2017. december 11. Árpád
Miskolc
-1°C / 8°C
A gyűrű szövetsége – Egyetemek közötti kutató hálózatot hoztak létre
Kujan István
|
2017. október 12. 16:23
|
frissítve: 2017. október 14. 08:26
Az ország négy régióközpontjának négy egyeteme több mint 1,3 milliárd forint támogatási összegből a fenntartható nyersanyag-gazdálkodás területén kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységbe kezd. Az okos és zöld megoldásokat alkalmazó Miskolc felsőoktatási intézménye vezeti a konzorciumot. A csütörtöki nyitó rendezvényen elhangzott: a projekt eredményeit az önkormányzatok is tudják majd hasznosítani.

Ha Magyarország térképére pillantunk, és képzeletben összekötjük Miskolcot Szegeddel, Péccsel és Sopronnal, akkor egy olyan „gyűrűt” kapunk, ami körbeöleli az országot. A projekt elnevezésénél – Fenntartható nyersanyag-gazdálkodás tematikus hálózat fejlesztése RING 2017 –, valamint a logó megtervezésénél – egymásba fonódó puzzle-darabok – is ebből indultak ki a konzorciumban résztvevő egyetemeknél.

– Magyarország négy régiójában négy nemzetközi hírű egyetem működik, melyek bár már jól ismerik egymást, de együtt, hálózatban még nem kutattak és publikáltak – mutatott rá a projekt szakmai vezetője a csütörtöki, konferenciával egybekötött megnyitó alkalmával. Faitli József egyetemi docens ismertette, a Szegedi és Pécsi Tudományegyetem, valamint a Soproni és Miskolci egyetem egymással együttműködve kutató hálózatot hoz létre, azzal a céllal, hogy korunk egyik jelentős kérdésével: a fenntartható nyersanyag-gazdálkodással foglalkozzanak.

nyersanyag_konf_egyetem_171012_ki_17.jpg

Fotó: Kujan István

– Itt azokra a másodlagos nyersanyagokra kell gondolnunk, amiket egyszer már használtunk, de célszerű vagy anyagában, vagy az energiatartalmát újrahasznosítani – avat be minket a részletekbe a projektvezető.

Az együttműködésben öt kutatói sejtet határoztak meg, melyek olyan témákat járnak körül, mint például a széndioxid-kibocsátás, a szennyvizek és szennyvíziszapok hasznosítása. De vizsgálják a települési szilárd hulladék mint másodlagos nyersanyagforrás felhasználásának lehetőségeit is. A Miskolci Egyetem kiemelten az elektronikai és elektromos eszközök hulladékából értékes anyagok kinyerésével foglalkozik, valamint a nagytömegű ipari és bányászati hulladékok és melléktermékek innovatív hasznosításával – ismertette Faitli József.

Jakab Nóra, a Miskolci Egyetem oktatásfejlesztési és minőségbiztosítási rektorhelyettese kiemelte, a projekt az intézményfejlesztési stratégiájuk szempontjából is kiemelkedően fontos.

– A konzorciumban végigvitt projekt meggyőződésem szerint sikerre van ítélve. És ami az egyetem sikere, az a városé is – húzta alá.

nyersanyag_konf_egyetem_171012_ki_11.jpg

Szűcs Péter, a Műszaki Földtudományi Kar (MFK) dékánja szerint karuk életében nagy fontossággal bír a most induló projekt. Rámutatott, hogy az MFK országosan egyedülálló kutatási profillal rendelkezik.

– A nyersanyag- és energiagazdálkodás, a víz- és a fenntartható talajhasználat terén egyaránt kiemelkedő tevékenységet folytat a kar – hangsúlyozta a dékán. – A RING 2017 projekt egyfajta elismerése annak a tevékenységnek, ami a Miskolci Egyetemen folyik.

nyersanyag_konf_egyetem_171012_ki_25.jpg

A felsőoktatási intézménnyel pedig szorosan együttműködik a város, és az együtt gondolkozás a jövőben is jellemezni fogja ezt a kapcsolatot, főleg a „zöld” és „okos” megoldások terén – húzta alá a város alpolgármestere. Pfliegler Péter rámutatott, az intelligens utas-tájékoztatási rendszer, vagy az ingyenes wifi hálózat a villamosokon is azt bizonyítja, hogy Miskolc okos város. A környezetbarát járműflotta pedig azt igazolja, hogy Miskolc zöld város.

– Az a tudásbázis, ami a Miskolci Egyetemen megvan, kiegészülve a többi egyetem tudásbázisával, Miskolc számára is hasznos lehet – fogalmazott.

A fenntartható nyersanyag-gazdálkodási projekt 2020 június végén zárul, és várhatóan az önkormányzatok is tudják majd hasznosítani eredményeit például a vízgazdálkodásban, a széndioxid-kibocsátás csökkentésben és a település szilárdhulladékának hasznosításában.

Nem
Miskolc
Miskolcra is megérkezett az idei tél első komolyabb havazása. Az ünnepi díszbe és fényekbe öltözött belváros most még különlegesebb látványt nyújt – nézd meg a felvételeinket!
Egyház
Advent második vasárnapján több helyen lobbant lángra a Remény gyertyája Miskolcon, a városrészek adventi koszorúin. Ezúttal is látványos, meghitt ünnepség volt a Diósgyőri várnál, az Otthon téren pedig Novák Józsefné és Hubay György önkormányzati képviselők gyújtották meg a várakozási időszak második gyertyáját.
Baleset
Valósággal "felrobbantak" a helyi internetes fórumok a szombat esti, halálos gázolás kapcsán, sokan nyilvánítanak részvétet, illetve olyanokat is írnak, hogy a jelzett területen sokszor idéznek elő veszélyes közlekedési helyzeteket a rendezvényekre tartó, vagy onnan távozó fiatalok.
Baleset
Fejsérülést szenvedett egy utas vasárnap kora este az egyetem környékén, miután egy helyi busz forgalmi okok miatt hirtelen fékezésre kényszerült.

Videótár

Csongor és Tünde a Kamarában
01:48
2017. december 08.
Gyerekek a Szeretet sütigyárban
01:27
2017. december 08.
Energetikai korszerűsítés a kórházban
01:29
2017. december 08.
Száz éves a Finn Köztársaság
01:13
2017. december 08.