2017. október 19. Nándor
Miskolc
8°C / 20°C
Környezetvédelem és klímastratégia - nyolc ország szakminiszterei a Diósgyőri várban
minap.hu
|
2017. október 11. 17:24
|
frissítve: 2017. október 14. 15:23
A visegrádi országok (V4-ek) környezetvédelmi miniszterei mellett, négy másik ország delegációja is meghívást kapott a rendezvényre, így összesen nyolc ország szakminiszterei voltak jelen azon az október 11-i, Diósgyőri várban rendezett konferencián, melynek fő témája a klímapolitika és a környezetvédelem volt.

Október 10-12 között rendezik a Visegrádi Négyek (V4) környezetvédelmi minisztereinek találkozóját. A rendezvényre Szlovénia, Ukrajna, Bulgária és Horvátország delegációja is meghívást kapott, hiszen a szerdai megbeszélés után csütörtökön kerül sor a Kárpátok Keretegyezmény Részes Feleinek ötödik konferenciájára.

A szerdai, miskolci plenáris üléseken egyebek mellett egyeztettek Unió úgynevezett körforgásos gazdaságra vonatkozó javaslatcsomagjáról, a klímapolitika aktuális kérdéseiről, illetve az idegenhonos, úgynevezett "inváziós" állat-és növényfajok elleni közös fellépésről is.

v4_miniszterek_lovagterem_171011_ja_24.jpg

Fotók: Juhász Ákos

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter ismertette a napirendet, majd kérdésünkre részletesebben is beszámolt a megtárgyalt témákról. – Magyarországon az utóbbi években rengeteg fejlesztés történt a szelektív gyűjtés és a hulladék újrafeldolgozása terén. Jó lehetőség kínálkozik a rendszer kiterjesztésére is, például a biológiailag lebomló hulladék külön kezelése terén – részletezte a körforgásos gazdaság jellemzőit a miniszter.

v4_miniszterek_lovagterem_171011_ja_14.jpg

Hozzátette, örvendetes, hogy a Diósgyőri vár történelmi falai között kerülhet sor a konferenciára, ahol a V4 tagállamok és a társuló országok küldöttségei fontos kérdéseket vettek napirendre. – Az éghajlatváltozás és klímavédelem szintén kiemelkedő napirendi pont volt. Az összehangolt fellépés itt azért szükséges, hogy minél hatékonyabbak legyünk. Meg kell fékeznünk azokat a káros folyamatokat, amelyek az éghajlat változását befolyásolják – hangsúlyozta Fazekas Sándor.

Harmadik napirendi pontban az úgynevezett inváziós növény-, és állatfajokkal foglalkozunk, amelyek az emberi egészségre is károsak lehetnek. Itt az embernek, a társadalomnak is be kell avatkoznia, hogy megvédjük az embereket, a káros hatásoktól, s megóvjuk természetvédelmi területeink állapotát – hangoztatta a miniszter.

Fazekas Sándor kiemelte: ez a találkozó elősegíti, hogy az Európai Unió különböző döntéshozatali fórumain összehangoltan tudjanak fellépni, hiszen itt eltérő tagállami érdekek is megnyilvánulnak. – Nekünk olyan szabályozások kellenek, amelyek figyelembe veszik a közép-európai térség érdekeit, azokat a fejlettségi szinteket, illetve anyagi lehetőségeket, amelyekkel mi rendelkezünk. Megvalósítható, végrehajtható szabályokra van szükség, és ezek a szabályok uniós döntéshozatal különböző fórumain alakulnak – hangsúlyozta a miniszter.

Szabó Zsolt, fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár elmodása szerint pénteken Luxemburgban lesz tanácsülés, ahol az Európai Unió tagállamai két alapvető kérdésben egyeztetnek. Az egyik a szén-dioxid-kibocsátás kétharmadát okozó közlekedés, a hulladék, a mezőgazdaság illetve az ezekkel összefüggő területeknek a szabályozása. A másik kérdés arról szól, milyen mértéken tudjuk az erdőket, erdőfelületeket beszámítani, hogy a szén-dioxid-kibocsátás helyén legyen.

v4_miniszterek_lovagterem_171011_ja_19.jpg

Mint megtudtuk, Magyarország nagyon jól áll, a 2020-as számokat már most teljesítettük. Ha ez a tendencia folytatódik, akkor a 2030-as számok teljesítése sem okoz majd problémát. Nagyon fontos, hogy a V4 országaival együtt gondolkodjunk, egy koncepciót, egy stratégiát alakítsunk ki és elfogadjuk egymás szakmai irányítását.

v4_miniszterek_lovagterem_171011_ja_22.jpg

 

Nem
Gazdaság
– Egy érdekes változásnak vagyunk tanúi: a magyar járműipar dinamikus fejlődése Székesfehérvárról indult, aztán Győr lett egyre erősebb, majd Kecskemét vette át a szerepet, és úgy látom, hogy a következő években Miskolc lesz az a város, ahol a legkomolyabb beruházások és fejlesztések történnek – fogalmazott a nemzetgazdasági miniszter Budapesten, az Automotive Hungary nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállításon.
Szabadidő
Az Art of Magic tehetséges művészei varázsoltak nekünk két ajándékcsomagot, és egy páros belépőt a november 17-ei, Művészetek Házabeli produkciójukra. Mi pedig nektek adjuk, de nem ám ingyen. Válaszolj két egyszerű(nek tűnő) kérdésre, és bízz a szerencsében!
Miskolc
Október 21-én 10 és 16 óra között a Miskolci Állatkert és Kultúrpark Lemur Fesztiválnak ad otthont, melynek fő célja, hogy megismertesse az érdeklődőket Madagaszkár egyik legismertebb, egyben legveszélyeztetettebb állatcsoportjának számító lemurokkal.
Miskolc
Hétvégén és az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapján a várható utazási igényekhez igazodva változni fog a közlekedési rend.
DVTK
Miskolc
Az Európa Kupa F-csoportjának 2. fordulójában, szerda este az Aluinvent DVTK a PEAC-Pécs együttesét látta vendégül, és magabiztos játékkal ellenfele fölé tudott kerekedni, ezzel megszerezve idei első győzelmét a sorozatban.
Miskolc
Együtt könnyebb címmel nyílt meg szerdán a Mellrákinfó-Borsod figyelemfelkeltő, jótékonysági fotókiállítása a B.-A.-Z. Megyei Központi Kórházban. A képeken a betegségben érintett nők láthatók, egészséges sportolókkal.
Miskolc
Régészek közel 50 hamis érmét találtak a Huszárvárban – ez a mennyiség a szakemberek szerint már arra utal, hogy „nagyüzemben” folyhatott pénzhamisítás a Diósgyőri vár közelében. A részleteket alább olvashatják, érdemes azonban jelentkezni az ásatásbetekintő sétákra, ahol megtekinthetjük a legérdekesebb leleteket és a Mátyás korabeli épület maradványait is!
Miskolc
A Munkáspárt miskolci szervezete is csatlakozott a párt által meghirdetett országos akcióhoz, s kitelepüléssel egybekötött, nyílt sajtótájékoztatót tartott szerdán, az Újgyőri főtéren, "Fizessék meg a munkánkat!"- címmel. A rendezvényen bemutatták azokat a politikusokat is, akik nagy valószínűséggel a Munkáspárt színeiben indulnak majd a 2018-as országgyűlési választásokon a két miskolci központú választókerületben.

Videótár

Mobilitási képek a Tiszain
02:01
2017. október 18.
Együtt könnyebb - kiállítás a kórházban
03:18
2017. október 18.
Stadionséta gimnazistáknak
02:10
2017. október 18.
Lego roborépítő verseny
02:30
2017. október 18.