2017. november 23. Kelemen, Klementina
Miskolc
1°C / 5°C
Diáktudomány-könyvbemutató a Miskolci Egyetemen
minap.hu
|
2015. július 03. 15:55
|
frissítve: 2015. július 04. 22:30
Az idei évben nyolcadik alkalommal jelenik meg a Miskolci Egyetemen a Diáktudomány című kötet, amelyet a különböző karokon tanuló hallgatók legsikeresebb tudományos dolgozataiból állítottak össze. A kedden bemutatott könyv – ma már nyugodtan kijelenthetjük – egy sorozat része, melyet 2010-ben hívott életre a Tudományos Diákköri Tanács azzal a céllal, hogy lehetőséget adjon a fiatal kutatóknak kutatási eredményeik publikálásához. A könyvbemutatón túl ezen a napon köszöntötték az Országos Tudományos Diákkör legmagasabb kitüntetését megkapó oktató kollegát és a díjazott hallgatókat is.

Egy új könyv megjelenése mindig ünnep az Egyetemen, és ezt az ünnepet még fényesebbé tette, hogy előző heti ülésén az OTDT egyetemünk két hallgatójának is odaítélte Pro Scientia Aranyéremet. Ebben a kitüntetésben az a fiatal részesülhet, aki tanulmányai során és az általa választott szakmai területen kiemelkedő teljesítményt nyújtott, és arról pályamunkák, előadások, vagy irodalmi, művészeti és tudományos alkotások formájában számot adott. Az Aranyérem tehát nem egy-egy konferencián bemutatott előadást, pályamunkát ismer el, hanem a hallgatói összteljesítmény alapján a kiemelkedő egyéniséget.

Az első odaítélést (1989) követően kétévenként országosan 45 Pro Scientia Aranyérem ítélhető oda, idén két ilyen érmet is hazahozhattak miskolci egyetemisták a tudomány napján. Harangi Zoltán (MAK) és Gajda Mihály (MFK) a Műszaki Tudományi Szekció felterjesztése alapján kapták meg a legmagasabb kitüntetést.

A hallgatókon kívül ugyanekkor szokták elismerni a hallgatókat felkészítő „mesterek” munkáját is. Ugyancsak 45 Mestertanár kitüntetést adományoznak kétévente országosan, idén a Miskolci Egyetem oktatói közül Prof. Dr. Kékesi Tamás rektorhelyettes évek óta tartó tehetséggondozó tevékenységét ismerték el e díjjal.

A könyvbemutatón Dr. Horváth Zita rektorhelyettes asszony köszöntötte a kitüntetetteket, és a jelen lévő Prof. Dr. Kékesi Tamásnak és diákjának, Harangi Zoltánnak sok tudományos sikert kívánt a jövőben is.

A most bemutatott könyv 65 írást tartalmaz. A kiadványban olvashatunk a gyermektanúk helyzetéről a büntetőeljárásokban, a terrorista cselekményekről, a pénzügyi lizingről, a családi házak energetikai korszerűsítéséről, az LCD-kijelzőkről és a LED-ekről, a pilóta nélküli repülőgépekről, a kora barokk furulyazenéről, a diabéteszről vagy a bor és az egészség kapcsolatáról.

Nem
Közélet
A légköri frontok egyelőre elkerülik a Kárpát-medencét. Folytatódik a nyugodt, őszi időjárás. Vasárnap az Északi-középhegységben havas eső, hó is lehet!
Közélet
Megtéríti a kormány a KRESZ-tanfolyam és -vizsga díját 2018. július 1-jétől a 20 évesnél fiatalabbaknak – jelentette be az emberi erőforrások minisztere és a tárca család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.
Megye
Jövő tavasszal megkezdik a termelést az Ongropack Kft. Miskolc határában felépülő új telephelyén. A száz százalékban magyar tulajdonú vállalat egy év múlva már közel 300 embert fog foglalkoztatni. A beruházás Miskolc és Borsod megye szempontjából is fontos, hiszen tovább javul a gazdasági teljesítmény, nő a foglalkoztatás.
Megye
Választás rendje elleni bűntett miatt emelt vádat egy 61 éves férfival és társával, egy 64 éves nővel szemben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség.
DVTK Jegesmedvék
Szerda este a DVTK Jegesmedvék együttesének vendége a KMH Budapest volt a Magyar Kupa alapszakaszában. A hazaiak végig magabiztos játékkal győzték le a budapesti vendég együttest.
DVTK
Pécsett lépett pályára szerdán, az Aluinvent DVTK az Európa Kupában. A végig izgalmas mérkőzésen végül szoros vereséget szenvedett a PEAC csapatától.
Baleset
Öt személygépkocsi és egy teherautó ütközött össze szerda délután öt óra körül Miskolcon, a Csabavezér úton, a tapolcai elágazás után. Hatalmas dugó alakult ki, a forgalom rendőri irányítás mellett haladt.
Havária
Tűz keletkezett szerdán délelőtt Hernádnémetiben. Egy ház tetőszerkezet teljes terjedelmében lángra kapott, és a lángok átterjedtek a mellette álló két melléképületre is.
Egészségügy
„Együtt-Működünk” címmel tartott szakmai továbbképző napot a Megyei Központi Kórház Igazgatósága és az Egészségügyi Szakdolgozók „Fehér Szív” Alapítványa szerdán. A résztvevők egybehangzóan kiemelték: az itt megszerzett tudás nagy részét a mindennapokban is hasznosítani tudják.

Videótár

Kóstolj bele az egészségedbe
01:45
2017. november 23.
Fűts okosan
02:21
2017. november 23.
Szemétprobléma Petneházyn
01:27
2017. november 23.
Paks II - interaktív kiállítás gurult be Miskolcra
01:57
2017. november 22.