2017. december 11. Árpád
Miskolc
-1°C / 8°C
Környezetvédelem és klímastratégia - nyolc ország szakminiszterei a Diósgyőri várban
minap.hu
|
2017. október 11. 17:24
|
frissítve: 2017. október 14. 15:23
A visegrádi országok (V4-ek) környezetvédelmi miniszterei mellett, négy másik ország delegációja is meghívást kapott a rendezvényre, így összesen nyolc ország szakminiszterei voltak jelen azon az október 11-i, Diósgyőri várban rendezett konferencián, melynek fő témája a klímapolitika és a környezetvédelem volt.

Október 10-12 között rendezik a Visegrádi Négyek (V4) környezetvédelmi minisztereinek találkozóját. A rendezvényre Szlovénia, Ukrajna, Bulgária és Horvátország delegációja is meghívást kapott, hiszen a szerdai megbeszélés után csütörtökön kerül sor a Kárpátok Keretegyezmény Részes Feleinek ötödik konferenciájára.

A szerdai, miskolci plenáris üléseken egyebek mellett egyeztettek Unió úgynevezett körforgásos gazdaságra vonatkozó javaslatcsomagjáról, a klímapolitika aktuális kérdéseiről, illetve az idegenhonos, úgynevezett "inváziós" állat-és növényfajok elleni közös fellépésről is.

v4_miniszterek_lovagterem_171011_ja_24.jpg

Fotók: Juhász Ákos

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter ismertette a napirendet, majd kérdésünkre részletesebben is beszámolt a megtárgyalt témákról. – Magyarországon az utóbbi években rengeteg fejlesztés történt a szelektív gyűjtés és a hulladék újrafeldolgozása terén. Jó lehetőség kínálkozik a rendszer kiterjesztésére is, például a biológiailag lebomló hulladék külön kezelése terén – részletezte a körforgásos gazdaság jellemzőit a miniszter.

v4_miniszterek_lovagterem_171011_ja_14.jpg

Hozzátette, örvendetes, hogy a Diósgyőri vár történelmi falai között kerülhet sor a konferenciára, ahol a V4 tagállamok és a társuló országok küldöttségei fontos kérdéseket vettek napirendre. – Az éghajlatváltozás és klímavédelem szintén kiemelkedő napirendi pont volt. Az összehangolt fellépés itt azért szükséges, hogy minél hatékonyabbak legyünk. Meg kell fékeznünk azokat a káros folyamatokat, amelyek az éghajlat változását befolyásolják – hangsúlyozta Fazekas Sándor.

Harmadik napirendi pontban az úgynevezett inváziós növény-, és állatfajokkal foglalkozunk, amelyek az emberi egészségre is károsak lehetnek. Itt az embernek, a társadalomnak is be kell avatkoznia, hogy megvédjük az embereket, a káros hatásoktól, s megóvjuk természetvédelmi területeink állapotát – hangoztatta a miniszter.

Fazekas Sándor kiemelte: ez a találkozó elősegíti, hogy az Európai Unió különböző döntéshozatali fórumain összehangoltan tudjanak fellépni, hiszen itt eltérő tagállami érdekek is megnyilvánulnak. – Nekünk olyan szabályozások kellenek, amelyek figyelembe veszik a közép-európai térség érdekeit, azokat a fejlettségi szinteket, illetve anyagi lehetőségeket, amelyekkel mi rendelkezünk. Megvalósítható, végrehajtható szabályokra van szükség, és ezek a szabályok uniós döntéshozatal különböző fórumain alakulnak – hangsúlyozta a miniszter.

Szabó Zsolt, fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár elmodása szerint pénteken Luxemburgban lesz tanácsülés, ahol az Európai Unió tagállamai két alapvető kérdésben egyeztetnek. Az egyik a szén-dioxid-kibocsátás kétharmadát okozó közlekedés, a hulladék, a mezőgazdaság illetve az ezekkel összefüggő területeknek a szabályozása. A másik kérdés arról szól, milyen mértéken tudjuk az erdőket, erdőfelületeket beszámítani, hogy a szén-dioxid-kibocsátás helyén legyen.

v4_miniszterek_lovagterem_171011_ja_19.jpg

Mint megtudtuk, Magyarország nagyon jól áll, a 2020-as számokat már most teljesítettük. Ha ez a tendencia folytatódik, akkor a 2030-as számok teljesítése sem okoz majd problémát. Nagyon fontos, hogy a V4 országaival együtt gondolkodjunk, egy koncepciót, egy stratégiát alakítsunk ki és elfogadjuk egymás szakmai irányítását.

v4_miniszterek_lovagterem_171011_ja_22.jpg

 

Nem
Miskolc
Miskolcra is megérkezett az idei tél első komolyabb havazása. Az ünnepi díszbe és fényekbe öltözött belváros most még különlegesebb látványt nyújt – nézd meg a felvételeinket!
Egyház
Advent második vasárnapján több helyen lobbant lángra a Remény gyertyája Miskolcon, a városrészek adventi koszorúin. Ezúttal is látványos, meghitt ünnepség volt a Diósgyőri várnál, az Otthon téren pedig Novák Józsefné és Hubay György önkormányzati képviselők gyújtották meg a várakozási időszak második gyertyáját.
Baleset
Valósággal "felrobbantak" a helyi internetes fórumok a szombat esti, halálos gázolás kapcsán, sokan nyilvánítanak részvétet, illetve olyanokat is írnak, hogy a jelzett területen sokszor idéznek elő veszélyes közlekedési helyzeteket a rendezvényekre tartó, vagy onnan távozó fiatalok.
Baleset
Fejsérülést szenvedett egy utas vasárnap kora este az egyetem környékén, miután egy helyi busz forgalmi okok miatt hirtelen fékezésre kényszerült.

Videótár

Csongor és Tünde a Kamarában
01:48
2017. december 08.
Gyerekek a Szeretet sütigyárban
01:27
2017. december 08.
Energetikai korszerűsítés a kórházban
01:29
2017. december 08.
Száz éves a Finn Köztársaság
01:13
2017. december 08.