2017. október 21. Orsolya
Miskolc
8°C / 16°C
„Ne kérje senki, hogy otthon üljek…” – Betti programajánlója
Muntyán Bernadett
|
2017. augusztus 11. 18:07
|
frissítve: 2017. augusztus 14. 08:58
Drága miskolciak! Fogalmatok sincs róla, milyen szerencsések vagytok. Vége a hétnek, itt a kétnapos szabadság, a lazulás, ti pedig ezen a hétvégén is megannyi kirándulási helyszín és program közül válogathattok.

fagyiteszt3

Végre pár fokkal lejjebb kúszik a hőmérő higanyszála, vagyis végre nem fogunk két tűző napon töltött perctől már hőgutát kapni. Ez azt jelenti, hogy bátran kimerészkedhetünk, kidughatjuk az orrunkat a besötétített lakásból. Talán kicsit kikapcsolhatjuk a klímát, és a ventillátort, és végre élvezhetjük is a napsütést. Itt az ideje, hogy túrázzunk egyet! Tapolca, Lillafüred, Hámor – annyi meg annyi helyszín van a város peremén, ami egyszerűen gyönyörű, és vétek minden perc, amit nem a felfedezésükkel töltünk. A kisvasút menetrend szerinti járatai a hétvégén is várják a pöfögni vágyókat, hogy visszaadják az idősebbek gyerekkori élményeit, s hogy a kicsiknek megadják azt a katarzist, amelyet az alagútba érkezés gerjeszt. Ilyenkor ugyanis ordítani kell, visítani, torkunk szakadtából kipréselni magunkból minden hangot. Ha pedig kitúráztuk magunkat, akkor ildomos lenne le is mosakodni. Pontosabban strandolni egy jót! Van három csodálatos fürdő is városunkban, ahol megannyi medence közül válogathatunk, ha lehűtenénk felhevült testünket. Úszás, ugrálás, napozás, csúszdázás – minden ér, amivel lehűtheted elfáradt kis testedet. 

barlangfurdo_170804_ja_6.jpg

No de ez csak néhány volt azok közül a programok közül, amelyekre felépíthetjük a hétvégénket, amelyekkel tartalmasabb és értékesebb lesz ez a rövidke két nap. De vannak fix, szervezett programok is, amelyek közül szemezgettem néhányat – csak, hogy nehezebb legyen a döntés!

 

A Diósgyőri vár falai között mindig történik valami varázslatos, valami régmúltat idéző, valami magával ragadó. Ezúttal egy három napos gyógynövénytúrán vehet részt a miskolciak apraja-nagyja, Nagy Lajos király udvarában. Pászk Norbert gyógynövényszakértő vezetésével egy gyógynövényes gyorstalpalót is elvégezhetnek az illatos, gyógyító növények szerelmesei. Abszolút Süsü királyfiának várában érezhetjük magunkat, ahol a Sárkányfűárus portékáit vehetjük majd véka alá. Lesznek itt alternatív módszerek az egészségmegőrzésről, tévhitek szertefoszlatása, teakóstoló, de még gyógynövénytúra is a vár körül. Rendkívül egészségesnek és illatosnak ígérkezik ez a háromnapos gyógynövényes program, ami biztosan nyugtató hatással lesz majd az idegeinkre.

diosgyori_var_ejszaka_titok.jpg

A vár erre a hétvégére abszolút teleírta a határidőnaplónkat, hiszen szombat estére egy varázslatos és legfőképp szerelmes éjszakával készül. Felidézhetjük a szerelem mámorító, szenvedélyes és olykor csalódásokkal teli pillanatait. Az este fél nyolckor kezdődő programokon lesz lovagi bajvívás, tűzszelídítés és versíró műhely is a hölgyek kegyeiért. A vendégek szórakoztatásáról Veronai Zappato – a nagy mágus is gondoskodik majd. A szerelmes programok különleges tárlatvezetésekkel egészülnek ki, valamint 20 percenként sétálgathatunk is a vár körül.

lovas_ilyaszok_170702ml_36.jpg

Arról nem is beszélve, hogy ismét ellepik a Diósgyőri várat a szittya lovasíjászok. Szombat és vasárnap több időpontban is bemutatót tartanak majd a Lovagi Tornák Terén. Őseink lovas kultúráját és a lovas virtust idézik fel a Szittya Lovasíjász Egyesület tagjai 11.15, 13.15, és 15.15 órai kezdéssel. Felvillantanak néhány elemet a mindennapok szokásaiból és az ünnepek idején játszott lovas játékokból, valamint álló és mozgó célpontokra is lőnek. 

deszkatemplom.jpg

Figyelem sétabérletesek! És mindenki, akinek még nincs sétabérlete! Kupcsik Saci, a Tourinform iroda lelkes túráztató munkatársa ezen a hétvégén sem kíméli a miskolci történelem szerelmeseit. Ezúttal a Bató legenda feltárásának nyomán indulnak majd útra, az egykori gazdag gabonakereskedő, Bató István és a fiatalon elhunyt Eszter emlékeit kutatva. Bató Eszter emlékszobrához, és a Deszkatemplomba is ellátogat majd a csapat.

kutyatelep_meleg_160702_ja_1.jpg

Szokás szerint, minden második szombaton megsétáltathatjuk a Miskolci Állategészségügyi Telep ideiglenes lakóit, ugyanis nyílt napot tartanak. Ezúttal is tárt kapukkal várja 10 és 14 óra között a sétáltató közönséget a telep – a kutyusokról nem is beszélve! Nem csak sétáltatni lehet ilyenkor ezeket a négylábú szőrpamacsokat, hanem örökbe is fogadhatjátok őket, akár ott és akkor, azonnal. Ha valamelyik eb elnyeri a kis szíveteket, ne legyetek restek megosztani vele az életeteket, és megmenteni őt, hogy végre neki is lehessen családja.

Nem
Megye
A hagyományokat folytatva, idén is vidéken ünnepelte 1956. október 23-át a B.-A..-Z. megyei önkormányzat. Ezúttal Sajóbábony önkormányzatával tartottak közös, ünnepi közgyűlést, amelyen Nagy István parlamenti államtitkár mondott ünnepi beszédet. A rendezvény keretében átadták a Pro Comitatu- és az Alkotói-díjakat.
Megye
’56-ban egy kislány az utcán, látva a közeledő tankok hadát, kilépett az úttestre, hogy megállítsa a szovjeteket – az ő történetét is elmeséli Martinkó Károly legújabb könyvében, amit csütörtökön a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében ajánlottak az olvasók figyelmébe.
DVTK Jegesmedvék
A Kontinentális Kupa selejtezőjének első mérkőzésén a spanyol Txuri Urdin San Sebastian együttesével találkozott a DVTK Jegesmedvék jégkorongcsapata – kiütés lett a vége.
Miskolc
Csöbör Katalin országgyűlési képviselő pénteken adta át a több mint negyed milliárd forintból felújított utakat Alsózsolcán, Sajókeresztúrban és Felsőzsolcán.
Miskolc
Megkoszorúzták a Központi Kórház 1956-os emlékművét és a Tóth Ilona Emléktáblát. Az ünneplőket Tiba Sándor főigazgató köszöntötte, az ünnepi beszédet pedig Csöbör Katalin országgyűlési képviselő mondta.
Csapatsport
A Miskolc az orosz Szpartak Volgográddal, míg a címvédő Ferencváros a szintén orosz Szintez Kazany csapatával találkozik a férfi vízilabda Eurokupa negyeddöntőjében.
Megye
Ünnepi megemlékezést tartottak Alsózsolcán az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére. Csöbör Katalin országgyűlési képviselő köszöntőjében kiemelte: a szabadság születésnapját ünnepeljük október 23-án.
Politika
Miskolc elkötelezett abban, hogy a nyugdíjasok otthon érezzék magukat a városban – hangoztatták kormánypárti képviselők a csütörtöki városi közgyűlésen, ahol döntött arról is a grémium, hogy létrehozzák az Idősek Tanácsát.
Kriminális
Lopás bűntett elkövetésével gyanúsítható férfi azonosításához kéri a Miskolci Rendőrkapitányság a lakosság segítségét.
Közélet
A magyar honvédelem népszerűsítése, a honvédelem ügyének támogatása érdekében végzett áldozatos munkája elismeréseként, a Honvédelemért Kitüntető cím első fokozatát vehette át Kriza Ákos, Miskolc polgármestere pénteken Budapesten.
Egészségügy
2010-17. között, első lépésben több mint egymilliárd forint jutott egészségügyi infrastrukturális fejlesztésekre, majd 135 millió, jövőre pedig több mint 950 millió forint. Miskolcon felújították és fejlesztették a háziorvosi rendelőket, a Gyermekvárosban létrejött az országban egyedülálló egészségfejlesztési intézet, ahol az iskolások szervezetten vehetnek részt a vizsgálatokon.
Kultúra
Hamarosan befejeződik Csontváry Kosztka Tivadar Öreg halász című festményének restaurálása, és a világhírű kép – még idén – visszakerül a Herman Ottó Múzeum Képtárába. Ennek az eseménynek a bevezetője a Múzeumok Őszi Fesztiválja egyik kiemelkedő programja, ami az irodalom segítségével mutatja be a híres magyar festő alkotásait.

Videótár

Idősek tanácsa alakul Miskolcon
04:15
2017. október 19.
Miskolc nagy fejlődés előtt áll, megint ipari központ lesz
02:15
2017. október 19.
Miskolc az Automotive Hungary-n
03:23
2017. október 19.
Art of Magic Játék
00:26
2017. október 19.