2017. december 14. Szilárda
Miskolc
-2°C / 5°C
Több tízmillió forintot takarít meg a Megyei Központi Kórház
Miskolc Televízió/minap.hu
|
2017. december 07. 15:59
|
frissítve: 2017. december 09. 17:10
Több mint nyolcszázmillió forintból korszerűsítették a Megyei Központi Kórház épületeit. A beruházások célja az energia-megtakarítás volt.

Az orvos- és nővérszállók hőszigetelést kaptak és kicserélték a nyílászárókat is. A felújítás másik része napelemek telepítése volt. Az energetikai korszerűsítéssel a kórház évente több mint nyolcvanmillió forintot takarít meg.

korhazienergetikaifejlesztes2.jpg

Most már tökéletesen zárnak az ablakok, nem hűlnek ki a szobák a B.-A.-Z. Megyei Központi Kórház orvos- és nővérszállóján. Betúri Éva már csaknem negyven éve él itt. Azt mondja, örül neki, hogy kicserélték az ablakokat, mert a régivel voltak problémák.

– Korábban „húzott” az ablak, huzatos volt, ahogy beléptem az ajtón, hűvöset éreztem. De mióta kicserélték, azóta tökéletes – mondta az ápolónő.

korhazinapkollektor2.jpg

A kórházban öt orvos- és nővérszállót újítottak fel. A nyílászárókat mindegyik épületben kicserélték és a hőszigetelésre is sor került. De nem ez volt az egyetlen energia-megtakarítást célzó beruházás a kórházban: a napelemrendszer környezetbarát módon állít elő a napenergiából villamos energiát, vagyis elektromos áramot. Emellett pedig költséghatékony is.

tibasandor.jpg

– Ez a megtakarítás az intézménynek évente összességében mintegy 82 millió forintot jelent – tudatta Tiba Sándor főigazgató. – Sok millió forint a kilowatt óra energia, amit ezzel megtakarítunk. Ez az össz energia felhasználásunk hat százaléka, a költségvetésünknek pedig körülbelül a nyolc százaléka ez a megtakarítás.

Az energetikai korszerűsítésre több mint 800 millió forintot költöttek, a beruházásokat az Európai Unió támogatta.

Nem
Közélet
Óvodások látogatták meg az Aranykor Idősek Otthona lakóit. A kiscsoportosok adventi műsorral készültek, a szépkorúak pedig megtanították a gyerekeknek, hogyan kell mézeskalácsot sütni és díszíteni.
Kriminális
A Miskolci Járásbíróság nyomozási bírája egy hónapra elrendelte az előzetes letartóztatását annak a gyanúsítottnak, aki a gyanúsítás szerint december 11-én gépkocsijával balesetet okozott, majd továbbhajtott.
Miskolc
A miskolciak számtalan esetben bizonyították már, hogy ha jótékonyságról van szó, számíthatnak rájuk! A szombati program szervezői most is bíznak abban, hogy az Advent Miskolc keretein belül megtartandó véradáson sokan ott lesznek a városháza aulájában.
Közélet
Legalább 10-30 perces késéssel közlekednek a személyvonatok a Budapest-Hatvan-Miskolc vasútvonalon csütörtökön – közölte a Mávinform az MTI-vel.
Kultúra
Kialakult a Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny pénteki döntőjének sorrendje és hogy a hat versenyző – köztük Cser Ádám, a Miskolci Nemzeti Színház karmestere – melyik szimfonikus művet vezényli majd a pécsi Kodály Központban.
Kriminális
A Miskolci Járásbíróság nyomozási bírája január 14-ig elrendelte az előzetes letartóztatását annak a gyanúsítottnak, akivel szemben jelentős értékre elkövetett lopás bűntette miatt indult büntetőeljárás.
Belföld
Mintegy 63 ezer pályázat érkezett az Otthon melege pályázatra – mondta Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.
Havária
Vélhetően ismét fűtési problémák miatt gyulladt ki szerdán egy első emeleti társasház Sátoraljaújhelyen. Mire a tűzoltók a helyszínre értek, már teljes terjedelmében lángolt egy szoba.
Gazdaság
Mintegy 400 főt alkalmazó gépjármű-akkumulátorokat gyártó üzemet kíván építeni Miskolcon a japán GS Yuasa Corporation. Az üzem a tervek szerint 2018 szeptemberétől napi 24 órában termelne. A projektet hamarosan nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilváníthatják.
DVTK
Nincs könnyű helyzetben az Aluinvent-DVTK női kosárlabdacsapata, hiszen két alapemberére, Monica Engelmanra és Nagy Dórára sem számíthat a csütörtöki, Bydgoszcz elleni Európa Kupa-nyolcaddöntő odavágóján.
Oktatás
A Miskolci Egyetem, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bűnmegelőzési Alapítvány közös szervezésében tartott előadássorozat hallgatóit jutalmazták.
Miskolc
A nemzetiségek napján azok munkáját ismerték el, akik sokat tettek a nemzeti identitás megőrzéséért. Szerdán a kilenc nemzetiségi önkormányzat tagjait köszöntötték a városházán.

Videótár

Avalon Mikulásfutás
01:50
2017. december 12.
Adventi foglalkoztató, királyi ételek
02:12
2017. december 12.
Téltánc a koraszülöttekért
02:07
2017. december 12.
Szeretet sütiért adomány
01:34
2017. december 12.