2018. január 18. Piroska
Miskolc
-4°C / 2°C
„Ne kérje senki, hogy otthon üljek…” – Betti programajánlója
Muntyán Bernadett
|
2017. november 17. 16:40
|
frissítve: 2017. november 19. 15:47
Végre hétvége! Ami azt jelenti, hogy újfent mi lehetünk a középpontban: nincs meló, nincsenek kötelezettségek, csak a láblógatás és a pihi. A felhőtlen kikapcsolódáshoz ajánlok ezúttal is néhány programot.

avasi_arboretum_171117_ja_36.jpg

Szombaton a szabad természetben élő madaraké lesz a főszerep a Miskolci Állatkert és Kultúrparkban. Tudjátok-e, hogyan segítsük a madarakat a téli időszakban? Mikor helyezzük ki az etetőket? Milyen a jó madárpogácsa receptje? Ezekre a kérdésekre is választ kaphattok, ha szombaton kirándultok a Csanyik-völgybe. Az állatkert „Készülődés a télre” programja keretében az oktatóteremben madárkalácsot készíthettek, hallhattok az etetők kihelyezéséről, és arról, hogyan segítsük a kertünkben telelő madarakat. A nap során a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai bemutató madárgyűrűzést végeznek az állatkertben.

miskolci_vadaspark_allatkertek_ejszakaja_20170825_bl_023_web.jpg

Kéthetente szombaton kitárja kapuit a Miskolci Állategészségügyi Telep, hogy az ott élő négylábúak felfedezhessék a környéket. Természetesen nem egyedül! Ez az a nap, amikor bárkiből gazdi válhat 10 órától egészen 14-ig bárki megsétáltathatja a menhely kutyusait. A Fonoda utca 16. szám alá várják azokat a lelkes kutyabarátokat, akik készek ideiglenes gazdivá avanzsálni erre a napra. Ha pedig valaki szeretné haza is vinni valamelyik kutyust, ezt is megteheti, örökbe is lehet fogadni ezen a napon.

kutya.jpg

November 18-án, a Diósgyőri Várban tart előadást Lovász Emese régész 11 és m15 órától. 11-től „Kőhalom, most vár áll ott...” a várromtól a várrekonstrukcióig című előadást hallgathatja meg a nagyérdemű, amely a Diósgyőri vár műemléki történetét követi nyomon, a három évszázados pusztulástól a régészeti feltárások ismertetésén át a várrekonstrukció I. ütemének befejezéséig. Lovász Emese részletesen mesél a rekonstrukció során megépült termek berendezéséről, a kiállítási koncepcióról, melynek révén megszületett az élő, eleven, önmagát és a középkori életet bemutató vár. 15 órától „A középkor asztala” című előadás következik. Ennek témája a középkori étkezés, az alapanyagok bemutatásától a főzésen át a lakomák, valamint az étkezési illemszabályok megismeréséig. Képzeletben helyet foglalhatunk egy főúri asztalnál, és feljegyezhetünk magunknak akár néhány kipróbálásra érdemes reneszánsz receptet is.

nyilt_nap_a_pedagogusoknak_20170930_bl_017_web.jpg

„Jég Dupla Whiskyvel”, „New York - New York”, „Zenegép”, „Könnyű álmot hozzon a szél”, vagyis Charlie minden mennyiségben! Számtalan, ma már örökzöldnek tekinthető sláger előadója, Charlie – Liszt-díjas énekes október 28-án tölti be a 70. életévét. Ebből az alkalomból a budapesti év végi nagykoncertet megelőzően turnéra indult: Miskolcon november 18-án, 19 órától ad koncertet a Művészetek Házában. Nem egy hagyományos Charlie koncertnek nézünk elébe, hisz a 70 év nem csak kerek életkort jelent ebben az esetben, hanem  hosszú és gazdag művészi pályát. Számos olyan dal is felcsendül, amelyek korábbi alkotói időszakában hoztak Charlie számára sikert.

charlie-band-koncert-original-91680.jpg

Attól, hogy lassacskán a tél felé tartunk, még nem kell teljesen lemondanunk a pancsolás élményéről sem, főleg az éjszakai fürdőzés esetében. A Miskolctapolcai Barlangfürdő gondoskodik róla, hogy senki ne felejtse el, milyen jó érzés éjszakai fények mellett csobbanni egyet a legjobb barátainkkal. Szombaton újfent lesz éjszakai fürdőzés,s három különböző időpontban szauna szeánsz is: sós, mézes és jeges csodákkal várják az izzadni vágyó közönséget. A hajnalig tartó móka legfontosabb partikellékeit ezúttal se hagyja otthon a fürdeni vágyó csapat: karúszó, úszószemüveg, és flip flop papucs mindenképp legyen a fürdőruha és a frottír köntös mellé betuszkolva a strandolós táskánkba. 8 órától pedig mindenki elfoglalhatja kedvenc helyét a medencék szélén.

barlangfurdo_dj_party_170722_ja_19.jpg

November 19-én, vasárnap ismét termelői nap lesz az Erzsébet téren. A „Sajtos, ludas, mesés” témakör köré épülő rendezvényen bemutatkozik a 2017. évi Magyar Sajtok Versenyén díjnyertes Bükki Sajt, de természetesen ott lesznek a megszokott sajtosok is: a Mádi Sajt, a Zempléni Sajt, valamint kecskesajtok. És ha már sajt, akkor nem is kérdés, hogy a Miskolci Nemzeti Színház aktuális, fentebb idézett, elsősorban gyerekeknek szóló produkciójából is láthatunk és hallhatunk részleteket délelőtt 11 órától. A Galiba Társulat tagja, akik a Diósgyőri Mikulásvonat fellépői is, Ludas Matyi nagy sikerű történetét adják elő, délelőtt 10 órától. A rajongók számára ott lesz a Mikulásvonat Mesebirodalom néhány szereplője is az Erzsébet téren. És ha már lúd, akkor legyen kövér: lesz még mesterségbemutató, lámpáskészítés, kézműves játszóház, klímavédelem, állatsimogató, lesznek szépséges portékák, ínycsiklandozó ízek és finomságok. A vendégtelepülés Tállya  jófajta borokat hoz dióval és egyedülálló úri hímzéssel.

termeloi_nap_es_piteparade_20171015_bl_018_web.jpg

 

Nem
DVTK Jegesmedvék
Szerda este 6 óra 30 perckor a DVTK Jegesmedvék együttesének vendége a Ferencvárosi TC jégkorongcsapata volt a Magyar Kupa elődöntőjében. A hazaiak magabiztos fölénnyel, 5-1-re nyerték a találkozót, biztosítva helyüket a Magyar Kupa döntőjében.
Politika
Évindító sajtóreggelire invitálta szerdán reggel a média helyi vezetőit, képviselőit Csöbör Katalin országgyűlési képviselő az Avasi kilátó kávézójába.
Miskolc
Lakossági kérésre mentek ma a rendészek Lyukóvölgybe, illegális beköltözésre és szemétlerakásra panaszkodtak ugyanis az ott élők. Az ellenőrzésen négy embernek nem volt bejelentett lakcíme.
Politika
Jakab Péter jobbikos frakcióvezető szerint Miskolc polgármestere a legutóbbi, rendkívüli közgyűlésen arról beszélt, hogy "a kormány által befogadott menekültek új otthonra találtak, és jelenlétükkel erősítik Magyarországot". Kriza Ákos válaszközleményében leszögezte: a Jobbik frakcióvezetője szokásához híven ismét csúsztat, mert a közgyűlésben nem ez hangzott el, nem ebben a formában.
Kultúra
2018. január 22-én 16:00-tól a Művészetek Háza Béke Art Mozitermében egy magyar filmklasszikus, a Körhinta ingyenes vetítésére kerül sor a Magyar Kultúra Napja alkalmából.
Csapatsport
A Miskolc Városi Sportiskola serdülő leány kosárlabda csapata, az MVSI Vadmacskák "A" együttese január 13-14-én Sopronban, a korosztályos nemzeti bajnokság selejtezőjének első fordulójában szerepelt.
Városinfó
Január 22-étől változik a 7-es és a 4-es városi autóbuszok menetrendje – tájékoztatta portálunkat az MVK Zrt.
Kriminális
Összehangolt akcióban csaptak le a borsodi rendőrök azokra a sárospataki és sátoraljaújhelyi férfiakra, akik prostituáltnak adtak el külföldre egy 22 éves lányt.
Egészségügy
Közel 200 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el a megyei központi kórház, az összegből a betegbiztonság növelését célzó fejlesztések valósulnak meg.
Belföld
A Magyar Közlekedéspolitikai Egyesület szerint sok, vezetésre alkalmatlan személy is engedélyt kap. Növelnék az engedély megszerzéséhez szükséges korhatárt is, és a gyalogosok, kerékpárosok számára is átfogó képzést javasolnak.

Videótár

ProgramPont 2018.01.17.
04:08
2018. január 17.
Alacsony munkanélküliség
04:31
2018. január 09.
Az állatkertek atyjára emlékeztek
02:41
2018. január 09.
Sokan voltak az év első régiségvásárán
01:36
2018. január 09.