2017. december 11. Árpád
Miskolc
-1°C / 8°C
Premier előtti vetítésekkel is érkezik az Európai Art Mozi Nap a Művészetek Házába
minap.hu
|
2017. október 12. 10:11
|
frissítve: 2017. október 13. 09:35
Premier előtti vetítésekkel és fesztiválkedvenc művészfilmekkel érkezik október 15-én a 2. Európai Art Mozi Nap, amelyet 34 ország több mint ezer mozijában rendeznek meg. A nemzetközi kezdeményezéshez országszerte 26 magyar művészmozi, köztük a Művészetek Háza Béke Art Moziterme is csatlakozott.

„Európa mozizni megy!” – szól az idén második alkalommal megrendezésre kerülő Európai Art Mozi Nap szlogenje, amely az európai film sokféleségét és a művészmozi, mint kulturális tér fontosságát hivatott népszerűsíteni. Az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége (CICAE) és az Europa Cinemas által október 15-ére meghirdetett nemzetközi eseményhez 34 ország több mint 1000 mozija csatlakozott. Magyarországon az az Art Mozi Egyesület tagságából 26 művészmozi vesz részt a programban, köztük a Művészetek Háza Béke Art Moziterme is.

Ezen a napon a résztvevő mozik Európa-szerte változatos filmes programokkal várják a közönséget. Hazánkban négy új európai koprodukcióból és három magyar alkotásból áll a filmkínálat. Az eseményhez csatlakozott nyolc budapesti és országszerte 18 további művészmozi, ezekből válogatva alakította ki október 15-i műsorát. Látható lesz a provokáció nagymesterének tartott Ruben Östlund Cannes-ban Arany Pálmát nyert alkotása, a svéd-német-francia-dán koprodukcióban készült A négyzet, és a film cannes-i vetélytársa is, Michael Haneke Happy End című drámája Isabelle Huppert-el a főszerepben.

Premier előtt vetítik a holland rendezőzseni, Martin Koolhoven zsigerig ható western-thrillerét, a Megtorlást, Mészáros Márta várva várt új filmjét, az Aurora Borealis – Északi fényt, és az előző filmjével a Berlinale ifjúsági filmdíjat, a Kristály Medvét elnyert Arild Andersen érzékeny és elgondolkodtató családi drámáját az örökbefogadásról, Az igazi törődést. A friss filmek mellett egy magyar filmklasszikus és egy nyáron bemutatott magyar családi animáció adja az esemény teljes hazai filmkínálatát: a legendás rendező, Fábri Zoltán születésének 100. évfordulója alkalmából újra mozikba kerül a Magyar Nemzeti Filmalap Filmarchívum Igazgatósága által digitálisan restaurált A Pál utcai fiúk, valamint látható lesz az elmúlt évek legeredetibb magyar mesekönyvéből készült Egy kupac kufli is. Az Uránia Nemzeti Filmszínházban centenáriumi Fábri-kiállítást és pódiumbeszélgetést is szerveznek.

a_pal_utcai_fiuk.jpeg

A Béke Art Moziterem vetítési programja:

  • 14:00 – A Pál utcai fiúk - magyar-amerikai ifjúsági film, 104 perc, 1969 (12)
  • 16:00 – Aurora Borealis-Északi fény - magyar film, 103 perc, 2017 (12)
  • 18:00 – Happy End - francia-osztrák-német film, 107 perc, 2017 (16)
  • 20:15 – Megtorlás (Brimstone) - holland-francia-német-belga-svéd-angol western, 148 perc, 2016 (18)
Nem
Miskolc
Miskolcra is megérkezett az idei tél első komolyabb havazása. Az ünnepi díszbe és fényekbe öltözött belváros most még különlegesebb látványt nyújt – nézd meg a felvételeinket!
Egyház
Advent második vasárnapján több helyen lobbant lángra a Remény gyertyája Miskolcon, a városrészek adventi koszorúin. Ezúttal is látványos, meghitt ünnepség volt a Diósgyőri várnál, az Otthon téren pedig Novák Józsefné és Hubay György önkormányzati képviselők gyújtották meg a várakozási időszak második gyertyáját.
Baleset
Valósággal "felrobbantak" a helyi internetes fórumok a szombat esti, halálos gázolás kapcsán, sokan nyilvánítanak részvétet, illetve olyanokat is írnak, hogy a jelzett területen sokszor idéznek elő veszélyes közlekedési helyzeteket a rendezvényekre tartó, vagy onnan távozó fiatalok.
Baleset
Fejsérülést szenvedett egy utas vasárnap kora este az egyetem környékén, miután egy helyi busz forgalmi okok miatt hirtelen fékezésre kényszerült.

Videótár

Csongor és Tünde a Kamarában
01:48
2017. december 08.
Gyerekek a Szeretet sütigyárban
01:27
2017. december 08.
Energetikai korszerűsítés a kórházban
01:29
2017. december 08.
Száz éves a Finn Köztársaság
01:13
2017. december 08.