2017. július 26. Anna, Anikó
Miskolc
11°C / 26°C
Program a látássérült gyermekek segítésére
Kóródi Tímea/minap.hu
|
2017. április 27. 16:19
|
frissítve: 2017. április 28. 13:00
A Vakok és Gyengénlátók Borsod Megyei Egyesülete a látássérült gyermekek szüleinek, védőnőknek és a gyermekorvosoknak szeretne segíteni, hogy hová fordulhatnak probléma esetén. A legtöbb szembetegség ugyanis korai felismeréssel gyógyítható. A vakok és gyengénlátók megyei egyesülete 800 ezer forintot nyert a programra.

A megyei kórházban évekig egyetlen szürkehályoggal született gyermekkel sem találkoztak, az utóbbi félévben azonban öt szürkehályog műtétjük is volt. A gyerekkori zöldhályog szintén csak műtétileg kezelhető – ellentétben például a kancsalsággal, amit ha időben észrevesznek, jó eséllyel gyógyítható. A kulcs a korai felismerés.

latasserult_konferencia_170426ml_2.jpg

Fotó: Mocsári László

– Bizonytalanul közlekedik, nem érdeklődik a környezetében lévő tárgyak iránt – sorolja Nazáth Lívia, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház gyermekszemésze, hogyan ismerhető fel korán a kancsalság. – A csecsemők ugye már nyúlnak a játékok után, figyelnek mindent. Ezt egyrészt a szülő veszi észre, másrészt a védőnő, a gyerekorvos, akik a gyerekszemészetre küldik a gyereket.

A feltűnően kicsi vagy nagy szem, a kancsalság, a szemrezgés, a szembogár fehér színe mindenképp figyelmeztető jelek lehetnek.

latasserult_konferencia_170426ml_3.jpg

Becslések szerint 150 látásssérült gyermek él a megyében, de ez a szám ennél több is lehet. Emiatt is indult el a vakok és gyengénlátók egyesületének programja, amiben a látássérült gyerekek szüleit, a védőnőket és gyermekorvosokat szólítják meg.

– Az biztos, hogy egyesületünknek 15 látássérült gyermek tagja van, de ez töredéke annak, ahány látássérült gyermek van a megyében – mondja Barnóczki Gábor, a Vakok és Gyengénlátók B.-A.-Z. Megyei Egyesületének elnöke. – Az tehát a célunk, hogy felvegyük a kapcsolatot a szakemberekkel, ők is velünk, hogy a látássérült gyermekek közvetetten elérjenek hozzánk, és mi is elérjünk az ő szüleikhez, mi is tudjunk támogatást nyújtani számukra.

latasserult_konferencia_170426ml_1.jpg

A szűrővizsgálatok fontosságára is felhívják a figyelmet, amit 1, 3 és 5 éves korban, majd 13 évesen, koraszülöttek esetében pedig rendszeresen el kell végezni. A vakok és gyengénlátók megyei egyesülete 800 ezer forintot nyert el a szemléletformáló programra.

Nem
Egyéni sport
A fiú cselgáncsozók -50 kilogrammosok versenyében miskolci aranyérem született, Feczkó Csanád ugyanis legyőzte a döntőben a holland Daan Moest a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon.
Belföld
A felsővezeték hibája okoz fennakadást a miskolci és a Budapest-Újszász-Szolnok-Lőkösháza vonalon, több mint másfél órás késésekkel is számolni kell.
Egyéni sport
A budapesti vizes világbajnokság keddi napjának úszó programjában Kozma Dominik a 200 méteres férfi gyorsúszás döntőjében a hatodik lett, míg 1500-on Kapás Boglárka a negyedik, Késely Ajna pedig a nyolcadik helyen csapott célba. Hosszú Katinka 200 gyorson bejutott a szerdai fináléba, míg 200 pillangón Cseh László és Kenderesi Tamás is parádézott, mindketten finalisták.
Kriminális
A sajóhídvégi és kesznyéteni gyanúsítottakat fogtak el a rendőrök július 24-én, akik Tiszaújváros vonzáskörzetében bűnszövetségben értékesítettek új pszichoaktív anyagot.
Miskolc
Folytatódik az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) által koordinált központi szúnyogirtási program; ezen a héten 18 ezer hektáron, egyebek között megyénkben és a Tisza-tónál gyérítik a vérszívókat - közölte az OKF kedden a honlapján.
Városinfó
Olvasóink jelzései szerint továbbra is sok vaddisznót látni Miskolc környékén - az állatok sok esetben belterületekre is bemerészkednek. A Miskolci Járási Hivatal illetékese szerint a probléma igazi megszüntetéséhez bizonyos tulajdonosoknak művelés alá kellene venniük elhanyagolt kertjeiket, felszámolva így az állatok élőhelyeit.
Havária
A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint nincs víz Szikszón, Aszalón, Ócsanáloson és Ongaújfaluban, a szolgáltató lajtos kocsikkal és tasakos vízzel biztosítja az ellátást.
Baleset
Három személyi sérüléssel járó közlekedési balesetről is tájékoztatást adott a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság.
Szabadidő
Hétvégi kikapcsolódásukhoz sokan választották az Északerdő Zrt. által fenntartott Lillafüredi Állami Erdei Vasút Miskolc Dorottya utca állomásról induló két különvonatát.

Videótár

ProgramPont 2017.07.25.
03:31
2017. július 25.
Viharkárok Borsodban
00:56
2017. július 25.
Bor mellé Veréb Tamás
01:59
2017. július 25.
Véget ért az Egyetemi Kosárlabda EB Miskolcon
03:00
2017. július 25.