2017. szeptember 25. Eufrozina, Kende
Miskolc
7°C / 17°C
„Ha bárkinek is hasznára lehetsz, örömmel tedd, ha lehet, az egész világnak” – Comenius kiállítás nyílt Miskolcon
minap.hu
|
2017. szeptember 13. 16:28
|
frissítve: 2017. szeptember 14. 21:24
A „nemzetek tanítójának” életéről és munkásságáról szóló kiállítás nyílt szerdán Miskolcon a polgármesteri hivatal aulájában. A Johannes Amos Comenius néven ismert tanítóról szóló tárlatot Juraj Chmiel, a Cseh Köztársaság nagykövete nyitotta meg, a kiállítást Pfliegler Péter alpolgármester köszöntötte.

comenius_kiallitas_170913_vcs_7.jpg

Fotók: Végh Csaba

 Comenius életével, munkásságával és világnézetével ismerkedhetnek meg tehát azok, akik szeptember 20-ig ellátogatnak Miskolcon a  polgármesteri hivatal aulájába. A szerdai nyitóünnepségen fellépett Ruszkai Éva Klára, a Lévay József Református Gimnázium diákja pedig egy matyó népdalcsokorral készültek.

comenius_kiallitas_170913_vcs_1.jpg

– Több szempontból is jelentős ez a kiállítás. A cseh nagykövetséggel évek óta szoros és jó kapcsolatban működünk együtt, a reformáció 500. évfordulója pedig nagyszerű alkalmat kínált a kiállítás megrendezésére. A polgármesteri hivatal nagyszerű helyszínt biztosít ehhez, a miskolci polgárok százai fordulnak meg itt nap mint nap ügyes-bajos dolgaikkal. Elintéznivalóik mellett, a kiállításon sok érdekes információhoz juthatnak a reformációról, illetve a „nemzetek tanítójának” életéről, az aulában kihelyezett roll-upok segítségével – mondta el a megnyitón Pfliegler Péter alpolgármester.

comenius_kiallitas_170913_vcs_2.jpg

Pfliegler Péter szerint Comenius munkássága manapság is aktuális, érdemes megfontolni a gondolatait. „Ha bárkinek is hasznára lehetsz, örömmel tedd, ha lehet, az egész világnak” – idézte Miskolc alpolgármestere Comenius sorait, amelyet saját hitvallásának is tart. – A Visegrádi Országok Együttműködése – Csehország, Magyarország, Szlovákia és Lengyelország – nagyon jó és hatékony, emellett szükséges is a mai korban - tette hozzá az alpolgármester.

comenius_kiallitas_170913_vcs_4.jpg

Juraj Chmiel cseh nagykövet arról szólt, hogy Comenius egy igazi európai ember, akit nem véletlenül neveztek a „nemzetek tanítójának”. Az, amit ő csinált évszázadokkal ezelőtt, ma is hatalmas jelentőséggel bír. Élt Svédországban, Erdélyben, Angliában, Hollandiában, az egykori Lengyel–Litván Unióban, és persze  Magyarországon is. Minden országból összegyűjtötte a tudást, melyet aztán könyvei lapjaira vetett és megosztotta az emberekkel.

comenius_kiallitas_170913_vcs_5.jpg

 

Nem
Miskolc
Hétfő estéről keddre virradóra és kedd estétől szerda hajnalig vágányzár lesz a Tiszai pályaudvar és a Centrum/Szinvapark megállóhely között, emiatt villamosok helyett villamospótló autóbuszok közlekednek.
Miskolc
Galla Miklós festőművészt ismerhették meg, akik ellátogattak a Művészetek Háza galériájába. A humoristaként ismert népszerű művész ugyanis hat éve fest. Miskolcra huszonöt alkotását hozta el, amit be is mutatott egy tárlatvezetésen.
DVTK
A DVTK újjáalakult női röplabdacsapata győzelemmel kezdte a másodosztályú bajnokságot. A városi rivális MVSC ellen végig magabiztos játékkal, 3-0 arányban diadalmaskodtak a piros-fehérek.
Csapatsport
A nagykőrösiek keményen tartották magukat, de végül miskolci siker született.
Havária
Rendőrök és a mentőszolgálat munkatársai mentették meg szombat délután Miskolcon egy férfi életét, aki a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a belvárosban, a Széchenyi utcán lett rosszul.
Oktatás
A gyerekek pénzügyi kultúrájának fejlesztését célzó egyhetes programsorozatot indít a miskolci önkormányzat és a Pénziránytű Alapítvány. A hétfőn kezdődő program során a helyi általános és középiskolások számos interaktív foglalkozáson ismerkedhetnek a pénzügyekkel, a zsebpénz beosztásától a befektetési alapokig.
Miskolc
Vasárnap előadások és a Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend lovagi bemutatójával emlékezett vissza Diósgyőr vára a velencei békekötésre.
Kultúra
Fecske Csaba József Attila-díjas költő egyik verse lesz a téma a Versek vonzásában – A Miskolci Egyetem filozófusai miskolci szerzők alkotásairól című sorozat első összejövetelén, kedden délután fél 5-től a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében.

Videótár

ProgramPont 2017.09.22.
03:37
2017. szeptember 22.
Közgyűlés: nőttek az iparűzési adóbevételek
02:03
2017. szeptember 22.
Közgyűlés: IFI ház
03:13
2017. szeptember 22.
Polgármesteri expozé
02:26
2017. szeptember 22.