2017. szeptember 25. Eufrozina, Kende
Miskolc
7°C / 17°C
Program a látássérült gyermekek segítésére
Kóródi Tímea/minap.hu
|
2017. április 27. 16:19
|
frissítve: 2017. április 28. 13:00
A Vakok és Gyengénlátók Borsod Megyei Egyesülete a látássérült gyermekek szüleinek, védőnőknek és a gyermekorvosoknak szeretne segíteni, hogy hová fordulhatnak probléma esetén. A legtöbb szembetegség ugyanis korai felismeréssel gyógyítható. A vakok és gyengénlátók megyei egyesülete 800 ezer forintot nyert a programra.

A megyei kórházban évekig egyetlen szürkehályoggal született gyermekkel sem találkoztak, az utóbbi félévben azonban öt szürkehályog műtétjük is volt. A gyerekkori zöldhályog szintén csak műtétileg kezelhető – ellentétben például a kancsalsággal, amit ha időben észrevesznek, jó eséllyel gyógyítható. A kulcs a korai felismerés.

latasserult_konferencia_170426ml_2.jpg

Fotó: Mocsári László

– Bizonytalanul közlekedik, nem érdeklődik a környezetében lévő tárgyak iránt – sorolja Nazáth Lívia, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház gyermekszemésze, hogyan ismerhető fel korán a kancsalság. – A csecsemők ugye már nyúlnak a játékok után, figyelnek mindent. Ezt egyrészt a szülő veszi észre, másrészt a védőnő, a gyerekorvos, akik a gyerekszemészetre küldik a gyereket.

A feltűnően kicsi vagy nagy szem, a kancsalság, a szemrezgés, a szembogár fehér színe mindenképp figyelmeztető jelek lehetnek.

latasserult_konferencia_170426ml_3.jpg

Becslések szerint 150 látásssérült gyermek él a megyében, de ez a szám ennél több is lehet. Emiatt is indult el a vakok és gyengénlátók egyesületének programja, amiben a látássérült gyerekek szüleit, a védőnőket és gyermekorvosokat szólítják meg.

– Az biztos, hogy egyesületünknek 15 látássérült gyermek tagja van, de ez töredéke annak, ahány látássérült gyermek van a megyében – mondja Barnóczki Gábor, a Vakok és Gyengénlátók B.-A.-Z. Megyei Egyesületének elnöke. – Az tehát a célunk, hogy felvegyük a kapcsolatot a szakemberekkel, ők is velünk, hogy a látássérült gyermekek közvetetten elérjenek hozzánk, és mi is elérjünk az ő szüleikhez, mi is tudjunk támogatást nyújtani számukra.

latasserult_konferencia_170426ml_1.jpg

A szűrővizsgálatok fontosságára is felhívják a figyelmet, amit 1, 3 és 5 éves korban, majd 13 évesen, koraszülöttek esetében pedig rendszeresen el kell végezni. A vakok és gyengénlátók megyei egyesülete 800 ezer forintot nyert el a szemléletformáló programra.

Nem
DVTK
A DVTK újjáalakult női röplabdacsapata győzelemmel kezdte a másodosztályú bajnokságot. A városi rivális MVSC ellen végig magabiztos játékkal, 3-0 arányban diadalmaskodtak a piros-fehérek.
Csapatsport
A nagykőrösiek keményen tartották magukat, de végül miskolci siker született.
Havária
Rendőrök és a mentőszolgálat munkatársai mentették meg szombat délután Miskolcon egy férfi életét, aki a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a belvárosban, a Széchenyi utcán lett rosszul.
Oktatás
A gyerekek pénzügyi kultúrájának fejlesztését célzó egyhetes programsorozatot indít a miskolci önkormányzat és a Pénziránytű Alapítvány. A hétfőn kezdődő program során a helyi általános és középiskolások számos interaktív foglalkozáson ismerkedhetnek a pénzügyekkel, a zsebpénz beosztásától a befektetési alapokig.
Miskolc
Vasárnap előadások és a Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend lovagi bemutatójával emlékezett vissza Diósgyőr vára a velencei békekötésre.
Kultúra
Fecske Csaba József Attila-díjas költő egyik verse lesz a téma a Versek vonzásában – A Miskolci Egyetem filozófusai miskolci szerzők alkotásairól című sorozat első összejövetelén, kedden délután fél 5-től a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében.
DVTK
Az Újpestet fogadta a DVTK női labdarúgócsapata a Jet-Sol Liga 5. fordulójában Kazincbarcikán.

Videótár

ProgramPont 2017.09.22.
03:37
2017. szeptember 22.
Közgyűlés: nőttek az iparűzési adóbevételek
02:03
2017. szeptember 22.
Közgyűlés: IFI ház
03:13
2017. szeptember 22.
Polgármesteri expozé
02:26
2017. szeptember 22.