2017. szeptember 25. Eufrozina, Kende
Miskolc
7°C / 17°C
Filmekkel is emlékeznek '56-ra
minap.hu
|
2016. október 19. 15:16
|
frissítve: 2016. október 21. 10:13
Középiskolásoknak szerveztek filmvetítést a Művészetek Házában rendhagyó történelemóraként. A vetítések előtt egy rövid ismertetőt is hallhatnak a diákok a történelmi eseményről és magáról a filmről is.

a-temetetlen-halott.jpg

Forrás: filmkatalogus.hu

Tizenkét középiskola csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, hogy rendhagyó történelemórát tartsanak diákjainak 1956-ról. Többek között a fráteresek, a ferenczisek és az andrássysok is jelentkeztek a Művészetek Háza két mozitermébe a filmvetítésre.

A Napló apámnak, anyámnak, A Temetetlen halott és az Eldorádó című alkotások egyikét hétfőtől péntekig naponta háromszor vetítik le a diákoknak. Minden film előtt előadást tart egy egyetemi vagy középiskolai tanár, esetleg Somorjai Lehel levéltári igazgató vagy éppen Kis József, a Miskolc 1956 könyv írója.

a_temetetlen_halott2.jpg

Forrás: Facebox Team

Összesen huszonnyolc előadáson 2619 középiskolás vesz részt öt nap alatt. A programsorozatot a Polgármesteri Hivatal Kulturális Osztálya, a Nagy Imre Társaság, a Miskolci '56-os Emlékbizottság és a Cine-Mis Nonprofit Kft. szervezte.

A Temetetlen halott című filmet a nagyközönség is megnézheti október 23-án délután 2 órától.

Nem
Miskolc
Hétfő estéről keddre virradóra és kedd estétől szerda hajnalig vágányzár lesz a Tiszai pályaudvar és a Centrum/Szinvapark megállóhely között, emiatt villamosok helyett villamospótló autóbuszok közlekednek.
Miskolc
Galla Miklós festőművészt ismerhették meg, akik ellátogattak a Művészetek Háza galériájába. A humoristaként ismert népszerű művész ugyanis hat éve fest. Miskolcra huszonöt alkotását hozta el, amit be is mutatott egy tárlatvezetésen.
DVTK
A DVTK újjáalakult női röplabdacsapata győzelemmel kezdte a másodosztályú bajnokságot. A városi rivális MVSC ellen végig magabiztos játékkal, 3-0 arányban diadalmaskodtak a piros-fehérek.
Csapatsport
A nagykőrösiek keményen tartották magukat, de végül miskolci siker született.
Havária
Rendőrök és a mentőszolgálat munkatársai mentették meg szombat délután Miskolcon egy férfi életét, aki a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a belvárosban, a Széchenyi utcán lett rosszul.
Oktatás
A gyerekek pénzügyi kultúrájának fejlesztését célzó egyhetes programsorozatot indít a miskolci önkormányzat és a Pénziránytű Alapítvány. A hétfőn kezdődő program során a helyi általános és középiskolások számos interaktív foglalkozáson ismerkedhetnek a pénzügyekkel, a zsebpénz beosztásától a befektetési alapokig.
Miskolc
Vasárnap előadások és a Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend lovagi bemutatójával emlékezett vissza Diósgyőr vára a velencei békekötésre.
Kultúra
Fecske Csaba József Attila-díjas költő egyik verse lesz a téma a Versek vonzásában – A Miskolci Egyetem filozófusai miskolci szerzők alkotásairól című sorozat első összejövetelén, kedden délután fél 5-től a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében.

Videótár

ProgramPont 2017.09.22.
03:37
2017. szeptember 22.
Közgyűlés: nőttek az iparűzési adóbevételek
02:03
2017. szeptember 22.
Közgyűlés: IFI ház
03:13
2017. szeptember 22.
Polgármesteri expozé
02:26
2017. szeptember 22.