2017. december 11. Árpád
Miskolc
-1°C / 8°C
A magyar-japán kapcsolatokról tárgyaltak a városházán
minap.hu
|
2017. október 12. 16:27
|
frissítve: 2017. október 18. 08:39
Kriza Ákos, Miskolc polgármestere hivatalában fogadta Wajima Takehikót, a magyarországi japán nagykövet helyettesét, követtanácsosát. A diplomatát elkísérte Kuragane Kei, a politikai szekció-, és Nogami Tadashi, a gazdasági szekció második titkára is.

japan_delegacio_171009_ja_3.jpg

Kriza Ákos köszöntőjében kiemelte: a magyar-japán kapcsolatok mindig kiegyensúlyozottak voltak, a magyarok mindig baráti érzésekkel gondolnak a japánokra. - Mi magyarok ma is sokat tanulhatunk a japánok tartásából, a kultúrához, élethez, egymáshoz való hozzáállásból – hangsúlyozta. A polgármester azt is megemlítette, hogy Miskolcon, a rendszerváltozást követően a japán Shinwa az elsők között betelepülő befektető cég volt. A szintén japán Takata talán legmodernebb gyárát építette fel Miskolcon mintegy nyolc hónap alatt. Mindkét cég többkörös beruházást hajtott végre Miskolcon, s jelenleg is fejlesztenek.

japan_delegacio_171009_ja_8.jpg

A japán cégek a város életében is részt vesznek, legyen szó kultúráról, sportról, rendezvényekről. A helyi beszállítók bevonásának köszönhetően, a miskolciak is magukénak érzik a Takatát, csakúgy, mint a magyarok a Suzukit – hangsúlyozta Kriza Ákos.

Wajima Takehiko egyebek mellett arról szólt, hogy 2019 Japán és Magyarország diplomáciai kapcsolatának jubileumi éve lesz. Az elmúlt időszakban jelentősen megerősödtek a kétoldalú gazdasági kapcsolatok: jelenleg 156 japán cég található Magyarországon. A követtanácsos is megemlítette a Suzukit, amely a rendszerváltozás után gyakorlatilag az első jelentős nagybefektető volt Magyarországon. Mára szinte magyarnak tekintik, s a magyarok magukénak érzik a „mi autónkat”. - Magyarország az utóbbi években népszerű lett Japánban. Például reklámfilmekben is gyakran fedezhetők fel olyan spotok, amelyeket Magyarországon forgattak – mondta még el Wajima Takehiko.

japan_delegacio_171009_ja_9.jpg

A megbeszélésen szó esett még a judóról, valamint Miskolc testvérvárosi és gazdaságdiplomáciai kapcsolatairól. A judo kapcsán a követtanácsos megemlítette: a 2020-as tokiói olimpiával összefüggésben a sportdiplomáciai- és csereprogramok is fontos szerepet kapnak, és lehetőség szerint ebbe Miskolcot is bevonják.

Nem
Miskolc
Miskolcra is megérkezett az idei tél első komolyabb havazása. Az ünnepi díszbe és fényekbe öltözött belváros most még különlegesebb látványt nyújt – nézd meg a felvételeinket!
Egyház
Advent második vasárnapján több helyen lobbant lángra a Remény gyertyája Miskolcon, a városrészek adventi koszorúin. Ezúttal is látványos, meghitt ünnepség volt a Diósgyőri várnál, az Otthon téren pedig Novák Józsefné és Hubay György önkormányzati képviselők gyújtották meg a várakozási időszak második gyertyáját.
Baleset
Valósággal "felrobbantak" a helyi internetes fórumok a szombat esti, halálos gázolás kapcsán, sokan nyilvánítanak részvétet, illetve olyanokat is írnak, hogy a jelzett területen sokszor idéznek elő veszélyes közlekedési helyzeteket a rendezvényekre tartó, vagy onnan távozó fiatalok.
Baleset
Fejsérülést szenvedett egy utas vasárnap kora este az egyetem környékén, miután egy helyi busz forgalmi okok miatt hirtelen fékezésre kényszerült.

Videótár

Csongor és Tünde a Kamarában
01:48
2017. december 08.
Gyerekek a Szeretet sütigyárban
01:27
2017. december 08.
Energetikai korszerűsítés a kórházban
01:29
2017. december 08.
Száz éves a Finn Köztársaság
01:13
2017. december 08.