2017. szeptember 25. Eufrozina, Kende
Miskolc
7°C / 17°C
Az újranyomtatott Vizsolyi Biblia az országban elsőként a Ferencziben
minap.hu
|
2017. szeptember 13. 11:24
|
frissítve: 2017. szeptember 15. 17:23
A Miskolci SZC Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakgimnáziuma a 60. jubileumi tanévében hagyományteremtő vállalkozásként Anyanyelvi klubot alapított Tóth Éva tanárnő kezdeményezésére az Anyanyelvápolók Szövetségének alelnöke, Kerekes Barnabás segítségével.

A rendezvényre idén 2017. szeptember 8-án 13.30 órai kezdettel került sor a Ferenczi konferenciatermében, ahol a Miskolc SZC 8 tagintézményéből közel 70 fő gondolkodott és játszott együtt A szervezési feladatokat Németh Edit és Tóth Éva tanárnő végezte. 

kerekes_barnabas_eloado_es_a_kozonseg.jpg

Az esemény aktualitása, hogy Arany János születésének 200. évfordulóját és a reformáció 500. évfordulóját idén ünneplejük, így a rendezvény kapcsolódik a magyar nyelv legnagyobb művésze, Arany János emlékévéhez, és a reformáció emlékévéhez, hiszen ez a mozgalom az anyanyelvi műveltségterjesztés mérföldköve.

Köszönet illeti a Miskolci SzC Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakgimnáziumának igazgatónőjét, Zsúdel Antónia Orsolyát, hogy támogatta a kezdeményezést, és lehetőséget adott az Anyanyelvi klub megalapítására, valamint Szegedi Judit szakmai igazgatóhelyettes asszonyt és Virágné Kaló Ágnest, a Human Terra Kft. ügyvezető igazgatóját, akik annyira fontosnak tartják a magyar kultúra ügyét, hogy biztosították a rendezvény anyagi hátterét.

az_erdeklodok_lapozzak_a_hasonmas_kiadast.jpg

Tóth Éva tanárnő rövid köszöntője után a klub megnyitását az iskola két kiváló diákjának előadása tette ünnepélyessé: a Kazinczy – érmes Rákay Gerda (12.B) Korzenszky Richárd anyanyelvünkről szóló vallomásából idézett, majd Puskás Martin (11.A) József Attila Thomas Mann üdvözlése c. versét adta elő.

A szakmai program során Kerekes Barnabás tanár úr tartott előadást a nyelvhasználat és a magatartáskultúra összefüggéséről, amiből az is kiderült, hogy mit mutat az, ha a „Jó napot kívánok!” köszöntésből egyszerűen „…pot!” lesz. Majd a tanár úr anyanyelvi szókincsfejlesztő csapatjátékot vezetett. A rendezvény 2. részében először Németh Edit tanárnő adta elő Reményik Sándor A fordító c. versét, ami a Károlyi Gáspár – féle bibliafordításnak a magyar nyelvű kultúra fejlesztésében, terjesztésében betöltött szerepét és a fordító munkához szükséges alázatot, áldozatot, kitartást fogalmazta meg. Ezután Pál István, a Magyar Szentföld Alapítvány kommunikációs igazgatója mutatta be a Vizsolyi Biblia hasonmás kiadását és a munkafolyamatot.

pal_istvan_bemutatja_a_legendas_55._vizsolyi_bibliat.jpg

Az országban az első iskola, ahol az újranyomtatott Vizsolyi Biblia bemutatásra került, az a Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakgimnázium. 

Nem
Miskolc
Hétfő estéről keddre virradóra és kedd estétől szerda hajnalig vágányzár lesz a Tiszai pályaudvar és a Centrum/Szinvapark megállóhely között, emiatt villamosok helyett villamospótló autóbuszok közlekednek.
Miskolc
Galla Miklós festőművészt ismerhették meg, akik ellátogattak a Művészetek Háza galériájába. A humoristaként ismert népszerű művész ugyanis hat éve fest. Miskolcra huszonöt alkotását hozta el, amit be is mutatott egy tárlatvezetésen.
DVTK
A DVTK újjáalakult női röplabdacsapata győzelemmel kezdte a másodosztályú bajnokságot. A városi rivális MVSC ellen végig magabiztos játékkal, 3-0 arányban diadalmaskodtak a piros-fehérek.
Csapatsport
A nagykőrösiek keményen tartották magukat, de végül miskolci siker született.
Havária
Rendőrök és a mentőszolgálat munkatársai mentették meg szombat délután Miskolcon egy férfi életét, aki a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a belvárosban, a Széchenyi utcán lett rosszul.
Oktatás
A gyerekek pénzügyi kultúrájának fejlesztését célzó egyhetes programsorozatot indít a miskolci önkormányzat és a Pénziránytű Alapítvány. A hétfőn kezdődő program során a helyi általános és középiskolások számos interaktív foglalkozáson ismerkedhetnek a pénzügyekkel, a zsebpénz beosztásától a befektetési alapokig.
Miskolc
Vasárnap előadások és a Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend lovagi bemutatójával emlékezett vissza Diósgyőr vára a velencei békekötésre.
Kultúra
Fecske Csaba József Attila-díjas költő egyik verse lesz a téma a Versek vonzásában – A Miskolci Egyetem filozófusai miskolci szerzők alkotásairól című sorozat első összejövetelén, kedden délután fél 5-től a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében.

Videótár

ProgramPont 2017.09.22.
03:37
2017. szeptember 22.
Közgyűlés: nőttek az iparűzési adóbevételek
02:03
2017. szeptember 22.
Közgyűlés: IFI ház
03:13
2017. szeptember 22.
Polgármesteri expozé
02:26
2017. szeptember 22.