2017. október 19. Nándor
Miskolc
8°C / 20°C
Új elektronikus rendszer segíti az egészségügyi dolgozók munkáját
minap.hu
|
2017. október 12. 10:57
|
frissítve: 2017. október 14. 08:25
Az egészségügyben dolgozók munkáját segíti az úgynevezett Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér. Ez egy olyan modern, és egységes informatikai környezet, amely a legmagasabb fokú biztonságot nyújtja a betegek, valamint az egészségügyi dolgozók adatkezelésében.

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Teret (EESZT) európai uniós támogatásból hozta létre az Állami Egészségügyi Ellátó Központ vezette konzorcium, hogy az egészségügyi szolgáltatók összekapcsolásával, és a számukra létrehozott egységes kommunikációs tér biztosításával kiaknázza az "e-egészségügyben rejlő" lehetőségeket.

Október 12-én egy kihelyezett, úgynevezett „mobil kormányablak” állt rendelkezésükre Miskolcon, a központi kórháznál az egészségügyi dolgozóknak az e-személyigazolvány elkészítéséhez. Ezen a napon helyben is igényelhettek e-személyigazolványt az itt dolgozók.

mozgo_kormanyablak_171012ml_14.jpg

– Az egészségügyi ellátók és ellátottak is szorosabb kapcsolatba kerülnek, leegyszerűsödik az ellátás folyamán keletkezett adatok és dokumentumok elérhetősége.  Biztosítottá válik az egészségügyi ágazat számára a rendelkezésre álló adatok egységes kezelése és hatékony elemzése, ami egyaránt segítség a betegnek és az orvosnak is – tájékoztatott az új rendszer előnyeiről Tiba Sándor, a B.-A.-Z. Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója.

mozgo_kormanyablak_171012ml_5.jpg

– Tegyük fel, hogy valaki olyan állapotban kerül be a sürgősségire, hogy nem képes a kommunikációra, de a személyes adatai nála vannak. Ilyenkor a kártya segítségével minden lehetséges információt megtudunk a betegről - akár kórtörténeti előzményt, vagy azt, hogy korábban milyen kezelésben részesült, milyen gyógyszereket szedett – tette hozzá Tiba Sándor.

mozgo_kormanyablak_171012ml_12.jpg

Tiba Sándor kiemelte az EESZT a legmagasabb fokú kibervédelemmel van ellátva. A rendszer minden eseményt naplóz, rögzíti a felhasználó adatait, a hozzáférés idejét, típusát, sikerességét és az érintett egészségügyi dokumentumot. Bárki megtekintheti, illetve nyomon követheti az adataira vonatkozó hozzáférési kísérleteket, még a sikertelen lekérdezéseket is.

Demeter Ervin megyei kormánymegbízott a csütörtöki sajtótájékoztatón kifejtette: ez két nagy állami szolgáltatórendszer találkozása az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér és az e-személyigazolvány. Az e-személyigazolvány segítségével lehetséges ugyanis az EESZT használata.

mozgo_kormanyablak_171012ml_9.jpg

A kormánymegbízott egy Magyary Zoltán idézettel zárta a sajtótájékoztatót: „az államot közel kell hozni az állampolgárokhoz, a közigazgatásnak emberarcúvá kell válnia.”

Az egészségügyi dolgozóknak október 31-ig kell megcsináltatniuk az e-személyigazolványt, hiszen november elsejétől már élesben működik a rendszer. Az átfutási és elkészítési idő miatt ezért javasolt, hogy október közepéig adják be az igényléseket.

Nem
Gazdaság
– Egy érdekes változásnak vagyunk tanúi: a magyar járműipar dinamikus fejlődése Székesfehérvárról indult, aztán Győr lett egyre erősebb, majd Kecskemét vette át a szerepet, és úgy látom, hogy a következő években Miskolc lesz az a város, ahol a legkomolyabb beruházások és fejlesztések történnek – fogalmazott a nemzetgazdasági miniszter Budapesten, az Automotive Hungary nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállításon.
Szabadidő
Az Art of Magic tehetséges művészei varázsoltak nekünk két ajándékcsomagot, és egy páros belépőt a november 17-ei, Művészetek Házabeli produkciójukra. Mi pedig nektek adjuk, de nem ám ingyen. Válaszolj két egyszerű(nek tűnő) kérdésre, és bízz a szerencsében!
Miskolc
Október 21-én 10 és 16 óra között a Miskolci Állatkert és Kultúrpark Lemur Fesztiválnak ad otthont, melynek fő célja, hogy megismertesse az érdeklődőket Madagaszkár egyik legismertebb, egyben legveszélyeztetettebb állatcsoportjának számító lemurokkal.
Miskolc
Hétvégén és az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapján a várható utazási igényekhez igazodva változni fog a közlekedési rend.
DVTK
Miskolc
Az Európa Kupa F-csoportjának 2. fordulójában, szerda este az Aluinvent DVTK a PEAC-Pécs együttesét látta vendégül, és magabiztos játékkal ellenfele fölé tudott kerekedni, ezzel megszerezve idei első győzelmét a sorozatban.
Miskolc
Együtt könnyebb címmel nyílt meg szerdán a Mellrákinfó-Borsod figyelemfelkeltő, jótékonysági fotókiállítása a B.-A.-Z. Megyei Központi Kórházban. A képeken a betegségben érintett nők láthatók, egészséges sportolókkal.
Miskolc
Régészek közel 50 hamis érmét találtak a Huszárvárban – ez a mennyiség a szakemberek szerint már arra utal, hogy „nagyüzemben” folyhatott pénzhamisítás a Diósgyőri vár közelében. A részleteket alább olvashatják, érdemes azonban jelentkezni az ásatásbetekintő sétákra, ahol megtekinthetjük a legérdekesebb leleteket és a Mátyás korabeli épület maradványait is!
Miskolc
A Munkáspárt miskolci szervezete is csatlakozott a párt által meghirdetett országos akcióhoz, s kitelepüléssel egybekötött, nyílt sajtótájékoztatót tartott szerdán, az Újgyőri főtéren, "Fizessék meg a munkánkat!"- címmel. A rendezvényen bemutatták azokat a politikusokat is, akik nagy valószínűséggel a Munkáspárt színeiben indulnak majd a 2018-as országgyűlési választásokon a két miskolci központú választókerületben.

Videótár

Mobilitási képek a Tiszain
02:01
2017. október 18.
Együtt könnyebb - kiállítás a kórházban
03:18
2017. október 18.
Stadionséta gimnazistáknak
02:10
2017. október 18.
Lego roborépítő verseny
02:30
2017. október 18.