2017. november 23. Kelemen, Klementina
Miskolc
1°C / 5°C
„Úton a tudomány felé” tehetséggondozó projekt a Miskolci Egyetemen
Pap Zsolt
|
2015. június 12. 15:47
|
frissítve: 2015. június 13. 19:14
A Miskolci Egyetem – mint a régió meghatározó felsőoktatási intézménye – elkötelezett a tehetséges fiatalok felkutatásában, támogatásában. Már a középiskolában megkezdik ezt a tevékenységet, melyet immár egy Európai Uniós projekt is támogat.

egyetem_projektnyito_150612ml_05.jpg

fotó: Mocsári László

A fejlett gazdaságok felismerték, hogy az oktatás és kutatás olyan területek, amelyeket fejleszteni szükséges a gazdaság versenyképességének növelése érdekében. A észak-magyarországi régió számára is kiemelkedően fontos az oktatás és képzés területén a korábbinál intenzívebb tudásátadás és készségfejlesztés, valamint e tudásnak a gazdaságban történő elterjesztése, alkalmazása. Az aktív kutatóhelyek és kutatói állások száma szoros összefüggésben van egy-egy régió gazdasági teljesítőképességével, ezek fejlesztése tehát minden szempontból kívánatos.

egyetem_projektnyito_150612ml_01.jpg

– Ehhez alakítottuk ki koncepciónkat – mondta Gombkötő Imre projektmenedzser. – Már a szakközépiskolától kezdve figyeljük azokat, akik részesei lehetnek ennek a projektnek.

A cél tehát a tehetségek minél korábbi felkutatása és segítése.

egyetem_projektnyito_150612ml_04.jpg

– A régió számos hátránnyal küzd, bár az egyik legszebb része lehetne az országnak. Olyan értelmiségi utánpótlásra van szükség, akik itt maradnak, és tenni tudnak a felemelkedésért. Ezért kezdjük már középiskolában a tehetséggondozást, bemutatva, hogy a Miskolc Egyetem jó egyetem, érdemes ide jönni, utána pedig itt maradni. Ha ebben eredményt tudunk elérni, akkor Miskolc, és ez az egyébként gyönyörű és csodálatos térség tovább fejlődhet – mondta Horváth Zita általános rektor-helyettes.

A projekt célja a kiemelkedő képességű diákok és hallgatók tudományos kutatói tevékenységbe való bevonása, így a tehetségeket a kutatói pálya felé terelik. Ezeket a célokat a Miskolci Egyetem a tudomány és a kultúra közvetítő szerepének erősítésével, a tehetséges egyetemi hallgatók TDK tevékenységének fejlesztésével, a doktori képzés színvonalának és minőségének fejlesztésével kívánja elérni.

egyetem_projektnyito_150612ml_10.jpg

Szabó Szilárd professzor, a projekt szakmai irányítója beszélt a tehetséggondozás három szakaszáról:

– Az első a Bemelegítés, amely a hagyományos beiskolázást emeli magasabb szintre. A már bejutottak esetében indulhat a Start program, amely kutatási-fejlesztési lehetőséget biztosít Tudományos Diákköri tevékenység keretében. Emellett külföldi részképzéssel segíti külföldi ismeretségek megszerzését, és a nyelvtudás elmélyítését. A harmadik szakasz pedig a Befutó: a tanulmányokat követően a doktori képzés keretében fejlődhetnek tovább a tehetségek.

A program rövid határidejű, november 30-ig tart. Hatása azonban nagyon jelentős, hiszen segíti a régió versenyképességének növelését és a kutatói utánpótlás biztosítását is.

Nem
Közélet
A légköri frontok egyelőre elkerülik a Kárpát-medencét. Folytatódik a nyugodt, őszi időjárás. Vasárnap az Északi-középhegységben havas eső, hó is lehet!
Közélet
Megtéríti a kormány a KRESZ-tanfolyam és -vizsga díját 2018. július 1-jétől a 20 évesnél fiatalabbaknak – jelentette be az emberi erőforrások minisztere és a tárca család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.
Megye
Jövő tavasszal megkezdik a termelést az Ongropack Kft. Miskolc határában felépülő új telephelyén. A száz százalékban magyar tulajdonú vállalat egy év múlva már közel 300 embert fog foglalkoztatni. A beruházás Miskolc és Borsod megye szempontjából is fontos, hiszen tovább javul a gazdasági teljesítmény, nő a foglalkoztatás.
Megye
Választás rendje elleni bűntett miatt emelt vádat egy 61 éves férfival és társával, egy 64 éves nővel szemben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség.
DVTK Jegesmedvék
Szerda este a DVTK Jegesmedvék együttesének vendége a KMH Budapest volt a Magyar Kupa alapszakaszában. A hazaiak végig magabiztos játékkal győzték le a budapesti vendég együttest.
DVTK
Pécsett lépett pályára szerdán, az Aluinvent DVTK az Európa Kupában. A végig izgalmas mérkőzésen végül szoros vereséget szenvedett a PEAC csapatától.
Baleset
Öt személygépkocsi és egy teherautó ütközött össze szerda délután öt óra körül Miskolcon, a Csabavezér úton, a tapolcai elágazás után. Hatalmas dugó alakult ki, a forgalom rendőri irányítás mellett haladt.
Havária
Tűz keletkezett szerdán délelőtt Hernádnémetiben. Egy ház tetőszerkezet teljes terjedelmében lángra kapott, és a lángok átterjedtek a mellette álló két melléképületre is.
Egészségügy
„Együtt-Működünk” címmel tartott szakmai továbbképző napot a Megyei Központi Kórház Igazgatósága és az Egészségügyi Szakdolgozók „Fehér Szív” Alapítványa szerdán. A résztvevők egybehangzóan kiemelték: az itt megszerzett tudás nagy részét a mindennapokban is hasznosítani tudják.

Videótár

Kóstolj bele az egészségedbe
01:45
2017. november 23.
Fűts okosan
02:21
2017. november 23.
Szemétprobléma Petneházyn
01:27
2017. november 23.
Paks II - interaktív kiállítás gurult be Miskolcra
01:57
2017. november 22.