2017. december 14. Szilárda
Miskolc
-2°C / 5°C
„Dicsőséges magyar múltunk” – Jubileumi történelemverseny Miskolcon
minap.hu
|
2017. december 07. 11:15
|
frissítve: 2017. december 08. 13:17
Tizedik alkalommal hirdeti meg Miskolcon a „Dicsőséges magyar múltunk” című történelemversenyét a Fidelitas helyi csoportja.

Mint közleményükben írják, az ifjúsági szervezet számára különösen fontos, hogy nemzetünk történelmi múltját a fiatal generációk megismerjék, illetve nemzeti értékeinket, hagyományainkat ápoljuk. Ennek szellemében hirdették meg újra a történelemversenyt a miskolci középiskolások számára.

fidelitas_vetelkedo_170224_ja_6.jpg

Fotó az idei versenyről

A hagyományoknak megfelelően a magyar történelem egy újabb dicső korszakát dolgozza fel a vetélkedő: ezúttal Szent István életművét állítja a fókuszba.

– Célunk lehetőséget teremteni a tanulók számára, hogy a magyar történelem sikeres korszakait megismerjék, azokban jobban elmélyüljenek, és képességeiket újszerűen tudják fejleszteni – hangsúlyozta Kováts Ágoston, a Fidelitas Észak-magyarországi regionális igazgatója. – Kiemelt szerepet szánunk a forráselemzésnek, a térben és időben való tájékozódásnak, a kreativitásnak és a kommunikációs készségek fejlesztésének. Nem titkolt célunk ugyanakkor, hogy a verseny olyan témát jelenítsen meg a magyar történelemből, melyre mindannyian büszkék lehetünk.

fidelitas_kovacs_hojnyak_verseny.jpg

A jubileumi történelemversenyre a 9., 10., 11. és 12. évfolyamos diákok jelentkezését várják. A háromfős csapatokban akár vegyes évfolyamú tanulók is szerepelhetnek. Egy iskolából természetesen több csapat is indulhat, nevezési díj nincs, viszont értékes könyvnyereményekért és belépőjegyekért folyik majd a versengés – ismertette Hojnyák Dávid, a miskolci Fidelitas elnöke.

A nevezés – melyet a miskolc@fidelitas.hu címre várnak – beküldésének határideje 2018. január 15.

A vetélkedőt 2018. február 16-n rendezik meg a Városháza Dísztermében.

Nem
Miskolc
A program egyre népszerűbb, mind többen vesznek részt a sütikészítésben. Szerdán délután Demeter Ervin kormánymegbízott és Csöbör Katalin országgyűlési képviselő is szaggatta a formákat.
Közélet
Óvodások látogatták meg az Aranykor Idősek Otthona lakóit. A kiscsoportosok adventi műsorral készültek, a szépkorúak pedig megtanították a gyerekeknek, hogyan kell mézeskalácsot sütni és díszíteni.
Kriminális
A Miskolci Járásbíróság nyomozási bírája egy hónapra elrendelte az előzetes letartóztatását annak a gyanúsítottnak, aki a gyanúsítás szerint december 11-én gépkocsijával balesetet okozott, majd továbbhajtott.
Miskolc
A miskolciak számtalan esetben bizonyították már, hogy ha jótékonyságról van szó, számíthatnak rájuk! A szombati program szervezői most is bíznak abban, hogy az Advent Miskolc keretein belül megtartandó véradáson sokan ott lesznek a városháza aulájában.
Közélet
Legalább 10-30 perces késéssel közlekednek a személyvonatok a Budapest-Hatvan-Miskolc vasútvonalon csütörtökön – közölte a Mávinform az MTI-vel.
Kultúra
Kialakult a Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny pénteki döntőjének sorrendje és hogy a hat versenyző – köztük Cser Ádám, a Miskolci Nemzeti Színház karmestere – melyik szimfonikus művet vezényli majd a pécsi Kodály Központban.
Kriminális
A Miskolci Járásbíróság nyomozási bírája január 14-ig elrendelte az előzetes letartóztatását annak a gyanúsítottnak, akivel szemben jelentős értékre elkövetett lopás bűntette miatt indult büntetőeljárás.
Belföld
Mintegy 63 ezer pályázat érkezett az Otthon melege pályázatra – mondta Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.
Havária
Vélhetően ismét fűtési problémák miatt gyulladt ki szerdán egy első emeleti társasház Sátoraljaújhelyen. Mire a tűzoltók a helyszínre értek, már teljes terjedelmében lángolt egy szoba.
Gazdaság
Mintegy 400 főt alkalmazó gépjármű-akkumulátorokat gyártó üzemet kíván építeni Miskolcon a japán GS Yuasa Corporation. Az üzem a tervek szerint 2018 szeptemberétől napi 24 órában termelne. A projektet hamarosan nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilváníthatják.
DVTK
Nincs könnyű helyzetben az Aluinvent-DVTK női kosárlabdacsapata, hiszen két alapemberére, Monica Engelmanra és Nagy Dórára sem számíthat a csütörtöki, Bydgoszcz elleni Európa Kupa-nyolcaddöntő odavágóján.
Oktatás
A Miskolci Egyetem, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bűnmegelőzési Alapítvány közös szervezésében tartott előadássorozat hallgatóit jutalmazták.

Videótár

Avalon Mikulásfutás
01:50
2017. december 12.
Adventi foglalkoztató, királyi ételek
02:12
2017. december 12.
Téltánc a koraszülöttekért
02:07
2017. december 12.
Szeretet sütiért adomány
01:34
2017. december 12.