2017. október 19. Nándor
Miskolc
8°C / 20°C
Magyarország átvette a Kárpátok Keretegyezmény soros elnökségét Lillafüreden
minap.hu
|
2017. október 12. 16:54
|
frissítve: 2017. október 14. 15:54
Csütörtökön a Lillafüredi Palotaszállóban adta át Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek a Kárpátok Keretegyezmény soros elnökségét Csehország képviselője. Ezzel zárták azt a háromnapos konferenciát, aminek témája a fenntartható mezőgazdaság-, turizmus- és vidékfejlesztés volt.

karpatok_keretegyezmeny_171012_ki_27.jpg

Fotó: Kujan István

A Kárpátok Keretegyezményt tizennégy éve hozták létre. Célja, hogy hozzájáruljon a Kárpátok térségének fenntartható fejlődéséhez, megőrizve annak értékeit - így az egyedi és különleges természeti és kulturális örökséget - s érdemben javítani az itt élő emberek életminőségén, erősítve a helyi gazdaságot, közösséget.

karpatok_keretegyezmeny_171012_ki_10.jpg

A Kárpátok Keretegyezmény ötödik konferenciáját rendezték meg a Lillafüredi Palotaszállóban. A rendezvény záró eseményeként vette a magyar földművelésügyi miniszter az elnökségi posztot szimbolizáló vándorbotot Csehország képviselőjétől, három évre.

karpatok_keretegyezmeny_171012_ki_26.jpg

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter elmondta, az egyezmény fontos környezetvédelmi program, melyben a Kárpátok által érintett országok vesznek részt. – Csehország, Magyarország, Lengyelország, Románia, Szerbia, Szlovákia és Ukrajna. Az első feladatok közé tartozik hozzászokni a klímaváltozás miatti megváltozott termelési módhoz.

karpatok_keretegyezmeny_171012_ki_5.jpg

A Kárpátok Keretegyezmény az ENSZ szakosított szervezetének keretei között működik. Jan Dusik, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának regionális igazgatója úgy nyilatkozott, két jelentős határozat született a konferencián. – A Kárpátok Keretegyezménybe egy új cikkelyt emeltünk be, amely figyelembe veszi az éghajlatváltozásokat és a hegyvidékeken történő mezőgazdasági termelésre való hatásokat, emellett egy új jegyzőkönyvet is elfogadtunk. Nagyon fontos, hogy a Kárpátok régió nem egyfajta múzeum, itt emberek laknak, akik teljes értékű és egészséges életet akarnak élni, s szeretnék, ha megmaradnának a helyi értékek, változatlan lenne az ide látogató turisták érdeklődése – hangsúlyozta az igazgató.

karpatok_keretegyezmeny_lillafured_171013.jpg

Fotó: Pelsőczy Csaba
Nem
Gazdaság
– Egy érdekes változásnak vagyunk tanúi: a magyar járműipar dinamikus fejlődése Székesfehérvárról indult, aztán Győr lett egyre erősebb, majd Kecskemét vette át a szerepet, és úgy látom, hogy a következő években Miskolc lesz az a város, ahol a legkomolyabb beruházások és fejlesztések történnek – fogalmazott a nemzetgazdasági miniszter Budapesten, az Automotive Hungary nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállításon.
Szabadidő
Az Art of Magic tehetséges művészei varázsoltak nekünk két ajándékcsomagot, és egy páros belépőt a november 17-ei, Művészetek Házabeli produkciójukra. Mi pedig nektek adjuk, de nem ám ingyen. Válaszolj két egyszerű(nek tűnő) kérdésre, és bízz a szerencsében!
Miskolc
Október 21-én 10 és 16 óra között a Miskolci Állatkert és Kultúrpark Lemur Fesztiválnak ad otthont, melynek fő célja, hogy megismertesse az érdeklődőket Madagaszkár egyik legismertebb, egyben legveszélyeztetettebb állatcsoportjának számító lemurokkal.
Miskolc
Hétvégén és az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapján a várható utazási igényekhez igazodva változni fog a közlekedési rend.
DVTK
Miskolc
Az Európa Kupa F-csoportjának 2. fordulójában, szerda este az Aluinvent DVTK a PEAC-Pécs együttesét látta vendégül, és magabiztos játékkal ellenfele fölé tudott kerekedni, ezzel megszerezve idei első győzelmét a sorozatban.
Miskolc
Együtt könnyebb címmel nyílt meg szerdán a Mellrákinfó-Borsod figyelemfelkeltő, jótékonysági fotókiállítása a B.-A.-Z. Megyei Központi Kórházban. A képeken a betegségben érintett nők láthatók, egészséges sportolókkal.
Miskolc
Régészek közel 50 hamis érmét találtak a Huszárvárban – ez a mennyiség a szakemberek szerint már arra utal, hogy „nagyüzemben” folyhatott pénzhamisítás a Diósgyőri vár közelében. A részleteket alább olvashatják, érdemes azonban jelentkezni az ásatásbetekintő sétákra, ahol megtekinthetjük a legérdekesebb leleteket és a Mátyás korabeli épület maradványait is!
Miskolc
A Munkáspárt miskolci szervezete is csatlakozott a párt által meghirdetett országos akcióhoz, s kitelepüléssel egybekötött, nyílt sajtótájékoztatót tartott szerdán, az Újgyőri főtéren, "Fizessék meg a munkánkat!"- címmel. A rendezvényen bemutatták azokat a politikusokat is, akik nagy valószínűséggel a Munkáspárt színeiben indulnak majd a 2018-as országgyűlési választásokon a két miskolci központú választókerületben.

Videótár

Mobilitási képek a Tiszain
02:01
2017. október 18.
Együtt könnyebb - kiállítás a kórházban
03:18
2017. október 18.
Stadionséta gimnazistáknak
02:10
2017. október 18.
Lego roborépítő verseny
02:30
2017. október 18.