2017. november 21. Olivér
Miskolc
0°C / 4°C
„A magyar szabadság születésnapja” – október 23-ára emlékeztek Alsózsolcán
minap.hu
|
2017. október 20. 14:13
|
frissítve: 2017. október 21. 22:20
Ünnepi megemlékezést tartottak Alsózsolcán az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére. Csöbör Katalin országgyűlési képviselő köszöntőjében kiemelte: a szabadság születésnapját ünnepeljük október 23-án.

Az Alsózsolcai Közösségi Házban emlékeztek meg az 1956-os forradalom és szabadságharcról, ahol ünnepi műsort adtak a Herman Ottó Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói „Bőrönd mesék” címmel.

alsozsolca_56_csoborkatalin_171020_fzs_2.jpg

Csöbör Katalin országgyűlési képviselő ünnepi beszédében úgy fogalmazott: mindenki életében vannak fontos, meghatározó ünnepek. – Ezeken a különleges napokon a család és a rokonok, bármily távol is éljenek, eljönnek, hogy megünnepeljék ezt a jelentős alkalmat: születésnap, névnap, családi évfordulók. Eljönnek, hogy megmutassák egymásnak, összetartoznak – kezdte Csöbör Katalin.

Az országgyűlési képviselő hozzátette: ahogy az ember életében, úgy egy ország, egy nemzet életében is vannak fontos napok. Gondoljunk csak március 15-ére, vagy a közelgő október 23-ára.

alsozsolca_56_csoborkatalin_171020_fzs_1.jpg

– 1956. október 23-a a magyar szabadság születésnapja. Ezen a napon az emberek hazaszeretetből összegyűltek, megmutatták, hogy összetartoznak, és egyetlen egy kívánságuk volt csak: a szabadság. Mert tudták, hogy ez a legfontosabb az ember életében, és ez az alapja mindennek. – hangsúlyozta Csöbör Katalin, majd úgy folytatta: ezen a napon az egész nemzet szinte egy emberként mondta ki, hogy vissza kell szerezni Magyarország szabadságát és függetlenségét.

A politikus kiemelte, az elnyomó hatalom pontosan tudta, mit kell elvenni az emberektől: a gondolat és a cselekedet szabadságát. – Ha nincs szabadság, nincsenek terveink, nincsenek céljaink, akkor nincsen jövőnk. Akik az életüket adták október 23-án, és az azt követő időszakban, tudták, hogy az utánuk felnövő nemzedék jövőjét határozzák meg. A magyar szabadságért áldozták életüket, és magukért, értetek – emelte ki az országgyűlési képviselő.

alsozsolca_56_csoborkatalin_171020_fzs_3.jpg

– Ma szabadságban élünk, és küzdenünk kell érte, hogy a jövőben is szabadon élhessünk, és tudnunk kell: minden döntésünk, minden cselekedetünk hatással van a jövőnkre. Becsüljük meg a szabadságot, amelyért ők megküzdöttek! – zárta ünnepi beszédét Csöbör Katalin.

Nem
Kriminális
A Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség rablás bűntette miatt emelt vádat egy 66 éves férfival szemben, aki három hete egy hernádnémeti vegyesboltból fizetés nélkül, erőszakkal akart élelmiszereket elvinni.
Csapatsport
Fizikális mérkőzést vitt el az Oroszlány csapata. A harmadik helyen álló MEAFC fogadta a veretlen listavezető tavalyi bronzérmes Oroszlányt.
Baleset
Egy személyautó és két kisbusz karambolozott hétfőn kora este a Taktakenéz és Prügy közötti úton. A személyautó egyik utasa a helyszínen életét vesztette, a másikat súlyos sérülésekkel szabadították ki az összeroncsolódott járműből.
Egészségügy
Több mint hétszázezer forint értékben adományozott klímaberendezéseket egy üdítőitalokat gyártó vállalat a megyei központi kórház Gyermeksebészeti Traumatológiai és Égési Osztályának. Az pénzt két jótékonysági sportrendezvényen gyűjtötték össze, és más cégektől is kaptak támogatást.
Városinfó
A 2015 októberében felesküdött, seriffeknek is nevezett körzeti rendészek állandó, személyes kapcsolatban vannak területük lakóival, s megfelelő helyismerettel rendelkeznek ahhoz, hogy napi ügyeik során is segítsék a miskolciakat. Egy miskolci nő a napokban levélben mondott köszönetet az egyik rendész tevékenységéért.
Megye
Éppen gyanúsított kihallgatásáról tartott haza az a putnoki férfi, aki a séta helyett ismét inkább biciklit lopott.
Egyéni sport
Zurai Rajmund, a DVTK-MVSI tehetsége a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel a miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium tornacsarnokában, november 18-án megrendezett serdülő szabadfogású országos bajnokságon, ahol még négy társa is érmes lett.
Miskolc
Ismét cipősdobozban várják a rászorulóknak szánt ajándékokat a Herman Ottó Múzeumban.
Kultúra
A magyar beat-rock hagyományaiból táplálkozó csapat sokat értető és elgondolkodtató szövegeivel, ugyanakkor fülbemászó dallamaival jogosan reménykedik abban, hogy az egész ország megismeri nevüket és dalaikat.
Egészségügy
A Movember Mozgalom egy világszerte ismert figyelemfelkeltő mozgalom, amelyet minden év novemberében rendeznek meg, hogy felhívják a figyelmet a prosztatarákra. A Megyei Központi Kórház az Első Miskolci Lions Klubbal karöltve, ingyenes szűrést szervez Miskolcon 2017. november 25-én, a prosztatarák elleni küzdelem jegyében.
Közélet
Advent a karácsony (december 25.) előtti negyedik vasárnappal – más megfogalmazásban a Szent András apostol napjához (november 30.) legközelebb eső vasárnappal – veszi kezdetét, és karácsonyig tart. Idén december 3-án lesz advent első vasárnapja.
Miskolc
Nagyon szerencsések vagyunk mi, miskolciak, de sokszor észre sem vesszük! Elvakítanak minket a hétköznapi problémáink, napi teendőink közben csak végigrohanunk ezen a csodálatos városon, amelyet igazából nem is ismerünk.

Videótár

26. Francia Filmnapok
02:06
2017. november 20.
Koraszülöttek Világnapja
01:59
2017. november 20.
MVK Zrt balesetmentes közlekedés
01:41
2017. november 20.
Védjünk meg Magyarországot Ifj Lomnici Zoltán
02:35
2017. november 20.