2018. január 16. Gusztáv
Miskolc
-6°C / -2°C
Az ország színe-virága halt hősi halált a Donnál
Kujan István
|
2018. január 11. 16:40
|
frissítve: 2018. január 15. 15:01
75 éve, 1943. január 12-én indult meg az a támadás a Donnál, amivel a szovjet katonák visszavetették a 2. magyar hadsereget állásaikból. És bár az első sorok az utolsó töltényükig küzdöttek a hatalmas túlerő ellen, a tragédiát nem tudták megakadályozni. Csütörtökön megemlékezést tartottak a Szemere kertben található Doni kopjafánál.

A Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség Miskolci Csoportja szervezte a megemlékezést, melyen Szopkó Róbert történész beszélt a „magyar történelem egyik legnagyobb tragédiájáról”, a doni katasztrófa történelmi hátteréről. Úgy fogalmazott, hogy „a legnagyobb magyar temető a Don”, 120 ezer magyar áldozata volt a hadjáratnak.

A történész részletesen kitért arra, miért nem volt alkalmas a magyar hadsereg a távoli, miénktől eltérő klímával rendelkező területen folyó harcra. Mint mondta, a trianoni békediktátum következtében hazánk nem tarthatott fenn nagyszámú hadsereget, a tisztek számát is korlátozták, és technológiai téren sem fejleszthettünk, de hiányzott a sereget kiszolgáló hadiipar is az első világháborút követő évtizedekben.

doni_megemlekezes_180111_vcs_05.jpg

1938., a győri program meghirdetését követően javult a helyzet, de a magyar hadsereget elsősorban kárpát-medencei, és nem távoli, más klímájú területeken folyó harcokra képezték ki és szerelték fel. 1941-es hadba lépésünkkor sem volt még meg a megfelelő szállítóeszköz-kapacitás, a civil szférából gépesítettek.

– A Donnál nagyhatalmak háborúztak; nagyhatalmak nagy létszámú és jól felszerelt tömeghadseregekkel – húzta alá Szopkó Róbert, aki az imént felsoroltak mellett a szövetséges segítségnyújtás elmaradásával, a magyar katonák számára szokatlan, dermesztő hideggel, és a hosszú arcvonal tarthatatlanságával magyarázta, hogy 1943. január 12-én áttörte a frontot a Vörös Hadsereg.

– Az első sorok magyar katonái az utolsó töltényig küzdöttek, de nem tudták megakadályozni a hosszú agónia beteljesülését. A 2. magyar hadsereg az ország színe-virága volt; fiatalok, akiké a jövő. Ezzel a generációval egy picit a jövő is meghalt. Apák, testvérek, férjek – gyakorlatilag az egész országot veszteség éri. Úgy emlékezzünk rájuk, mint akik az életüket áldozták a hazáért, és megtették azt, amit elvárnak tőlük – emelte ki a történész.

doni_megemlekezes_180111_vcs_07.jpg

Miután édesapja harctéri naplójából olvasott fel részleteket Kühne Katalin, Szabó Sándor református lelkész mondott imát a Donnál elesettekért.

doni_megemlekezes_180111_vcs_09.jpg

Koszorúzással zárult a megemlékezés, a megemlékezés virágait helyezték el a kopjafánál a megyei kormányhivatal, a megyei közgyűlés, Miskolc önkormányzata, valamint egyesületek, civil szervezetek képviselői.

Nem
Kultúra
Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata "Fesd a várost színes(ebb)re" címmel alkotói pályázatot ír ki. A pályázat témája: Új street-art (utcai művészeti) alkotások létrehozása, szabadon válaszható témában.
Megye
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság labdarúgó csapata nyerte a Salernoban megrendezett Nemzetközi Futsal Labdarúgó Tornát.
Miskolc
A Diósgyőri vár vezetői állására kiírt felhívásra csaknem 60 szakember jelentkezett az ország minden részéről. A vár "kapitánya" Kismartoni Péter lett, aki 2018 januárjától látja el a Diósgyőri vár és Lovagi Tornák tere vezetői feladatait.
Városinfó
A Miskolctapolca Barlangfürdőben 2018. január 22–február 1. között felújítási munkálatokat végeznek. A karbantartás ideje alatt a fürdő és gyógyászati részlege, a Barlang Aquaterápia is zárva tart. A fürdő legközelebb 2018. február 2-án, pénteken lesz nyitva a nagyközönség előtt.
Megye
Vádemelési javaslattal éltek az ózdi rendőrök azokkal a gyanúsítottakkal szemben, akik Csernely településen több, egzisztenciálisan kiszolgáltatott helyzetben lévő család részére adtak kölcsönt irreálisan magas kamatra.
Egészségügy
Idén újabb 117 mentőautót szerez be a kormányzat – jelentette be Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere az Országos Mentőszolgálatnál tartott sajtótájékoztatóján, melyet abból az alkalomból tartott, hogy hétfőn 20 új mentőautó állt forgalomba.
Közélet
Január 1-jétől számos új előírás lépett hatályba az e-matricás rendszerben. Az egyik legfontosabb, hogy a véletlenül díjköteles útszakaszra tévedő autósok az utazás megkezdése után is megvásárolhatják az e-matricát.
Megye
Nagyipari méretekben termesztettek vadkendert egy külterületi pincerendszerben 2016 végén vietnámi és magyar férfiak – tájékoztatta portálunkat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség.
Környezet
Jellemzően csapadékos idő lesz a héten: esőre, hóra, ónos esőre figyelmeztet minket az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Tudomány
Pénteken 18 órától Csillagpartyt rendeznek a miskolci Dr. Szabó Gyula Bemutató Csillagvizsgálóban. A természettudomány iránt érdeklődők egy előadást hallgathatnak meg, utána pedig az időjárástól függően távcsöves bemutatáson vehetnek részt.

Videótár

ProgramPont 2018.01.15.
03:05
2018. január 15.
Alacsony munkanélküliség
04:31
2018. január 09.
Az állatkertek atyjára emlékeztek
02:41
2018. január 09.
Sokan voltak az év első régiségvásárán
01:36
2018. január 09.