2017. november 23. Kelemen, Klementina
Miskolc
1°C / 5°C
Program a látássérült gyermekek segítésére
Kóródi Tímea/minap.hu
|
2017. április 27. 16:19
|
frissítve: 2017. április 28. 13:00
A Vakok és Gyengénlátók Borsod Megyei Egyesülete a látássérült gyermekek szüleinek, védőnőknek és a gyermekorvosoknak szeretne segíteni, hogy hová fordulhatnak probléma esetén. A legtöbb szembetegség ugyanis korai felismeréssel gyógyítható. A vakok és gyengénlátók megyei egyesülete 800 ezer forintot nyert a programra.

A megyei kórházban évekig egyetlen szürkehályoggal született gyermekkel sem találkoztak, az utóbbi félévben azonban öt szürkehályog műtétjük is volt. A gyerekkori zöldhályog szintén csak műtétileg kezelhető – ellentétben például a kancsalsággal, amit ha időben észrevesznek, jó eséllyel gyógyítható. A kulcs a korai felismerés.

latasserult_konferencia_170426ml_2.jpg

Fotó: Mocsári László

– Bizonytalanul közlekedik, nem érdeklődik a környezetében lévő tárgyak iránt – sorolja Nazáth Lívia, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház gyermekszemésze, hogyan ismerhető fel korán a kancsalság. – A csecsemők ugye már nyúlnak a játékok után, figyelnek mindent. Ezt egyrészt a szülő veszi észre, másrészt a védőnő, a gyerekorvos, akik a gyerekszemészetre küldik a gyereket.

A feltűnően kicsi vagy nagy szem, a kancsalság, a szemrezgés, a szembogár fehér színe mindenképp figyelmeztető jelek lehetnek.

latasserult_konferencia_170426ml_3.jpg

Becslések szerint 150 látásssérült gyermek él a megyében, de ez a szám ennél több is lehet. Emiatt is indult el a vakok és gyengénlátók egyesületének programja, amiben a látássérült gyerekek szüleit, a védőnőket és gyermekorvosokat szólítják meg.

– Az biztos, hogy egyesületünknek 15 látássérült gyermek tagja van, de ez töredéke annak, ahány látássérült gyermek van a megyében – mondja Barnóczki Gábor, a Vakok és Gyengénlátók B.-A.-Z. Megyei Egyesületének elnöke. – Az tehát a célunk, hogy felvegyük a kapcsolatot a szakemberekkel, ők is velünk, hogy a látássérült gyermekek közvetetten elérjenek hozzánk, és mi is elérjünk az ő szüleikhez, mi is tudjunk támogatást nyújtani számukra.

latasserult_konferencia_170426ml_1.jpg

A szűrővizsgálatok fontosságára is felhívják a figyelmet, amit 1, 3 és 5 éves korban, majd 13 évesen, koraszülöttek esetében pedig rendszeresen el kell végezni. A vakok és gyengénlátók megyei egyesülete 800 ezer forintot nyert el a szemléletformáló programra.

Nem
Közélet
A légköri frontok egyelőre elkerülik a Kárpát-medencét. Folytatódik a nyugodt, őszi időjárás. Vasárnap az Északi-középhegységben havas eső, hó is lehet!
Közélet
Megtéríti a kormány a KRESZ-tanfolyam és -vizsga díját 2018. július 1-jétől a 20 évesnél fiatalabbaknak – jelentette be az emberi erőforrások minisztere és a tárca család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.
Megye
Jövő tavasszal megkezdik a termelést az Ongropack Kft. Miskolc határában felépülő új telephelyén. A száz százalékban magyar tulajdonú vállalat egy év múlva már közel 300 embert fog foglalkoztatni. A beruházás Miskolc és Borsod megye szempontjából is fontos, hiszen tovább javul a gazdasági teljesítmény, nő a foglalkoztatás.
Megye
Választás rendje elleni bűntett miatt emelt vádat egy 61 éves férfival és társával, egy 64 éves nővel szemben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség.
DVTK Jegesmedvék
Szerda este a DVTK Jegesmedvék együttesének vendége a KMH Budapest volt a Magyar Kupa alapszakaszában. A hazaiak végig magabiztos játékkal győzték le a budapesti vendég együttest.
DVTK
Pécsett lépett pályára szerdán, az Aluinvent DVTK az Európa Kupában. A végig izgalmas mérkőzésen végül szoros vereséget szenvedett a PEAC csapatától.
Baleset
Öt személygépkocsi és egy teherautó ütközött össze szerda délután öt óra körül Miskolcon, a Csabavezér úton, a tapolcai elágazás után. Hatalmas dugó alakult ki, a forgalom rendőri irányítás mellett haladt.
Havária
Tűz keletkezett szerdán délelőtt Hernádnémetiben. Egy ház tetőszerkezet teljes terjedelmében lángra kapott, és a lángok átterjedtek a mellette álló két melléképületre is.
Egészségügy
„Együtt-Működünk” címmel tartott szakmai továbbképző napot a Megyei Központi Kórház Igazgatósága és az Egészségügyi Szakdolgozók „Fehér Szív” Alapítványa szerdán. A résztvevők egybehangzóan kiemelték: az itt megszerzett tudás nagy részét a mindennapokban is hasznosítani tudják.

Videótár

Kóstolj bele az egészségedbe
01:45
2017. november 23.
Fűts okosan
02:21
2017. november 23.
Szemétprobléma Petneházyn
01:27
2017. november 23.
Paks II - interaktív kiállítás gurult be Miskolcra
01:57
2017. november 22.