2018. január 16. Gusztáv
Miskolc
-6°C / -2°C
Könyvek és képek a magyar kultúra napja alkalmából
minap.hu
|
2018. január 12. 13:23
|
frissítve: 2018. január 14. 16:50
Díjat nyert, 1956-os témájú, illetve írói életrajzi könyv bemutatója, kiállítás képes üzenetekből, költői irodalmi műsor, ismeretterjesztő foglalkozás Kölcseyről és a környezeti kultúráról – mindezt a miskolci könyvtárak kínálják a magyar kultúra napja alkalmából.

Ebben az évben is sokfelől közelítik meg a magyar kultúra napját a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár programjai. Hiszen nemcsak írott kultúránknak, hanem évezredes hagyományainknak, múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinknek is nagyobb figyelmet szentelnek ilyenkor.

Már a magyar kultúra napja előtt számos rendezvény lesz, január 18-át lényegében ennek szentelik a könyvtárak. Délelőtt 10 órakor a diósgyőri Petőfi Sándor Könyvtárban a Bari Gábor költő által szerkesztett irodalmi műsorral – közreműködnek a Hámori Szolgáltatási Központ tagjai – kezdődik a programsor, majd délután 2 órától a 180 éve elhunyt Kölcsey Ferenc életét mutatják be képekben az általános iskolás korosztálynak a Martin-kertvárosi Tompa Mihály Könyvtárban.

Csütörtök délután 5 órakor egy könyvbemutató és egy kiállításmegnyitó is várja az érdeklődőket. Előbbi a Szentpéteri kapui József Attila Könyvtárban, ahol Benedek Erzsébet Göröngyös út című regényét mutatják be a szerkesztők, Zsoldos Árpád és Zsoldos Adrienn közreműködésével. A miskolci szerző könyve az 1950-es évek kemény diktatúrájának egy valós történetét dolgozza fel, és az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából meghirdetett, Szabadság című megyei művészeti pályázaton irodalom kategóriában elnyerte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat különdíját.

A Szabó Lőrinc Könyvtárban Üzenetek címmel R. Nagy Csilla kistokaji festőművésznek nyílik kiállítása, ugyancsak csütörtök délután 5 órától. Az alkotó különböző technikákkal, anyagokkal dolgozik, és sok képét idézettel egészíti – mivel vállalt célja, hogy alkotásaival üzeneteket közvetítsen.

A II. Rákóczi Ferenc Könyvtár központi épületében január 22-én és 23-án is lesz rendezvény. Hétfőn délután fél 5-től a Balogh Béni (1922–2000), Nekézseny szülötte, a magyar rege- és mondavilág írója című könyvet mutatják be. A szerzőkkel, Bánfalvi Lászlónéval és Hideg Ágnessel a kötet lektora, Venyigéné Makrányi Margit, ny. könyvtárigazgató beszélget. A Balogh Béni műveiből összeállított Vadócok a Bükkben és a könyvtárban című műsort a Miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium drámatagozatos tanulói mutatják be.

Másnap a Mesebirodalomban zárul a magyar kultúra napja alkalmából szervezett programsor, ahol is délután 2 órától a ránk életünk minden percében ható környezeti kultúra fontos kérdéseiről beszélget kisiskolásokkal Berényi László egyetemi docens.

Nem
Kultúra
Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata "Fesd a várost színes(ebb)re" címmel alkotói pályázatot ír ki. A pályázat témája: Új street-art (utcai művészeti) alkotások létrehozása, szabadon válaszható témában.
Megye
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság labdarúgó csapata nyerte a Salernoban megrendezett Nemzetközi Futsal Labdarúgó Tornát.
Miskolc
A Diósgyőri vár vezetői állására kiírt felhívásra csaknem 60 szakember jelentkezett az ország minden részéről. A vár "kapitánya" Kismartoni Péter lett, aki 2018 januárjától látja el a Diósgyőri vár és Lovagi Tornák tere vezetői feladatait.
Városinfó
A Miskolctapolca Barlangfürdőben 2018. január 22–február 1. között felújítási munkálatokat végeznek. A karbantartás ideje alatt a fürdő és gyógyászati részlege, a Barlang Aquaterápia is zárva tart. A fürdő legközelebb 2018. február 2-án, pénteken lesz nyitva a nagyközönség előtt.
Megye
Vádemelési javaslattal éltek az ózdi rendőrök azokkal a gyanúsítottakkal szemben, akik Csernely településen több, egzisztenciálisan kiszolgáltatott helyzetben lévő család részére adtak kölcsönt irreálisan magas kamatra.
Egészségügy
Idén újabb 117 mentőautót szerez be a kormányzat – jelentette be Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere az Országos Mentőszolgálatnál tartott sajtótájékoztatóján, melyet abból az alkalomból tartott, hogy hétfőn 20 új mentőautó állt forgalomba.
Közélet
Január 1-jétől számos új előírás lépett hatályba az e-matricás rendszerben. Az egyik legfontosabb, hogy a véletlenül díjköteles útszakaszra tévedő autósok az utazás megkezdése után is megvásárolhatják az e-matricát.
Megye
Nagyipari méretekben termesztettek vadkendert egy külterületi pincerendszerben 2016 végén vietnámi és magyar férfiak – tájékoztatta portálunkat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség.
Környezet
Jellemzően csapadékos idő lesz a héten: esőre, hóra, ónos esőre figyelmeztet minket az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Tudomány
Pénteken 18 órától Csillagpartyt rendeznek a miskolci Dr. Szabó Gyula Bemutató Csillagvizsgálóban. A természettudomány iránt érdeklődők egy előadást hallgathatnak meg, utána pedig az időjárástól függően távcsöves bemutatáson vehetnek részt.

Videótár

ProgramPont 2018.01.15.
03:05
2018. január 15.
Alacsony munkanélküliség
04:31
2018. január 09.
Az állatkertek atyjára emlékeztek
02:41
2018. január 09.
Sokan voltak az év első régiségvásárán
01:36
2018. január 09.