2017. október 19. Nándor
Miskolc
8°C / 20°C
A magyar-japán kapcsolatokról tárgyaltak a városházán
minap.hu
|
2017. október 12. 16:27
|
frissítve: 2017. október 18. 08:39
Kriza Ákos, Miskolc polgármestere hivatalában fogadta Wajima Takehikót, a magyarországi japán nagykövet helyettesét, követtanácsosát. A diplomatát elkísérte Kuragane Kei, a politikai szekció-, és Nogami Tadashi, a gazdasági szekció második titkára is.

japan_delegacio_171009_ja_3.jpg

Kriza Ákos köszöntőjében kiemelte: a magyar-japán kapcsolatok mindig kiegyensúlyozottak voltak, a magyarok mindig baráti érzésekkel gondolnak a japánokra. - Mi magyarok ma is sokat tanulhatunk a japánok tartásából, a kultúrához, élethez, egymáshoz való hozzáállásból – hangsúlyozta. A polgármester azt is megemlítette, hogy Miskolcon, a rendszerváltozást követően a japán Shinwa az elsők között betelepülő befektető cég volt. A szintén japán Takata talán legmodernebb gyárát építette fel Miskolcon mintegy nyolc hónap alatt. Mindkét cég többkörös beruházást hajtott végre Miskolcon, s jelenleg is fejlesztenek.

japan_delegacio_171009_ja_8.jpg

A japán cégek a város életében is részt vesznek, legyen szó kultúráról, sportról, rendezvényekről. A helyi beszállítók bevonásának köszönhetően, a miskolciak is magukénak érzik a Takatát, csakúgy, mint a magyarok a Suzukit – hangsúlyozta Kriza Ákos.

Wajima Takehiko egyebek mellett arról szólt, hogy 2019 Japán és Magyarország diplomáciai kapcsolatának jubileumi éve lesz. Az elmúlt időszakban jelentősen megerősödtek a kétoldalú gazdasági kapcsolatok: jelenleg 156 japán cég található Magyarországon. A követtanácsos is megemlítette a Suzukit, amely a rendszerváltozás után gyakorlatilag az első jelentős nagybefektető volt Magyarországon. Mára szinte magyarnak tekintik, s a magyarok magukénak érzik a „mi autónkat”. - Magyarország az utóbbi években népszerű lett Japánban. Például reklámfilmekben is gyakran fedezhetők fel olyan spotok, amelyeket Magyarországon forgattak – mondta még el Wajima Takehiko.

japan_delegacio_171009_ja_9.jpg

A megbeszélésen szó esett még a judóról, valamint Miskolc testvérvárosi és gazdaságdiplomáciai kapcsolatairól. A judo kapcsán a követtanácsos megemlítette: a 2020-as tokiói olimpiával összefüggésben a sportdiplomáciai- és csereprogramok is fontos szerepet kapnak, és lehetőség szerint ebbe Miskolcot is bevonják.

Nem
Gazdaság
– Egy érdekes változásnak vagyunk tanúi: a magyar járműipar dinamikus fejlődése Székesfehérvárról indult, aztán Győr lett egyre erősebb, majd Kecskemét vette át a szerepet, és úgy látom, hogy a következő években Miskolc lesz az a város, ahol a legkomolyabb beruházások és fejlesztések történnek – fogalmazott a nemzetgazdasági miniszter Budapesten, az Automotive Hungary nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállításon.
Szabadidő
Az Art of Magic tehetséges művészei varázsoltak nekünk két ajándékcsomagot, és egy páros belépőt a november 17-ei, Művészetek Házabeli produkciójukra. Mi pedig nektek adjuk, de nem ám ingyen. Válaszolj két egyszerű(nek tűnő) kérdésre, és bízz a szerencsében!
Miskolc
Október 21-én 10 és 16 óra között a Miskolci Állatkert és Kultúrpark Lemur Fesztiválnak ad otthont, melynek fő célja, hogy megismertesse az érdeklődőket Madagaszkár egyik legismertebb, egyben legveszélyeztetettebb állatcsoportjának számító lemurokkal.
Miskolc
Hétvégén és az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapján a várható utazási igényekhez igazodva változni fog a közlekedési rend.
DVTK
Miskolc
Az Európa Kupa F-csoportjának 2. fordulójában, szerda este az Aluinvent DVTK a PEAC-Pécs együttesét látta vendégül, és magabiztos játékkal ellenfele fölé tudott kerekedni, ezzel megszerezve idei első győzelmét a sorozatban.
Miskolc
Együtt könnyebb címmel nyílt meg szerdán a Mellrákinfó-Borsod figyelemfelkeltő, jótékonysági fotókiállítása a B.-A.-Z. Megyei Központi Kórházban. A képeken a betegségben érintett nők láthatók, egészséges sportolókkal.
Miskolc
Régészek közel 50 hamis érmét találtak a Huszárvárban – ez a mennyiség a szakemberek szerint már arra utal, hogy „nagyüzemben” folyhatott pénzhamisítás a Diósgyőri vár közelében. A részleteket alább olvashatják, érdemes azonban jelentkezni az ásatásbetekintő sétákra, ahol megtekinthetjük a legérdekesebb leleteket és a Mátyás korabeli épület maradványait is!
Miskolc
A Munkáspárt miskolci szervezete is csatlakozott a párt által meghirdetett országos akcióhoz, s kitelepüléssel egybekötött, nyílt sajtótájékoztatót tartott szerdán, az Újgyőri főtéren, "Fizessék meg a munkánkat!"- címmel. A rendezvényen bemutatták azokat a politikusokat is, akik nagy valószínűséggel a Munkáspárt színeiben indulnak majd a 2018-as országgyűlési választásokon a két miskolci központú választókerületben.

Videótár

Mobilitási képek a Tiszain
02:01
2017. október 18.
Együtt könnyebb - kiállítás a kórházban
03:18
2017. október 18.
Stadionséta gimnazistáknak
02:10
2017. október 18.
Lego roborépítő verseny
02:30
2017. október 18.