2018. február 18. Bernadett
Miskolc
-2°C / 4°C
Esélyek, utak és lehetőségek a gyermekellátásban - félmilliárd a fejlesztésekre
minap.hu
|
2018. február 14. 20:12
|
frissítve: 2018. február 16. 10:50
Tovább javulhatnak a sajátos igényű gyerekek iskolai nevelésének körülményei, folytatódhat velük foglalkozó intézmények felújítása a megyében. A Miskolci Tankerületi Központ félmilliárd forintot nyert el ehhez egy pályázaton.

tankerulet_180214_vcs_12.jpg

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által finanszírozott, több, mint három éves programban a súlyos és halmozottan fogyatékos gyerekek iskolai nevelését, integrációját, valamint a pedagógiai szakszolgálatok fejlesztő tevékenységét támogatják. Miskolcon többek között az Éltes Mátyás óvodát és iskolát érinti a fejlesztés. Ezt az intézményt a város 2017 végén már elkezdte felújítani, akkor százhatvanhárom millió forintot költöttek rá.

tankerulet_180214_vcs_09.jpg

A szerdai projektnyitón Csöbör Katalin országgyűlési képviselő egyebek mellett elmondta: az elnyert támogatásnak köszönhetően, számos helyszínen lesznek majd fejlesztések, programok a megyében, amire személy szerint is nagyon büszke. - Örülök, hogy Miskolcon folytatódhat az Éltes Mátyás óvoda és iskola megújítása, nem mindenkinek adatik meg, hogy ilyen szép iskolában tanuljon. Szeretnénk, ha minden gyermek olyan környezetben tanulhatna, amelyben jól érzi magát – hangsúlyozta a képviselő.

tankerulet_180214_vcs_14.jpg

Pfliegler Péter alpolgármester kiemelte annak jelentőségét, hogy vannak olyan szakemberek, akik felvállalják ezt a munkát. Akik időt, fáradtságot nem kímélve, ha kell, munkaidőn kívül végzik feladataikat, hogy felkészítsék az életre a sajátos nevelési igényű, vagy halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeket.

László István, a Miskolci Tankerületi Központ tankerületi igazgatója arról szólt, hogy a program során változatos szakmai programokon vesznek részt a pedagógusok. – A rendszeres szakmai műhelyek, tanulmányutak, előadások, konferenciák, speciális egyetemi továbbképzések, a legkorszerűbb ismeretek, módszertani eszközök meghonosítását célozzák. A nyári táborok alkalmával a súlyosan fogyatékos gyerekek számára élményforrást és elfogadásukat támogató programokat is szervezünk – mondta el az igazgató.

tankerulet_180214_vcs_16.jpg

A projekt három kiemelt köznevelési területet érint: a súlyosan és halmozottan fogyatékos gyermekek iskolai nevelését, a pedagógiai szakszolgálatok fejlesztő és diagnosztikai tevékenységét, valamint az utazó gyógypedagógusi szolgálat tanulást és iskolai integrációt támogató szolgáltatását. A fejlesztés a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, negyven hónapon át tart, húsz helyszínt érint megyeszerte. Kiemelten fontos a szülők és a gyerekek számára szervezett segítő, lelki támaszt, élményeket adó hetven esemény, amik között lesznek többek között a feltöltődést segítő szülőklubok és foglalkozások.

Nem

Videótár

Miskolc Ma 2018.02.16.
18:29
2018. február 16.
ProgramPont 2018..02.16.
03:02
2018. február 16.
Mesehősök látogattak a GYEK-be
01:34
2018. február 16.
Ápolók napi fotókiállítás
02:09
2018. február 16.