2017. december 14. Szilárda
Miskolc
-2°C / 5°C
Partnerségi együttműködés az agrárszakképzésért (Képgalériával!)
minap.hu
|
2017. november 21. 16:10
|
frissítve: 2017. november 24. 15:56
Új együttműködést írtak alá az agrárgazdaság Borsod-Abaúj-Zemplén megyei fejlesztéséért november 21-én, Miskolcon, a megyeházán a Földművelésügyi Minisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vezetői, képviselői.

A jövő szakembereinek magas színvonalú iskolarendszerű képzése, a tudás megújítását szolgáló továbbképzések és a felnőttképzés folyamatosan megjelenő igénye, valamint a duális képzési rendszer kibővítése szorosabb együttműködést kíván meg az agrárszakképző iskolák és az őket körülvevő gazdasági-társadalmi környezet között. Ennek támogatására az első keretmegállapodást május 8-án írta alá Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke. A megállapodás célja a Földművelésügyi Minisztérium fenntartásában lévő szakképző intézmények szakmai színvonalának fejlesztése – mind a megyékben, mind pedig a fővárosban – a jelentős szerepet betöltő helyi és megyei agrárszereplők bevonásával.

agrar_alairas_171121ml_34.jpg

– El kívánjuk mélyíteni az együttműködést az oktatási intézményekkel, és azokkal a gazdálkodó szervezetekkel, amelyek gyakorlati képzőhelyként szolgálnak a hallgatóknak. Nagyon fontos lenne, hogy emelni tudjuk az agrárszakmák rangját, és vonzóbbá tegyük fiatalok számára – fogalmazott Tarr Zoltán László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

agrar_alairas_171121ml_25.jpg

Szinay Attila, a Földművelésügyi Minisztérium jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára

– A mai megállapodással a Földművelésügyi Minisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara között létrejött megállapodás megyei kereteit pontosítjuk – mondta el portálunknak Szinay Attila, a Földművelésügyi Minisztérium jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára.

– Azok az agrárszakképző intézetek, amelyek a megyében működnek, partnerségi együttműködési szerződést kötnek azokkal a gazdálkodókkal, akik fogadják a diákokat. Ez a duális képzési rendszer mindkét fél számára előnyös: egyrészt azért, mert így a diákok már szakmai gyakorlattal lépnek ki a munkaerőpiacra, a gazdálkodók pedig - amellett, hogy a tanulói szerződésből származó anyagi terheket az állam magára vállalja - potenciális munkavállalókkal találkoznak ezen az egyébként munkaerőhiánnyal küzdő területen. Szinay Attila kiemelte, a hazai cégeknek egyre több munkaerőre van szükségük, köztük a mezőgazdasági vállalkozásoknak is. Mint fogalmazott, a munkaerőhiány ugyanakkor "örömteli gond", mert azt jelenti, hogy a cégek  működnek, termelnek, értéket állítanak elő. A megfelelő szakember-utánpótlást természetesen meg kell oldani. - Szeretnénk visszaadni az agrárszakképzés becsületét, megmutatni azt a fiataloknak, hogy ez egy vonzó életpálya lehet, az agráriumhoz köthető szakmákra megfelelő egzisztenciát lehet alapozni – tette hozzá a helyettes államtitkár, kiemelve, hogy infrastrukturális beruházásokra is sor kerül majd a megye agrárszakképző iskoláiban.

agrar_alairas_171121ml_12.jpg

Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke

Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke arról szólt, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyét a rendszerváltás előtt Magyarország Ruhr-vidékének nevezték. – Teljesen jogosan, hisz itt működött a bányászat, a kohászat és a gépgyártás. Abban az időben az agrárium errefelé  megtűrt, vagy másodlagos tényezőnek számított. Mostanra azonban változott a helyzet. A bányákat sajnos bezárták, a kohászat megszűnt, előtérbe került a mezőgazdaság. Ez komoly lehetőséget kínál az itt elhelyezkedő fiataloknak, azoknak is, akik átképzik magukat és az agráriumból szeretnének megélni. Az elkövetkező időszakban komoly Európai Uniós támogatások érkeznek eszközvásárlásra, azt gondolom, hogy az apáról fiúra szálló családi gazdaságok folyamatosan tudnak fejlődni a mai nap folyamán ez az aláírás azt a célt szolgálja, hogy a képzések is zökkenőmentesek legyenek ebben az ágazatban – hangoztatta az elnök.

agrar_alairas_171121ml_5.jpg

A megyei megállapodások megkötésével a partnerek nagy hangsúlyt fektetnek a duális képzés megerősítésére, a beiskolázások támogatására, a magas színvonalú felnőttképzésre, valamint a végzett fiatal szakemberek munkaerőpiacon történő elhelyezkedésének elősegítésére. Tóth Lászlóné, a Debreczeni Márton Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatója a rendezvényen arról szólt, hogy intézményüknek jelenleg 260 nappali képzésben tanuló diákja van. – Iskolánk már nagyon régóta foglalkozik duális képzéssel: a nálunk tanuló gyerekek vállalkozóknál, nagyüzemekben folytatják a gyakorlati tudnivalók elsajátítását. Remélem, hogy ennek a megállapodásnak az aláírása nyomán újabb képzőhelyek csatlakoznak majd hozzánk, így diákjaink még több korszerű gépen, tapasztalt szakemberektől sajátíthatják el a szakmát - hangsúlyozta.

Megyénkben négy intézmény foglalkozik agrárszakképzéssel: a Bárczay János Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, a Tokaji Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, a Serényi Béla Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola, és a Debreczeni Márton Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola.  

Nem
Kriminális
A Miskolci Járásbíróság nyomozási bírája egy hónapra elrendelte az előzetes letartóztatását annak a gyanúsítottnak, aki a gyanúsítás szerint december 11-én gépkocsijával balesetet okozott, majd továbbhajtott.
Miskolc
A miskolciak számtalan esetben bizonyították már, hogy ha jótékonyságról van szó, számíthatnak rájuk! A szombati program szervezői most is bíznak abban, hogy az Advent Miskolc keretein belül megtartandó véradáson sokan ott lesznek a városháza aulájában.
Közélet
Legalább 10-30 perces késéssel közlekednek a személyvonatok a Budapest-Hatvan-Miskolc vasútvonalon csütörtökön – közölte a Mávinform az MTI-vel.
Kultúra
Kialakult a Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny pénteki döntőjének sorrendje és hogy a hat versenyző – köztük Cser Ádám, a Miskolci Nemzeti Színház karmestere – melyik szimfonikus művet vezényli majd a pécsi Kodály Központban.
Kriminális
A Miskolci Járásbíróság nyomozási bírája január 14-ig elrendelte az előzetes letartóztatását annak a gyanúsítottnak, akivel szemben jelentős értékre elkövetett lopás bűntette miatt indult büntetőeljárás.
Belföld
Mintegy 63 ezer pályázat érkezett az Otthon melege pályázatra – mondta Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.
Havária
Vélhetően ismét fűtési problémák miatt gyulladt ki szerdán egy első emeleti társasház Sátoraljaújhelyen. Mire a tűzoltók a helyszínre értek, már teljes terjedelmében lángolt egy szoba.
Gazdaság
Mintegy 400 főt alkalmazó gépjármű-akkumulátorokat gyártó üzemet kíván építeni Miskolcon a japán GS Yuasa Corporation. Az üzem a tervek szerint 2018 szeptemberétől napi 24 órában termelne. A projektet hamarosan nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilváníthatják.
DVTK
Nincs könnyű helyzetben az Aluinvent-DVTK női kosárlabdacsapata, hiszen két alapemberére, Monica Engelmanra és Nagy Dórára sem számíthat a csütörtöki, Bydgoszcz elleni Európa Kupa-nyolcaddöntő odavágóján.
Oktatás
A Miskolci Egyetem, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bűnmegelőzési Alapítvány közös szervezésében tartott előadássorozat hallgatóit jutalmazták.
Miskolc
A nemzetiségek napján azok munkáját ismerték el, akik sokat tettek a nemzeti identitás megőrzéséért. Szerdán a kilenc nemzetiségi önkormányzat tagjait köszöntötték a városházán.

Videótár

Avalon Mikulásfutás
01:50
2017. december 12.
Adventi foglalkoztató, királyi ételek
02:12
2017. december 12.
Téltánc a koraszülöttekért
02:07
2017. december 12.
Szeretet sütiért adomány
01:34
2017. december 12.