2017. december 11. Árpád
Miskolc
-1°C / 8°C
Magyarország átvette a Kárpátok Keretegyezmény soros elnökségét Lillafüreden
minap.hu
|
2017. október 12. 16:54
|
frissítve: 2017. október 14. 15:54
Csütörtökön a Lillafüredi Palotaszállóban adta át Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek a Kárpátok Keretegyezmény soros elnökségét Csehország képviselője. Ezzel zárták azt a háromnapos konferenciát, aminek témája a fenntartható mezőgazdaság-, turizmus- és vidékfejlesztés volt.

karpatok_keretegyezmeny_171012_ki_27.jpg

Fotó: Kujan István

A Kárpátok Keretegyezményt tizennégy éve hozták létre. Célja, hogy hozzájáruljon a Kárpátok térségének fenntartható fejlődéséhez, megőrizve annak értékeit - így az egyedi és különleges természeti és kulturális örökséget - s érdemben javítani az itt élő emberek életminőségén, erősítve a helyi gazdaságot, közösséget.

karpatok_keretegyezmeny_171012_ki_10.jpg

A Kárpátok Keretegyezmény ötödik konferenciáját rendezték meg a Lillafüredi Palotaszállóban. A rendezvény záró eseményeként vette a magyar földművelésügyi miniszter az elnökségi posztot szimbolizáló vándorbotot Csehország képviselőjétől, három évre.

karpatok_keretegyezmeny_171012_ki_26.jpg

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter elmondta, az egyezmény fontos környezetvédelmi program, melyben a Kárpátok által érintett országok vesznek részt. – Csehország, Magyarország, Lengyelország, Románia, Szerbia, Szlovákia és Ukrajna. Az első feladatok közé tartozik hozzászokni a klímaváltozás miatti megváltozott termelési módhoz.

karpatok_keretegyezmeny_171012_ki_5.jpg

A Kárpátok Keretegyezmény az ENSZ szakosított szervezetének keretei között működik. Jan Dusik, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának regionális igazgatója úgy nyilatkozott, két jelentős határozat született a konferencián. – A Kárpátok Keretegyezménybe egy új cikkelyt emeltünk be, amely figyelembe veszi az éghajlatváltozásokat és a hegyvidékeken történő mezőgazdasági termelésre való hatásokat, emellett egy új jegyzőkönyvet is elfogadtunk. Nagyon fontos, hogy a Kárpátok régió nem egyfajta múzeum, itt emberek laknak, akik teljes értékű és egészséges életet akarnak élni, s szeretnék, ha megmaradnának a helyi értékek, változatlan lenne az ide látogató turisták érdeklődése – hangsúlyozta az igazgató.

karpatok_keretegyezmeny_lillafured_171013.jpg

Fotó: Pelsőczy Csaba
Nem
Miskolc
Miskolcra is megérkezett az idei tél első komolyabb havazása. Az ünnepi díszbe és fényekbe öltözött belváros most még különlegesebb látványt nyújt – nézd meg a felvételeinket!
Egyház
Advent második vasárnapján több helyen lobbant lángra a Remény gyertyája Miskolcon, a városrészek adventi koszorúin. Ezúttal is látványos, meghitt ünnepség volt a Diósgyőri várnál, az Otthon téren pedig Novák Józsefné és Hubay György önkormányzati képviselők gyújtották meg a várakozási időszak második gyertyáját.
Baleset
Valósággal "felrobbantak" a helyi internetes fórumok a szombat esti, halálos gázolás kapcsán, sokan nyilvánítanak részvétet, illetve olyanokat is írnak, hogy a jelzett területen sokszor idéznek elő veszélyes közlekedési helyzeteket a rendezvényekre tartó, vagy onnan távozó fiatalok.
Baleset
Fejsérülést szenvedett egy utas vasárnap kora este az egyetem környékén, miután egy helyi busz forgalmi okok miatt hirtelen fékezésre kényszerült.

Videótár

Csongor és Tünde a Kamarában
01:48
2017. december 08.
Gyerekek a Szeretet sütigyárban
01:27
2017. december 08.
Energetikai korszerűsítés a kórházban
01:29
2017. december 08.
Száz éves a Finn Köztársaság
01:13
2017. december 08.