2017. szeptember 25. Eufrozina, Kende
Miskolc
7°C / 17°C
Jameson CineFest országfókusz: idén Izrael mutatkozik be
minap.hu
|
2017. szeptember 12. 17:56
|
frissítve: 2017. szeptember 14. 10:44
A Jameson CineFest országfókusz-sorozatában ezúttal Izrael filmművészete mutatkozik be. A program résztvevőit, képviselőit kedden este a miskolci városházán köszöntötték, ahol beszédet mondott Bíró Tibor fesztiváligazgató és Alakszai Zoltán városi jegyző is.

iraeli_film_170912ml_9.jpg

A programban, rögtön a nyitónapon szerepelt egy izgalmas amerikai-izraeli koprodukció Richard Gere főszereplésével. A Norman: egy New York-i fixer mérsékelt tündöklése és tragikus bukása kedves mese becsületről, barátságról, manipulációról és politikáról.

norman-the-moderate-rise-and-tragic-fall-of-a-new-york-fixer.jpg

Igazi ritkaság, hiszen felnőtteknek szól mégsincs benne sem szex, sem sokkoló erőszak, csak Richard Gere, aki ezúttal Woody Allenesre vette a figurát.

iraeli_film_170912ml_4.jpg

Szerepel még a programban kemény és megrázó izraeli dráma, Golden Globe-ra jelölt örökzöld filmklasszikus a magyar származású zseniális humorista, Ephraim Kishon rendezésében és válogatás a kitűnő filmiskola, a Sam Spiegel Film School filmjeiből. A fesztivál zsűrijének munkájában Dita Guery, a neves forgatókönyvíró vesz részt.

iraeli_film_170912ml_8.jpg

Dita Guery 1975-ben végzett a Tel Aviv-i Egyetem Film és Televízió szakán. Míg Hollywoodban élt forgatókönyvírói kurzusokat vett az AFI-n. Számos nagy- és kisjátékfilm (Igor and the Crane’s Journey 2013, Yona 2014, Marcy Rain 2014, An Israeli Love Story 2016), televíziós sorozat (An Enemy Compound 2000, Salma 2015) illetve dokumentumfilm (Asking a Question 1978, Eda Nudel Refusing 1980, Bina and Shapira Celebrating Together 2003) gyártásában vett részt.

kishon.jpg

A magyar származású Ephraim Kishon sem hiányzott az Izrael filmművészetét bemutató programból. Szeptember 10-én A Blaumilch-csatorna című Kishon-vígjáték után kerekasztal-beszélgetés foglalkozott a pesti és az izraeli humor összefüggéseiről. 

A magyar származású Ephraim Kishon talán a legismertebb izraeli író, több, mint 50 könyve összesen 37 nyelven jelent meg. Művei különösen népszerűek Izraelben, Magyarországon és Németországban. Stílusa a jellegzetes pesti zsidó humorra épült, saját bevallása szerint Karinthy Frigyest és Molnár Ferencet tartotta legfőbb elődjeinek.

iraeli_film_170912ml_6.jpg

Fotó: Mocsári László

Budapesten született Hoffmann Ferenc néven. 1949-ben kivándorolt Izraelbe, ekkor vette fel az Efrájim Kishon (ejtsd: Kison) nevet. Eleinte az Új Kelet című magyar nyelvű újságban publikált, de gyorsan megtanult héberül, és két év elteltével már rendszeresen jelentek meg írásai a Maariv című napilapban. Kis időn belül elkezdtek megjelenni könyvei is, és a 60-as évekre nemzetközi elismertségre tett szert.

 

Nem
Miskolc
Hétfő estéről keddre virradóra és kedd estétől szerda hajnalig vágányzár lesz a Tiszai pályaudvar és a Centrum/Szinvapark megállóhely között, emiatt villamosok helyett villamospótló autóbuszok közlekednek.
Miskolc
Galla Miklós festőművészt ismerhették meg, akik ellátogattak a Művészetek Háza galériájába. A humoristaként ismert népszerű művész ugyanis hat éve fest. Miskolcra huszonöt alkotását hozta el, amit be is mutatott egy tárlatvezetésen.
DVTK
A DVTK újjáalakult női röplabdacsapata győzelemmel kezdte a másodosztályú bajnokságot. A városi rivális MVSC ellen végig magabiztos játékkal, 3-0 arányban diadalmaskodtak a piros-fehérek.
Csapatsport
A nagykőrösiek keményen tartották magukat, de végül miskolci siker született.
Havária
Rendőrök és a mentőszolgálat munkatársai mentették meg szombat délután Miskolcon egy férfi életét, aki a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a belvárosban, a Széchenyi utcán lett rosszul.
Oktatás
A gyerekek pénzügyi kultúrájának fejlesztését célzó egyhetes programsorozatot indít a miskolci önkormányzat és a Pénziránytű Alapítvány. A hétfőn kezdődő program során a helyi általános és középiskolások számos interaktív foglalkozáson ismerkedhetnek a pénzügyekkel, a zsebpénz beosztásától a befektetési alapokig.
Miskolc
Vasárnap előadások és a Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend lovagi bemutatójával emlékezett vissza Diósgyőr vára a velencei békekötésre.
Kultúra
Fecske Csaba József Attila-díjas költő egyik verse lesz a téma a Versek vonzásában – A Miskolci Egyetem filozófusai miskolci szerzők alkotásairól című sorozat első összejövetelén, kedden délután fél 5-től a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében.

Videótár

ProgramPont 2017.09.22.
03:37
2017. szeptember 22.
Közgyűlés: nőttek az iparűzési adóbevételek
02:03
2017. szeptember 22.
Közgyűlés: IFI ház
03:13
2017. szeptember 22.
Polgármesteri expozé
02:26
2017. szeptember 22.