2017. december 14. Szilárda
Miskolc
-2°C / 5°C
A környező településeken toborzott választókat, hogy polgármester lehessen
minap.hu
|
2017. november 23. 09:17
|
frissítve: 2017. november 24. 12:59
Választás rendje elleni bűntett miatt emelt vádat egy 61 éves férfival és társával, egy 64 éves nővel szemben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség.

Az abaúji kistelepülésen 2016 júliusában időközi polgármester és képviselő testületi választást írtak ki, mert az előző testület feloszlatta magát. A vádlott férfi polgármester-jelöltként regisztráltatta magát a választási irodánál. Mivel a falu összlakossága 150 fő, ezért hogy bebiztosítsa győzelmét, egy a faluban bejegyzett székhelyű turisztikai cég képviselőjével megállapodott, hogy megpróbálják befolyásolni a választás eredményét.

Felkerestek a környező településeken élő, anyagilag nehéz helyzetben lévő embereket és rávették őket, hogy a választáson a vádlott férfira szavazzanak. Ezért a férfi és a nő személyesen vitték el a leendő választókat az okmányirodába, és ott átjelentették őket a faluban lévő cég székhelyére, illetve egyéb, a faluban található ingatlanokba. Azt ígérték nekik, hogy ezekbe az ingatlanokba beköltözhetnek, és ott ingyen lakhatnak. Néhányan ténylegesen is a faluba költöztek, de a választások után onnan kijelentkeztek. A választás napján a szavazóhelyiséghez is elvitték őket. Közülük néhányan ténylegesen szavaztak is.

A választást végül így sem nyerte meg a vádlott férfi, a csalás gyanúja miatt a másik jelölt kezdeményezett eljárást a választási irodánál.

Az ügyészség a férfival szemben felfüggesztett börtönbüntetést, társa esetében pénzbüntetést indítványozott – tájékoztatott közleményében a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség.

(külső képünk illusztráció!)

Nem
Kriminális
A Miskolci Járásbíróság nyomozási bírája egy hónapra elrendelte az előzetes letartóztatását annak a gyanúsítottnak, aki a gyanúsítás szerint december 11-én gépkocsijával balesetet okozott, majd továbbhajtott.
Miskolc
A miskolciak számtalan esetben bizonyították már, hogy ha jótékonyságról van szó, számíthatnak rájuk! A szombati program szervezői most is bíznak abban, hogy az Advent Miskolc keretein belül megtartandó véradáson sokan ott lesznek a városháza aulájában.
Közélet
Legalább 10-30 perces késéssel közlekednek a személyvonatok a Budapest-Hatvan-Miskolc vasútvonalon csütörtökön – közölte a Mávinform az MTI-vel.
Kultúra
Kialakult a Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny pénteki döntőjének sorrendje és hogy a hat versenyző – köztük Cser Ádám, a Miskolci Nemzeti Színház karmestere – melyik szimfonikus művet vezényli majd a pécsi Kodály Központban.
Kriminális
A Miskolci Járásbíróság nyomozási bírája január 14-ig elrendelte az előzetes letartóztatását annak a gyanúsítottnak, akivel szemben jelentős értékre elkövetett lopás bűntette miatt indult büntetőeljárás.
Belföld
Mintegy 63 ezer pályázat érkezett az Otthon melege pályázatra – mondta Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.
Havária
Vélhetően ismét fűtési problémák miatt gyulladt ki szerdán egy első emeleti társasház Sátoraljaújhelyen. Mire a tűzoltók a helyszínre értek, már teljes terjedelmében lángolt egy szoba.
Gazdaság
Mintegy 400 főt alkalmazó gépjármű-akkumulátorokat gyártó üzemet kíván építeni Miskolcon a japán GS Yuasa Corporation. Az üzem a tervek szerint 2018 szeptemberétől napi 24 órában termelne. A projektet hamarosan nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilváníthatják.
DVTK
Nincs könnyű helyzetben az Aluinvent-DVTK női kosárlabdacsapata, hiszen két alapemberére, Monica Engelmanra és Nagy Dórára sem számíthat a csütörtöki, Bydgoszcz elleni Európa Kupa-nyolcaddöntő odavágóján.
Oktatás
A Miskolci Egyetem, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bűnmegelőzési Alapítvány közös szervezésében tartott előadássorozat hallgatóit jutalmazták.
Miskolc
A nemzetiségek napján azok munkáját ismerték el, akik sokat tettek a nemzeti identitás megőrzéséért. Szerdán a kilenc nemzetiségi önkormányzat tagjait köszöntötték a városházán.

Videótár

Avalon Mikulásfutás
01:50
2017. december 12.
Adventi foglalkoztató, királyi ételek
02:12
2017. december 12.
Téltánc a koraszülöttekért
02:07
2017. december 12.
Szeretet sütiért adomány
01:34
2017. december 12.