2018. január 16. Gusztáv
Miskolc
-6°C / -2°C
Filmekkel is emlékeznek '56-ra
minap.hu
|
2016. október 19. 15:16
|
frissítve: 2016. október 21. 10:13
Középiskolásoknak szerveztek filmvetítést a Művészetek Házában rendhagyó történelemóraként. A vetítések előtt egy rövid ismertetőt is hallhatnak a diákok a történelmi eseményről és magáról a filmről is.

a-temetetlen-halott.jpg

Forrás: filmkatalogus.hu

Tizenkét középiskola csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, hogy rendhagyó történelemórát tartsanak diákjainak 1956-ról. Többek között a fráteresek, a ferenczisek és az andrássysok is jelentkeztek a Művészetek Háza két mozitermébe a filmvetítésre.

A Napló apámnak, anyámnak, A Temetetlen halott és az Eldorádó című alkotások egyikét hétfőtől péntekig naponta háromszor vetítik le a diákoknak. Minden film előtt előadást tart egy egyetemi vagy középiskolai tanár, esetleg Somorjai Lehel levéltári igazgató vagy éppen Kis József, a Miskolc 1956 könyv írója.

a_temetetlen_halott2.jpg

Forrás: Facebox Team

Összesen huszonnyolc előadáson 2619 középiskolás vesz részt öt nap alatt. A programsorozatot a Polgármesteri Hivatal Kulturális Osztálya, a Nagy Imre Társaság, a Miskolci '56-os Emlékbizottság és a Cine-Mis Nonprofit Kft. szervezte.

A Temetetlen halott című filmet a nagyközönség is megnézheti október 23-án délután 2 órától.

Nem
Városinfó
Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése 2017 december 22-i ülésén megalkotta a településkép védelméről szóló rendeletét és elfogadta a rendelet szakmai megalapozásául szolgáló Településképi Arculati Kézikönyvet.
Havária
Kedden hajnalban majd délután is kigyulladt lakóépületekhez riasztották a miskolci hivatásos tűzoltókat - az egyik helyen kis híján felrobbant egy gázpalack is.
Környezet
Örüljünk a hangulatos havazásnak, amíg lehet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint kedden ismét várható csapadék, de inkább eső, többfelé ónos eső formájában. Több megyére riasztást adtak ki.
Kultúra
Február másodikától lesz látható Képes Tibor festőművész kiállítása a Művészetek Házában. A festményeket a farsangi és a karneváli hangulat ihlette, éppen ezért a Becherovka Miskolci Farsang kísérőrendezvényeként szerepel majd a városi programok közt a kiállítás.
Kultúra
Koszorúzási ünnepséget tart Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata január 22-én, hétfőn 10 órakor Kölcsey Ferenc emléktáblájánál (Széchenyi út 38.) a magyar kultúra napja alkalmából.
Szabadidő
A hegymászásnak, a hegyekben való túrázásnak sokan látják a szépségét, éppen ezért szeretnének egyre többen el is jutni a magaslatokba, akár itthon középhegységeinkbe, vagy külföldön, magasabb csúcsokra. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy képzett túravezető segítségét kérjük. A Magyar Hegyivezetők Egyesülete is fontosnak tartja ezt. A novemberben megalakult szervezet céljairól beszélgettünk.
Megye
Az év első hónapjában ellenőrzésekre lehet számítani megyénkben, főként a zöldség- és gyümölcskereskedőkre, valamint a vendéglátóhelyekre fókuszálnak majd a szakemberek.

Videótár

ProgramPont 2018.01.16.
03:17
2018. január 16.
Alacsony munkanélküliség
04:31
2018. január 09.
Az állatkertek atyjára emlékeztek
02:41
2018. január 09.
Sokan voltak az év első régiségvásárán
01:36
2018. január 09.