2017. november 21. Olivér
Miskolc
0°C / 4°C
Sikeres év van a Miskolci Egyetem Terplán Zénó Programja mögött
Répássy Olívia
|
2017. szeptember 13. 14:22
|
frissítve: 2017. szeptember 15. 09:32
A Miskolci Egyetem rektora és kancellárja a magyar felsőoktatásban egyedülálló programot hirdetett meg a szenátus támogató határozatával és az egyetem saját forrásainak felhasználásával.

terplan_zeno_program_170913_vcs_03.jpg

Fotó: Végh Csaba

A műszaki karok reformprogramja, a Terplán Zénó professzorról elnevezett program félidejéhez érkezett. – Eddig hatvan fiatal oktató és kutató kapott anyagi támogatást szakmai előrehaladásához – mondta el szerdai értékelésén Deák Csaba kancellár. – Közülük többen tudományos fokozatot szereztek, vagy a támogatás segítségével teljesítették a fokozatszerzésükhöz szükséges kritériumokat, nemzetközileg is minősített tudományos cikket írtak, miközben aktívan részt vettek a hallgatók sikeres tanulmányi előrehaladásának támogatásában, és tökéletesítették nyelvtudásukat. Az egyetem vezetésének célja, hogy az intézmény oktatói-kutatói közössége stabil és biztosított legyen - hangsúlyozta.

terplan_zeno_program_170913_vcs_01.jpg

A programban a műszaki karok BSc képzésben részt vevő elsőéves hallgatói a lemorzsolódás csökkentése érdekében személyre szabott konzultációkon vehettek részt olyan alaptárgyakból, mint matematika, fizika, mechanika és informatika.

– Amióta a program van, a lemorzsolódás mindössze két fő volt, ez körülbelül három százalékos arány – összesítette Torma András rektor, aki hangsúlyozta, a programban részt vevő oktatók hallgatói voltak az intézménynek. – A Miskolci Egyetem rendkívüli tehetségeket nevelt ki, célunk, hogy ők legyenek a jövő professzorai. Ismerjük a nemzetgazdaság elszívó erejét, és nem akarjuk, hogy ezek a tehetséges emberek más egyetemet vagy céget gazdagítsanak. Azt szeretnénk, ha ők itt maradnának.

terplan_zeno_program_170913_vcs_07.jpg

A Miskolci Egyetem díjmentes beiskolázási és középiskolai tehetséggondozási eseményeit, rendezvényeit is támogatta a program. Az érettségire való felkészülést segítő egyetemi konzultációs órák matematikából, fizikából, a tudománynépszerűsítő rendezvények a fizika izgalmas területeiről, mind a Terplán Zénó Programnak köszönhetően valósultak meg az elmúlt évben. Ugyancsak ez a program támogatta a felkészülést a Miskolci Egyetem tavalyi tanévben elnyert újabb sikeres pályázataira is.

terplan_zeno_program_170913_vcs_11.jpg

A szerdán kezdődött, kétnapos szakmai konferencián bemutatták a Terplán Zénó Programban részt vevő fiatal oktatók, kutatók eddig elért eredményeit. A 2016/17-es tanév kiemelkedően teljesítő fiatal oktatói közül négyen díjat is átvettek az egyetem rektorától és kancellárjától: a Műszaki Anyagtudományi Karon Mikó Tamás tudományos munkatárs, a Műszaki Földtudományi Karon Kolencsikné Tóth Andrea tanársegéd, a Gépészmérnöki és Informatikai Karon Burmeister Dániel egyetemi docens és Somogyiné Molnár Judit egyetemi docens.

terplan_zeno_program_170913_vcs_12.jpg

Nem
Kriminális
A Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség rablás bűntette miatt emelt vádat egy 66 éves férfival szemben, aki három hete egy hernádnémeti vegyesboltból fizetés nélkül, erőszakkal akart élelmiszereket elvinni.
Csapatsport
Fizikális mérkőzést vitt el az Oroszlány csapata. A harmadik helyen álló MEAFC fogadta a veretlen listavezető tavalyi bronzérmes Oroszlányt.
Baleset
Egy személyautó és két kisbusz karambolozott hétfőn kora este a Taktakenéz és Prügy közötti úton. A személyautó egyik utasa a helyszínen életét vesztette, a másikat súlyos sérülésekkel szabadították ki az összeroncsolódott járműből.
Egészségügy
Több mint hétszázezer forint értékben adományozott klímaberendezéseket egy üdítőitalokat gyártó vállalat a megyei központi kórház Gyermeksebészeti Traumatológiai és Égési Osztályának. Az pénzt két jótékonysági sportrendezvényen gyűjtötték össze, és más cégektől is kaptak támogatást.
Városinfó
A 2015 októberében felesküdött, seriffeknek is nevezett körzeti rendészek állandó, személyes kapcsolatban vannak területük lakóival, s megfelelő helyismerettel rendelkeznek ahhoz, hogy napi ügyeik során is segítsék a miskolciakat. Egy miskolci nő a napokban levélben mondott köszönetet az egyik rendész tevékenységéért.
Megye
Éppen gyanúsított kihallgatásáról tartott haza az a putnoki férfi, aki a séta helyett ismét inkább biciklit lopott.
Egyéni sport
Zurai Rajmund, a DVTK-MVSI tehetsége a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel a miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium tornacsarnokában, november 18-án megrendezett serdülő szabadfogású országos bajnokságon, ahol még négy társa is érmes lett.
Miskolc
Ismét cipősdobozban várják a rászorulóknak szánt ajándékokat a Herman Ottó Múzeumban.
Kultúra
A magyar beat-rock hagyományaiból táplálkozó csapat sokat értető és elgondolkodtató szövegeivel, ugyanakkor fülbemászó dallamaival jogosan reménykedik abban, hogy az egész ország megismeri nevüket és dalaikat.
Egészségügy
A Movember Mozgalom egy világszerte ismert figyelemfelkeltő mozgalom, amelyet minden év novemberében rendeznek meg, hogy felhívják a figyelmet a prosztatarákra. A Megyei Központi Kórház az Első Miskolci Lions Klubbal karöltve, ingyenes szűrést szervez Miskolcon 2017. november 25-én, a prosztatarák elleni küzdelem jegyében.
Közélet
Advent a karácsony (december 25.) előtti negyedik vasárnappal – más megfogalmazásban a Szent András apostol napjához (november 30.) legközelebb eső vasárnappal – veszi kezdetét, és karácsonyig tart. Idén december 3-án lesz advent első vasárnapja.
Miskolc
Nagyon szerencsések vagyunk mi, miskolciak, de sokszor észre sem vesszük! Elvakítanak minket a hétköznapi problémáink, napi teendőink közben csak végigrohanunk ezen a csodálatos városon, amelyet igazából nem is ismerünk.

Videótár

26. Francia Filmnapok
02:06
2017. november 20.
Koraszülöttek Világnapja
01:59
2017. november 20.
MVK Zrt balesetmentes közlekedés
01:41
2017. november 20.
Védjünk meg Magyarországot Ifj Lomnici Zoltán
02:35
2017. november 20.