2017. november 21. Olivér
Miskolc
0°C / 4°C
Egy leányról, aki megállította a szovjet tankoszlopot
Miskolc Televízió/minap.hu
|
2017. október 20. 16:14
|
frissítve: 2017. október 21. 23:03
’56-ban egy kislány az utcán, látva a közeledő tankok hadát, kilépett az úttestre, hogy megállítsa a szovjeteket – az ő történetét is elmeséli Martinkó Károly legújabb könyvében, amit csütörtökön a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében ajánlottak az olvasók figyelmébe.

Az 1956-os forradalom kevésbé ismert eseményeiről írt könyvet több bűnügyi riport szerzője, az egykori Magyar Rendőr című lap főmunkatársa, Martinkó Károly ny. alezredes. Tóth Mária történetét a Hittel, szívvel és fegyverrel című kötet tartalmazza.

56_konyvbemutato_martinko_171019ml_8.jpg

Fotó: Mocsári László

A könyv bemutatója alkalmával az író elmondta, Tóth Mária máig jó egészségnek örvend, és Borsod megyében él. Az író célja, hogy felhívja a figyelmet a szabadságharc máig kevésbé ismert hőseire.

– Ez egy pillanatnyi elhatározás volt – mondta a szerző arról, hogy a fiatal lány megállította a tankoszlopot. – De azt gondolom, hogy az elhatározás mögött ott állt a döbbenet, a felháborodás is, hogy hova mennek ezek, miért jönnek ennyien? Dübörögnek a tankok, remeg a föld. Hirtelen odaállt…

56_konyvbemutato_martinko_171019ml_4.jpg

A kötet címlapjára került grafika, Demeter József rajza, ezt a pillanatot örökítette meg. Laboda Kálmán – aki jelen volt a kötet miskolci bemutatóján, fenti kép – mezőkövesdi költő, ny. könyvtáros diákként szemtanúja volt ennek a vérfagyasztó jelenetnek, és ő írta meg először, 1991-ben a mezőkövesdi lapban az esetet.

Martinkó Károly a mezőkövesdi eseményeken túl ebben a könyvében feldolgozta még az 1957-ben elítélt római katolikus pap, Kuklay Antal és a beszédei miatt 8 évig raboskodó Bán István református lelkész történetét is.

56_konyvbemutato_martinko_171019ml_7.jpg

Hogy miért tartotta fontosnak megírni ezt a könyvet az egykori nyomozó? Erre a kérdésre a következő választ adta: „Elsősorban azért, mert 1956. október 23-tól kezdve nemcsak hallomásból, az újságokban megjelentek, vagy a rádióállomásokból hallottak alapján, hanem szemtanúként, a saját bőrömön érezve éltem át a forradalmi eseményeket.”

Nem
Csapatsport
Fizikális mérkőzést vitt el az Oroszlány csapata. A harmadik helyen álló MEAFC fogadta a veretlen listavezető tavalyi bronzérmes Oroszlányt.
Baleset
Egy személyautó és két kisbusz karambolozott hétfőn kora este a Taktakenéz és Prügy közötti úton. A személyautó egyik utasa a helyszínen életét vesztette, a másikat súlyos sérülésekkel szabadították ki az összeroncsolódott járműből.
Egészségügy
Több mint hétszázezer forint értékben adományozott klímaberendezéseket egy üdítőitalokat gyártó vállalat a megyei központi kórház Gyermeksebészeti Traumatológiai és Égési Osztályának. Az pénzt két jótékonysági sportrendezvényen gyűjtötték össze, és más cégektől is kaptak támogatást.
Városinfó
A 2015 októberében felesküdött, seriffeknek is nevezett körzeti rendészek állandó, személyes kapcsolatban vannak területük lakóival, s megfelelő helyismerettel rendelkeznek ahhoz, hogy napi ügyeik során is segítsék a miskolciakat. Egy miskolci nő a napokban levélben mondott köszönetet az egyik rendész tevékenységéért.
Megye
Éppen gyanúsított kihallgatásáról tartott haza az a putnoki férfi, aki a séta helyett ismét inkább biciklit lopott.
Egyéni sport
Zurai Rajmund, a DVTK-MVSI tehetsége a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel a miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium tornacsarnokában, november 18-án megrendezett serdülő szabadfogású országos bajnokságon, ahol még négy társa is érmes lett.
Miskolc
Ismét cipősdobozban várják a rászorulóknak szánt ajándékokat a Herman Ottó Múzeumban.
Kultúra
A magyar beat-rock hagyományaiból táplálkozó csapat sokat értető és elgondolkodtató szövegeivel, ugyanakkor fülbemászó dallamaival jogosan reménykedik abban, hogy az egész ország megismeri nevüket és dalaikat.
Egészségügy
A Movember Mozgalom egy világszerte ismert figyelemfelkeltő mozgalom, amelyet minden év novemberében rendeznek meg, hogy felhívják a figyelmet a prosztatarákra. A Megyei Központi Kórház az Első Miskolci Lions Klubbal karöltve, ingyenes szűrést szervez Miskolcon 2017. november 25-én, a prosztatarák elleni küzdelem jegyében.
Közélet
Advent a karácsony (december 25.) előtti negyedik vasárnappal – más megfogalmazásban a Szent András apostol napjához (november 30.) legközelebb eső vasárnappal – veszi kezdetét, és karácsonyig tart. Idén december 3-án lesz advent első vasárnapja.
Miskolc
Nagyon szerencsések vagyunk mi, miskolciak, de sokszor észre sem vesszük! Elvakítanak minket a hétköznapi problémáink, napi teendőink közben csak végigrohanunk ezen a csodálatos városon, amelyet igazából nem is ismerünk.

Videótár

26. Francia Filmnapok
02:06
2017. november 20.
Koraszülöttek Világnapja
01:59
2017. november 20.
MVK Zrt balesetmentes közlekedés
01:41
2017. november 20.
Védjünk meg Magyarországot Ifj Lomnici Zoltán
02:35
2017. november 20.