2017. november 21. Olivér
Miskolc
0°C / 4°C
Az újranyomtatott Vizsolyi Biblia az országban elsőként a Ferencziben
minap.hu
|
2017. szeptember 13. 11:24
|
frissítve: 2017. szeptember 15. 17:23
A Miskolci SZC Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakgimnáziuma a 60. jubileumi tanévében hagyományteremtő vállalkozásként Anyanyelvi klubot alapított Tóth Éva tanárnő kezdeményezésére az Anyanyelvápolók Szövetségének alelnöke, Kerekes Barnabás segítségével.

A rendezvényre idén 2017. szeptember 8-án 13.30 órai kezdettel került sor a Ferenczi konferenciatermében, ahol a Miskolc SZC 8 tagintézményéből közel 70 fő gondolkodott és játszott együtt A szervezési feladatokat Németh Edit és Tóth Éva tanárnő végezte. 

kerekes_barnabas_eloado_es_a_kozonseg.jpg

Az esemény aktualitása, hogy Arany János születésének 200. évfordulóját és a reformáció 500. évfordulóját idén ünneplejük, így a rendezvény kapcsolódik a magyar nyelv legnagyobb művésze, Arany János emlékévéhez, és a reformáció emlékévéhez, hiszen ez a mozgalom az anyanyelvi műveltségterjesztés mérföldköve.

Köszönet illeti a Miskolci SzC Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakgimnáziumának igazgatónőjét, Zsúdel Antónia Orsolyát, hogy támogatta a kezdeményezést, és lehetőséget adott az Anyanyelvi klub megalapítására, valamint Szegedi Judit szakmai igazgatóhelyettes asszonyt és Virágné Kaló Ágnest, a Human Terra Kft. ügyvezető igazgatóját, akik annyira fontosnak tartják a magyar kultúra ügyét, hogy biztosították a rendezvény anyagi hátterét.

az_erdeklodok_lapozzak_a_hasonmas_kiadast.jpg

Tóth Éva tanárnő rövid köszöntője után a klub megnyitását az iskola két kiváló diákjának előadása tette ünnepélyessé: a Kazinczy – érmes Rákay Gerda (12.B) Korzenszky Richárd anyanyelvünkről szóló vallomásából idézett, majd Puskás Martin (11.A) József Attila Thomas Mann üdvözlése c. versét adta elő.

A szakmai program során Kerekes Barnabás tanár úr tartott előadást a nyelvhasználat és a magatartáskultúra összefüggéséről, amiből az is kiderült, hogy mit mutat az, ha a „Jó napot kívánok!” köszöntésből egyszerűen „…pot!” lesz. Majd a tanár úr anyanyelvi szókincsfejlesztő csapatjátékot vezetett. A rendezvény 2. részében először Németh Edit tanárnő adta elő Reményik Sándor A fordító c. versét, ami a Károlyi Gáspár – féle bibliafordításnak a magyar nyelvű kultúra fejlesztésében, terjesztésében betöltött szerepét és a fordító munkához szükséges alázatot, áldozatot, kitartást fogalmazta meg. Ezután Pál István, a Magyar Szentföld Alapítvány kommunikációs igazgatója mutatta be a Vizsolyi Biblia hasonmás kiadását és a munkafolyamatot.

pal_istvan_bemutatja_a_legendas_55._vizsolyi_bibliat.jpg

Az országban az első iskola, ahol az újranyomtatott Vizsolyi Biblia bemutatásra került, az a Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakgimnázium. 

Nem
Kriminális
A Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség rablás bűntette miatt emelt vádat egy 66 éves férfival szemben, aki három hete egy hernádnémeti vegyesboltból fizetés nélkül, erőszakkal akart élelmiszereket elvinni.
Csapatsport
Fizikális mérkőzést vitt el az Oroszlány csapata. A harmadik helyen álló MEAFC fogadta a veretlen listavezető tavalyi bronzérmes Oroszlányt.
Baleset
Egy személyautó és két kisbusz karambolozott hétfőn kora este a Taktakenéz és Prügy közötti úton. A személyautó egyik utasa a helyszínen életét vesztette, a másikat súlyos sérülésekkel szabadították ki az összeroncsolódott járműből.
Egészségügy
Több mint hétszázezer forint értékben adományozott klímaberendezéseket egy üdítőitalokat gyártó vállalat a megyei központi kórház Gyermeksebészeti Traumatológiai és Égési Osztályának. Az pénzt két jótékonysági sportrendezvényen gyűjtötték össze, és más cégektől is kaptak támogatást.
Városinfó
A 2015 októberében felesküdött, seriffeknek is nevezett körzeti rendészek állandó, személyes kapcsolatban vannak területük lakóival, s megfelelő helyismerettel rendelkeznek ahhoz, hogy napi ügyeik során is segítsék a miskolciakat. Egy miskolci nő a napokban levélben mondott köszönetet az egyik rendész tevékenységéért.
Megye
Éppen gyanúsított kihallgatásáról tartott haza az a putnoki férfi, aki a séta helyett ismét inkább biciklit lopott.
Egyéni sport
Zurai Rajmund, a DVTK-MVSI tehetsége a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel a miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium tornacsarnokában, november 18-án megrendezett serdülő szabadfogású országos bajnokságon, ahol még négy társa is érmes lett.
Miskolc
Ismét cipősdobozban várják a rászorulóknak szánt ajándékokat a Herman Ottó Múzeumban.
Kultúra
A magyar beat-rock hagyományaiból táplálkozó csapat sokat értető és elgondolkodtató szövegeivel, ugyanakkor fülbemászó dallamaival jogosan reménykedik abban, hogy az egész ország megismeri nevüket és dalaikat.
Egészségügy
A Movember Mozgalom egy világszerte ismert figyelemfelkeltő mozgalom, amelyet minden év novemberében rendeznek meg, hogy felhívják a figyelmet a prosztatarákra. A Megyei Központi Kórház az Első Miskolci Lions Klubbal karöltve, ingyenes szűrést szervez Miskolcon 2017. november 25-én, a prosztatarák elleni küzdelem jegyében.
Közélet
Advent a karácsony (december 25.) előtti negyedik vasárnappal – más megfogalmazásban a Szent András apostol napjához (november 30.) legközelebb eső vasárnappal – veszi kezdetét, és karácsonyig tart. Idén december 3-án lesz advent első vasárnapja.
Miskolc
Nagyon szerencsések vagyunk mi, miskolciak, de sokszor észre sem vesszük! Elvakítanak minket a hétköznapi problémáink, napi teendőink közben csak végigrohanunk ezen a csodálatos városon, amelyet igazából nem is ismerünk.

Videótár

26. Francia Filmnapok
02:06
2017. november 20.
Koraszülöttek Világnapja
01:59
2017. november 20.
MVK Zrt balesetmentes közlekedés
01:41
2017. november 20.
Védjünk meg Magyarországot Ifj Lomnici Zoltán
02:35
2017. november 20.