2017. szeptember 25. Eufrozina, Kende
Miskolc
7°C / 17°C
„Úton a tudomány felé” tehetséggondozó projekt a Miskolci Egyetemen
Pap Zsolt
|
2015. június 12. 15:47
|
frissítve: 2015. június 13. 19:14
A Miskolci Egyetem – mint a régió meghatározó felsőoktatási intézménye – elkötelezett a tehetséges fiatalok felkutatásában, támogatásában. Már a középiskolában megkezdik ezt a tevékenységet, melyet immár egy Európai Uniós projekt is támogat.

egyetem_projektnyito_150612ml_05.jpg

fotó: Mocsári László

A fejlett gazdaságok felismerték, hogy az oktatás és kutatás olyan területek, amelyeket fejleszteni szükséges a gazdaság versenyképességének növelése érdekében. A észak-magyarországi régió számára is kiemelkedően fontos az oktatás és képzés területén a korábbinál intenzívebb tudásátadás és készségfejlesztés, valamint e tudásnak a gazdaságban történő elterjesztése, alkalmazása. Az aktív kutatóhelyek és kutatói állások száma szoros összefüggésben van egy-egy régió gazdasági teljesítőképességével, ezek fejlesztése tehát minden szempontból kívánatos.

egyetem_projektnyito_150612ml_01.jpg

– Ehhez alakítottuk ki koncepciónkat – mondta Gombkötő Imre projektmenedzser. – Már a szakközépiskolától kezdve figyeljük azokat, akik részesei lehetnek ennek a projektnek.

A cél tehát a tehetségek minél korábbi felkutatása és segítése.

egyetem_projektnyito_150612ml_04.jpg

– A régió számos hátránnyal küzd, bár az egyik legszebb része lehetne az országnak. Olyan értelmiségi utánpótlásra van szükség, akik itt maradnak, és tenni tudnak a felemelkedésért. Ezért kezdjük már középiskolában a tehetséggondozást, bemutatva, hogy a Miskolc Egyetem jó egyetem, érdemes ide jönni, utána pedig itt maradni. Ha ebben eredményt tudunk elérni, akkor Miskolc, és ez az egyébként gyönyörű és csodálatos térség tovább fejlődhet – mondta Horváth Zita általános rektor-helyettes.

A projekt célja a kiemelkedő képességű diákok és hallgatók tudományos kutatói tevékenységbe való bevonása, így a tehetségeket a kutatói pálya felé terelik. Ezeket a célokat a Miskolci Egyetem a tudomány és a kultúra közvetítő szerepének erősítésével, a tehetséges egyetemi hallgatók TDK tevékenységének fejlesztésével, a doktori képzés színvonalának és minőségének fejlesztésével kívánja elérni.

egyetem_projektnyito_150612ml_10.jpg

Szabó Szilárd professzor, a projekt szakmai irányítója beszélt a tehetséggondozás három szakaszáról:

– Az első a Bemelegítés, amely a hagyományos beiskolázást emeli magasabb szintre. A már bejutottak esetében indulhat a Start program, amely kutatási-fejlesztési lehetőséget biztosít Tudományos Diákköri tevékenység keretében. Emellett külföldi részképzéssel segíti külföldi ismeretségek megszerzését, és a nyelvtudás elmélyítését. A harmadik szakasz pedig a Befutó: a tanulmányokat követően a doktori képzés keretében fejlődhetnek tovább a tehetségek.

A program rövid határidejű, november 30-ig tart. Hatása azonban nagyon jelentős, hiszen segíti a régió versenyképességének növelését és a kutatói utánpótlás biztosítását is.

Nem
Miskolc
Hétfő estéről keddre virradóra és kedd estétől szerda hajnalig vágányzár lesz a Tiszai pályaudvar és a Centrum/Szinvapark megállóhely között, emiatt villamosok helyett villamospótló autóbuszok közlekednek.
Miskolc
Galla Miklós festőművészt ismerhették meg, akik ellátogattak a Művészetek Háza galériájába. A humoristaként ismert népszerű művész ugyanis hat éve fest. Miskolcra huszonöt alkotását hozta el, amit be is mutatott egy tárlatvezetésen.
DVTK
A DVTK újjáalakult női röplabdacsapata győzelemmel kezdte a másodosztályú bajnokságot. A városi rivális MVSC ellen végig magabiztos játékkal, 3-0 arányban diadalmaskodtak a piros-fehérek.
Csapatsport
A nagykőrösiek keményen tartották magukat, de végül miskolci siker született.
Havária
Rendőrök és a mentőszolgálat munkatársai mentették meg szombat délután Miskolcon egy férfi életét, aki a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a belvárosban, a Széchenyi utcán lett rosszul.
Oktatás
A gyerekek pénzügyi kultúrájának fejlesztését célzó egyhetes programsorozatot indít a miskolci önkormányzat és a Pénziránytű Alapítvány. A hétfőn kezdődő program során a helyi általános és középiskolások számos interaktív foglalkozáson ismerkedhetnek a pénzügyekkel, a zsebpénz beosztásától a befektetési alapokig.
Miskolc
Vasárnap előadások és a Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend lovagi bemutatójával emlékezett vissza Diósgyőr vára a velencei békekötésre.
Kultúra
Fecske Csaba József Attila-díjas költő egyik verse lesz a téma a Versek vonzásában – A Miskolci Egyetem filozófusai miskolci szerzők alkotásairól című sorozat első összejövetelén, kedden délután fél 5-től a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében.

Videótár

ProgramPont 2017.09.22.
03:37
2017. szeptember 22.
Közgyűlés: nőttek az iparűzési adóbevételek
02:03
2017. szeptember 22.
Közgyűlés: IFI ház
03:13
2017. szeptember 22.
Polgármesteri expozé
02:26
2017. szeptember 22.