek megnyerték az emberek bizalmát, a körzetükben élők ismerik őket és kérik a segítségüket. És ha már a karácsonyt említettem, magam kerestem fel az ünnep előtt a plébániákat, hogy felajánljam a rendészek segítségét az éjféli misék idejére, amikor köztudottan felügyelet nélkül vannak hagyva a plébániák, illetve a templomok környékén is előfordulnak rendbontók. A plébánosok, lelkészek örömmel vették a felajánlott segítséget. És ezen a karácsonyon nem volt semmi olyan nem várt körülmény, ami befolyásolhatta volna az ünnep méltóságának megőrzését.

 - Az év végén Ön is kiállt az illegális migráció ellen, csatlakozva a polgármester korábbi ilyen jellegű kijelentéseihez.

Így van, mert fontosnak tartom, hogy minden itt élő tudja, az illegális migráció, vagy az idegenek betelepítése hihetetlenül nagy kockázati tényező. A migráció és a közrend megbomlása kéz a kézben jár Európa migránsok lakta nagyvárosaiban. Felkapjuk a fejünket egy-egy terrortámadás kapcsán, de el sem tudjuk képzelni, mit jelent a lopások, rablások, betörések és utcai zaklatások számának a hirtelen megugrása. A mindennapi élet borul fel ezekben a városokban a migráns életmód betelepedésével.  Mára már a migránssimogató politikusok sem tudják tagadni, hogy ahol az illegális bevándorlók megjelennek, ott nő a bűncselekmények, erőszakos támadások száma. Miskolc tapasztalt már hasonlót az Avasra érkezett „fészekrakók”esetében, épp elég volt őket kitakarítani a városrészből, de hogy még Brüsszel telepítsen be bárhová migránsokat, abból köszönjük nem kérünk!

- A Salkaházi Programnak - amelynek Ön a vezetője - is van, a közbiztonságot erősítő eleme. A személyi riasztók és ajtóékek kiosztására gondolok. Terveznek hasonló programot?

Valóban, még nem volt rendészeti bizottságunk, amikor javasoltam Kriza Ákos polgármesternek, hogy az idősek biztonságérzetének növelése érdekében, legyen a Salkaházi Programnak egy egész várost átfogó közbiztonsági akciója.

05_nagycikkbe4.jpg

Ekkor osztottunk ki személyi riasztókat, biztonsági ajtóékeket az időseknek, a program keretében. Ilyen módon kerültem közvetlen kapcsolatba a Salkaházi közösséggel, és rögtön a szívembe zártam őket. Az a szeretet, öröm, és pozitív érzés, ami ebben a csapatban van, szinte hegyeket tudna mozgatni. Ezért is örültem, amikor elvállalhattam e program vezetését.

- Folytatódik valahogyan a Salkaházi közbiztonsági program?

 Most az a tervem, hogy a környező településeken élő időseknek is adjunk ilyen biztonsági eszközöket. Az idősek, az egyedül élők jobban ki vannak téve az erőszakos cselekményeknek. Fontosnak tartom, hogy rájuk még jobban vigyázzunk.

 És ha már a Salkaházi Sára Programról esett szó, hogy zárták az évet és mik az idei tervek?

Had mondjam el, hogy természetesen ebben az esztendőben is lesz tízezer forint ősszel, és nagyon gazdag lesz az idei programsorozat is. Az év végén, most első ízben tartottunk „előszilveszteri” mulatságot. Zsúfolásig megtelt a Sportcsarnok. Megtiszteltetés volt számomra, hogy együtt búcsúztathattam az óévet megannyi jó kedélyű nyugdíjassal. 

05_nagycikkbe5.jpg

Örülök annak, hogy a miskolci nyugdíjasok szívesen veszik a város törődését. Minden ilyen program, vagy az októberben kézbesített 10 ezer forint azt fejezi ki, hogy számunkra fontosak a nyugdíjasok. Ugyanígy tapasztalhatták azt is, hogy a magyar kormány számára is fontosak az idősek. Mert a nyugdíjasok adnak példát arra, hogy hittel és becsülettel végzett munkával megbecsülést lehet elérni. Ezt méltányolta a magyar kormány a nyugdíjemeléssel, a karácsonyi Erzsébet-utalvánnyal, a nyugdíjprémiummal, és mi itt a városban a Salkaházi Programmal. A nyugdíjasok közössége nagyon fontos építő eleme társadalmunknak, hiszen ők adják az élő példát arra, hogy csak az emberi szeretetben megélt életnek van értéke!

Nem
Kultúra
Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata "Fesd a várost színes(ebb)re" címmel alkotói pályázatot ír ki. A pályázat témája: Új street-art (utcai művészeti) alkotások létrehozása, szabadon válaszható témában.
Megye
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság labdarúgó csapata nyerte a Salernoban megrendezett Nemzetközi Futsal Labdarúgó Tornát.
Miskolc
A Diósgyőri vár vezetői állására kiírt felhívásra csaknem 60 szakember jelentkezett az ország minden részéről. A vár "kapitánya" Kismartoni Péter lett, aki 2018 januárjától látja el a Diósgyőri vár és Lovagi Tornák tere vezetői feladatait.
Városinfó
A Miskolctapolca Barlangfürdőben 2018. január 22–február 1. között felújítási munkálatokat végeznek. A karbantartás ideje alatt a fürdő és gyógyászati részlege, a Barlang Aquaterápia is zárva tart. A fürdő legközelebb 2018. február 2-án, pénteken lesz nyitva a nagyközönség előtt.
Megye
Vádemelési javaslattal éltek az ózdi rendőrök azokkal a gyanúsítottakkal szemben, akik Csernely településen több, egzisztenciálisan kiszolgáltatott helyzetben lévő család részére adtak kölcsönt irreálisan magas kamatra.
Egészségügy
Idén újabb 117 mentőautót szerez be a kormányzat – jelentette be Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere az Országos Mentőszolgálatnál tartott sajtótájékoztatóján, melyet abból az alkalomból tartott, hogy hétfőn 20 új mentőautó állt forgalomba.
Közélet
Január 1-jétől számos új előírás lépett hatályba az e-matricás rendszerben. Az egyik legfontosabb, hogy a véletlenül díjköteles útszakaszra tévedő autósok az utazás megkezdése után is megvásárolhatják az e-matricát.
Megye
Nagyipari méretekben termesztettek vadkendert egy külterületi pincerendszerben 2016 végén vietnámi és magyar férfiak – tájékoztatta portálunkat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség.
Környezet
Jellemzően csapadékos idő lesz a héten: esőre, hóra, ónos esőre figyelmeztet minket az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Tudomány
Pénteken 18 órától Csillagpartyt rendeznek a miskolci Dr. Szabó Gyula Bemutató Csillagvizsgálóban. A természettudomány iránt érdeklődők egy előadást hallgathatnak meg, utána pedig az időjárástól függően távcsöves bemutatáson vehetnek részt.

Videótár

ProgramPont 2018.01.15.
03:05
2018. január 15.
Alacsony munkanélküliség
04:31
2018. január 09.
Az állatkertek atyjára emlékeztek
02:41
2018. január 09.
Sokan voltak az év első régiségvásárán
01:36
2018. január 09.