2017. szeptember 25. Eufrozina, Kende
Miskolc
7°C / 17°C
Sikeres év van a Miskolci Egyetem Terplán Zénó Programja mögött
Répássy Olívia
|
2017. szeptember 13. 14:22
|
frissítve: 2017. szeptember 15. 09:32
A Miskolci Egyetem rektora és kancellárja a magyar felsőoktatásban egyedülálló programot hirdetett meg a szenátus támogató határozatával és az egyetem saját forrásainak felhasználásával.

terplan_zeno_program_170913_vcs_03.jpg

Fotó: Végh Csaba

A műszaki karok reformprogramja, a Terplán Zénó professzorról elnevezett program félidejéhez érkezett. – Eddig hatvan fiatal oktató és kutató kapott anyagi támogatást szakmai előrehaladásához – mondta el szerdai értékelésén Deák Csaba kancellár. – Közülük többen tudományos fokozatot szereztek, vagy a támogatás segítségével teljesítették a fokozatszerzésükhöz szükséges kritériumokat, nemzetközileg is minősített tudományos cikket írtak, miközben aktívan részt vettek a hallgatók sikeres tanulmányi előrehaladásának támogatásában, és tökéletesítették nyelvtudásukat. Az egyetem vezetésének célja, hogy az intézmény oktatói-kutatói közössége stabil és biztosított legyen - hangsúlyozta.

terplan_zeno_program_170913_vcs_01.jpg

A programban a műszaki karok BSc képzésben részt vevő elsőéves hallgatói a lemorzsolódás csökkentése érdekében személyre szabott konzultációkon vehettek részt olyan alaptárgyakból, mint matematika, fizika, mechanika és informatika.

– Amióta a program van, a lemorzsolódás mindössze két fő volt, ez körülbelül három százalékos arány – összesítette Torma András rektor, aki hangsúlyozta, a programban részt vevő oktatók hallgatói voltak az intézménynek. – A Miskolci Egyetem rendkívüli tehetségeket nevelt ki, célunk, hogy ők legyenek a jövő professzorai. Ismerjük a nemzetgazdaság elszívó erejét, és nem akarjuk, hogy ezek a tehetséges emberek más egyetemet vagy céget gazdagítsanak. Azt szeretnénk, ha ők itt maradnának.

terplan_zeno_program_170913_vcs_07.jpg

A Miskolci Egyetem díjmentes beiskolázási és középiskolai tehetséggondozási eseményeit, rendezvényeit is támogatta a program. Az érettségire való felkészülést segítő egyetemi konzultációs órák matematikából, fizikából, a tudománynépszerűsítő rendezvények a fizika izgalmas területeiről, mind a Terplán Zénó Programnak köszönhetően valósultak meg az elmúlt évben. Ugyancsak ez a program támogatta a felkészülést a Miskolci Egyetem tavalyi tanévben elnyert újabb sikeres pályázataira is.

terplan_zeno_program_170913_vcs_11.jpg

A szerdán kezdődött, kétnapos szakmai konferencián bemutatták a Terplán Zénó Programban részt vevő fiatal oktatók, kutatók eddig elért eredményeit. A 2016/17-es tanév kiemelkedően teljesítő fiatal oktatói közül négyen díjat is átvettek az egyetem rektorától és kancellárjától: a Műszaki Anyagtudományi Karon Mikó Tamás tudományos munkatárs, a Műszaki Földtudományi Karon Kolencsikné Tóth Andrea tanársegéd, a Gépészmérnöki és Informatikai Karon Burmeister Dániel egyetemi docens és Somogyiné Molnár Judit egyetemi docens.

terplan_zeno_program_170913_vcs_12.jpg

Nem
Miskolc
Hétfő estéről keddre virradóra és kedd estétől szerda hajnalig vágányzár lesz a Tiszai pályaudvar és a Centrum/Szinvapark megállóhely között, emiatt villamosok helyett villamospótló autóbuszok közlekednek.
Miskolc
Galla Miklós festőművészt ismerhették meg, akik ellátogattak a Művészetek Háza galériájába. A humoristaként ismert népszerű művész ugyanis hat éve fest. Miskolcra huszonöt alkotását hozta el, amit be is mutatott egy tárlatvezetésen.
DVTK
A DVTK újjáalakult női röplabdacsapata győzelemmel kezdte a másodosztályú bajnokságot. A városi rivális MVSC ellen végig magabiztos játékkal, 3-0 arányban diadalmaskodtak a piros-fehérek.
Csapatsport
A nagykőrösiek keményen tartották magukat, de végül miskolci siker született.
Havária
Rendőrök és a mentőszolgálat munkatársai mentették meg szombat délután Miskolcon egy férfi életét, aki a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a belvárosban, a Széchenyi utcán lett rosszul.
Oktatás
A gyerekek pénzügyi kultúrájának fejlesztését célzó egyhetes programsorozatot indít a miskolci önkormányzat és a Pénziránytű Alapítvány. A hétfőn kezdődő program során a helyi általános és középiskolások számos interaktív foglalkozáson ismerkedhetnek a pénzügyekkel, a zsebpénz beosztásától a befektetési alapokig.
Miskolc
Vasárnap előadások és a Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend lovagi bemutatójával emlékezett vissza Diósgyőr vára a velencei békekötésre.
Kultúra
Fecske Csaba József Attila-díjas költő egyik verse lesz a téma a Versek vonzásában – A Miskolci Egyetem filozófusai miskolci szerzők alkotásairól című sorozat első összejövetelén, kedden délután fél 5-től a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében.

Videótár

ProgramPont 2017.09.22.
03:37
2017. szeptember 22.
Közgyűlés: nőttek az iparűzési adóbevételek
02:03
2017. szeptember 22.
Közgyűlés: IFI ház
03:13
2017. szeptember 22.
Polgármesteri expozé
02:26
2017. szeptember 22.