2017. szeptember 25. Eufrozina, Kende
Miskolc
7°C / 17°C
Diáktudomány-könyvbemutató a Miskolci Egyetemen
minap.hu
|
2015. július 03. 15:55
|
frissítve: 2015. július 04. 22:30
Az idei évben nyolcadik alkalommal jelenik meg a Miskolci Egyetemen a Diáktudomány című kötet, amelyet a különböző karokon tanuló hallgatók legsikeresebb tudományos dolgozataiból állítottak össze. A kedden bemutatott könyv – ma már nyugodtan kijelenthetjük – egy sorozat része, melyet 2010-ben hívott életre a Tudományos Diákköri Tanács azzal a céllal, hogy lehetőséget adjon a fiatal kutatóknak kutatási eredményeik publikálásához. A könyvbemutatón túl ezen a napon köszöntötték az Országos Tudományos Diákkör legmagasabb kitüntetését megkapó oktató kollegát és a díjazott hallgatókat is.

Egy új könyv megjelenése mindig ünnep az Egyetemen, és ezt az ünnepet még fényesebbé tette, hogy előző heti ülésén az OTDT egyetemünk két hallgatójának is odaítélte Pro Scientia Aranyéremet. Ebben a kitüntetésben az a fiatal részesülhet, aki tanulmányai során és az általa választott szakmai területen kiemelkedő teljesítményt nyújtott, és arról pályamunkák, előadások, vagy irodalmi, művészeti és tudományos alkotások formájában számot adott. Az Aranyérem tehát nem egy-egy konferencián bemutatott előadást, pályamunkát ismer el, hanem a hallgatói összteljesítmény alapján a kiemelkedő egyéniséget.

Az első odaítélést (1989) követően kétévenként országosan 45 Pro Scientia Aranyérem ítélhető oda, idén két ilyen érmet is hazahozhattak miskolci egyetemisták a tudomány napján. Harangi Zoltán (MAK) és Gajda Mihály (MFK) a Műszaki Tudományi Szekció felterjesztése alapján kapták meg a legmagasabb kitüntetést.

A hallgatókon kívül ugyanekkor szokták elismerni a hallgatókat felkészítő „mesterek” munkáját is. Ugyancsak 45 Mestertanár kitüntetést adományoznak kétévente országosan, idén a Miskolci Egyetem oktatói közül Prof. Dr. Kékesi Tamás rektorhelyettes évek óta tartó tehetséggondozó tevékenységét ismerték el e díjjal.

A könyvbemutatón Dr. Horváth Zita rektorhelyettes asszony köszöntötte a kitüntetetteket, és a jelen lévő Prof. Dr. Kékesi Tamásnak és diákjának, Harangi Zoltánnak sok tudományos sikert kívánt a jövőben is.

A most bemutatott könyv 65 írást tartalmaz. A kiadványban olvashatunk a gyermektanúk helyzetéről a büntetőeljárásokban, a terrorista cselekményekről, a pénzügyi lizingről, a családi házak energetikai korszerűsítéséről, az LCD-kijelzőkről és a LED-ekről, a pilóta nélküli repülőgépekről, a kora barokk furulyazenéről, a diabéteszről vagy a bor és az egészség kapcsolatáról.

Nem
Megye
A lángok hétfő délelőtt csaptak fel. Az ózdi hivatásos tűzoltók eloltották a lángokat – számolt be a Katasztrófavédelem.
Miskolc
Hétfő estéről keddre virradóra és kedd estétől szerda hajnalig vágányzár lesz a Tiszai pályaudvar és a Centrum/Szinvapark megállóhely között, emiatt villamosok helyett villamospótló autóbuszok közlekednek.
Miskolc
Galla Miklós festőművészt ismerhették meg, akik ellátogattak a Művészetek Háza galériájába. A humoristaként ismert népszerű művész ugyanis hat éve fest. Miskolcra huszonöt alkotását hozta el, amit be is mutatott egy tárlatvezetésen.
DVTK
A DVTK újjáalakult női röplabdacsapata győzelemmel kezdte a másodosztályú bajnokságot. A városi rivális MVSC ellen végig magabiztos játékkal, 3-0 arányban diadalmaskodtak a piros-fehérek.
Csapatsport
A nagykőrösiek keményen tartották magukat, de végül miskolci siker született.
Havária
Rendőrök és a mentőszolgálat munkatársai mentették meg szombat délután Miskolcon egy férfi életét, aki a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a belvárosban, a Széchenyi utcán lett rosszul.
Oktatás
A gyerekek pénzügyi kultúrájának fejlesztését célzó egyhetes programsorozatot indít a miskolci önkormányzat és a Pénziránytű Alapítvány. A hétfőn kezdődő program során a helyi általános és középiskolások számos interaktív foglalkozáson ismerkedhetnek a pénzügyekkel, a zsebpénz beosztásától a befektetési alapokig.
Miskolc
Vasárnap előadások és a Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend lovagi bemutatójával emlékezett vissza Diósgyőr vára a velencei békekötésre.
Kultúra
Fecske Csaba József Attila-díjas költő egyik verse lesz a téma a Versek vonzásában – A Miskolci Egyetem filozófusai miskolci szerzők alkotásairól című sorozat első összejövetelén, kedden délután fél 5-től a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében.

Videótár

ProgramPont 2017.09.22.
03:37
2017. szeptember 22.
Közgyűlés: nőttek az iparűzési adóbevételek
02:03
2017. szeptember 22.
Közgyűlés: IFI ház
03:13
2017. szeptember 22.
Polgármesteri expozé
02:26
2017. szeptember 22.