2017. november 21. Olivér
Miskolc
0°C / 4°C
„Ha bárkinek is hasznára lehetsz, örömmel tedd, ha lehet, az egész világnak” – Comenius kiállítás nyílt Miskolcon
minap.hu
|
2017. szeptember 13. 16:28
|
frissítve: 2017. szeptember 14. 21:24
A „nemzetek tanítójának” életéről és munkásságáról szóló kiállítás nyílt szerdán Miskolcon a polgármesteri hivatal aulájában. A Johannes Amos Comenius néven ismert tanítóról szóló tárlatot Juraj Chmiel, a Cseh Köztársaság nagykövete nyitotta meg, a kiállítást Pfliegler Péter alpolgármester köszöntötte.

comenius_kiallitas_170913_vcs_7.jpg

Fotók: Végh Csaba

 Comenius életével, munkásságával és világnézetével ismerkedhetnek meg tehát azok, akik szeptember 20-ig ellátogatnak Miskolcon a  polgármesteri hivatal aulájába. A szerdai nyitóünnepségen fellépett Ruszkai Éva Klára, a Lévay József Református Gimnázium diákja pedig egy matyó népdalcsokorral készültek.

comenius_kiallitas_170913_vcs_1.jpg

– Több szempontból is jelentős ez a kiállítás. A cseh nagykövetséggel évek óta szoros és jó kapcsolatban működünk együtt, a reformáció 500. évfordulója pedig nagyszerű alkalmat kínált a kiállítás megrendezésére. A polgármesteri hivatal nagyszerű helyszínt biztosít ehhez, a miskolci polgárok százai fordulnak meg itt nap mint nap ügyes-bajos dolgaikkal. Elintéznivalóik mellett, a kiállításon sok érdekes információhoz juthatnak a reformációról, illetve a „nemzetek tanítójának” életéről, az aulában kihelyezett roll-upok segítségével – mondta el a megnyitón Pfliegler Péter alpolgármester.

comenius_kiallitas_170913_vcs_2.jpg

Pfliegler Péter szerint Comenius munkássága manapság is aktuális, érdemes megfontolni a gondolatait. „Ha bárkinek is hasznára lehetsz, örömmel tedd, ha lehet, az egész világnak” – idézte Miskolc alpolgármestere Comenius sorait, amelyet saját hitvallásának is tart. – A Visegrádi Országok Együttműködése – Csehország, Magyarország, Szlovákia és Lengyelország – nagyon jó és hatékony, emellett szükséges is a mai korban - tette hozzá az alpolgármester.

comenius_kiallitas_170913_vcs_4.jpg

Juraj Chmiel cseh nagykövet arról szólt, hogy Comenius egy igazi európai ember, akit nem véletlenül neveztek a „nemzetek tanítójának”. Az, amit ő csinált évszázadokkal ezelőtt, ma is hatalmas jelentőséggel bír. Élt Svédországban, Erdélyben, Angliában, Hollandiában, az egykori Lengyel–Litván Unióban, és persze  Magyarországon is. Minden országból összegyűjtötte a tudást, melyet aztán könyvei lapjaira vetett és megosztotta az emberekkel.

comenius_kiallitas_170913_vcs_5.jpg

 

Nem
Kriminális
A Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség rablás bűntette miatt emelt vádat egy 66 éves férfival szemben, aki három hete egy hernádnémeti vegyesboltból fizetés nélkül, erőszakkal akart élelmiszereket elvinni.
Csapatsport
Fizikális mérkőzést vitt el az Oroszlány csapata. A harmadik helyen álló MEAFC fogadta a veretlen listavezető tavalyi bronzérmes Oroszlányt.
Baleset
Egy személyautó és két kisbusz karambolozott hétfőn kora este a Taktakenéz és Prügy közötti úton. A személyautó egyik utasa a helyszínen életét vesztette, a másikat súlyos sérülésekkel szabadították ki az összeroncsolódott járműből.
Egészségügy
Több mint hétszázezer forint értékben adományozott klímaberendezéseket egy üdítőitalokat gyártó vállalat a megyei központi kórház Gyermeksebészeti Traumatológiai és Égési Osztályának. Az pénzt két jótékonysági sportrendezvényen gyűjtötték össze, és más cégektől is kaptak támogatást.
Városinfó
A 2015 októberében felesküdött, seriffeknek is nevezett körzeti rendészek állandó, személyes kapcsolatban vannak területük lakóival, s megfelelő helyismerettel rendelkeznek ahhoz, hogy napi ügyeik során is segítsék a miskolciakat. Egy miskolci nő a napokban levélben mondott köszönetet az egyik rendész tevékenységéért.
Megye
Éppen gyanúsított kihallgatásáról tartott haza az a putnoki férfi, aki a séta helyett ismét inkább biciklit lopott.
Egyéni sport
Zurai Rajmund, a DVTK-MVSI tehetsége a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel a miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium tornacsarnokában, november 18-án megrendezett serdülő szabadfogású országos bajnokságon, ahol még négy társa is érmes lett.
Miskolc
Ismét cipősdobozban várják a rászorulóknak szánt ajándékokat a Herman Ottó Múzeumban.
Kultúra
A magyar beat-rock hagyományaiból táplálkozó csapat sokat értető és elgondolkodtató szövegeivel, ugyanakkor fülbemászó dallamaival jogosan reménykedik abban, hogy az egész ország megismeri nevüket és dalaikat.
Egészségügy
A Movember Mozgalom egy világszerte ismert figyelemfelkeltő mozgalom, amelyet minden év novemberében rendeznek meg, hogy felhívják a figyelmet a prosztatarákra. A Megyei Központi Kórház az Első Miskolci Lions Klubbal karöltve, ingyenes szűrést szervez Miskolcon 2017. november 25-én, a prosztatarák elleni küzdelem jegyében.
Közélet
Advent a karácsony (december 25.) előtti negyedik vasárnappal – más megfogalmazásban a Szent András apostol napjához (november 30.) legközelebb eső vasárnappal – veszi kezdetét, és karácsonyig tart. Idén december 3-án lesz advent első vasárnapja.
Miskolc
Nagyon szerencsések vagyunk mi, miskolciak, de sokszor észre sem vesszük! Elvakítanak minket a hétköznapi problémáink, napi teendőink közben csak végigrohanunk ezen a csodálatos városon, amelyet igazából nem is ismerünk.

Videótár

26. Francia Filmnapok
02:06
2017. november 20.
Koraszülöttek Világnapja
01:59
2017. november 20.
MVK Zrt balesetmentes közlekedés
01:41
2017. november 20.
Védjünk meg Magyarországot Ifj Lomnici Zoltán
02:35
2017. november 20.