2017. szeptember 25. Eufrozina, Kende
Miskolc
7°C / 17°C
26. Szarvasűzők: teljes megújulás hagyományokra és sikerekre építkezve
minap.hu
|
2016. április 10. 09:17
|
frissítve: 2016. április 11. 19:48
A hagyományait, a részt vevő hallgatók és képviselt felsőoktatási intézmények számát tekintve a magyar egyetemi sport egyik legjelentősebb rendezvénye, a Bosch Szarvasűzők országos váltófutóverseny idén több szempontból is megújult: a hallgatókat és a futótársadalmat a szervezők teljesen új útvonallal, kategóriákkal, arculattal és számos meglepetéssel várták.

     A Miskolci Egyetem által megrendezett verseny Egerből indult, a futók a Bükki Nemzeti Parkon keresztül haladva (Felsőtárkány – Rejtek – Nagymező – Szentlélek – Ómassa) jutottak el Miskolcra. A sportesemény szimbolikusan összeköti az Eszterházy Károly Főiskolát és a Miskolci Egyetemet, valamint Egert és Miskolcot – idén egyébként mind a két intézmény, mind a két város állított ki csapatot, vagy legalább néhány futóval részt vett az eseményen.

szarvasuzok_2016_4.jpg

A Szarvasűzők utolsó része, amely a miskolci Hősök teréről indult és az egyetemi campus területén található Miskolci Atlétikai Centrumban ért célba, kisebb futófesztivállá szélesedett. Ezt a szakaszt teljesítette többek között Kiss János, Miskolc alpolgármestere, Horváth Zita, a Miskolci Egyetem általános rektorhelyettese és az intézmény további 12 oktatója, valamint Ollé János, az Eszterházy Károly Főiskola nemzetközi és tudományos rektorhelyettese, a verseny névadó szponzorának felsővezetői, Javier Gonzalez Pareja, a magyarországi Bosch csoport vezetője és Somogyi András HR igazgató is. A versenyt népszerűsítette a Miskolci Egyetemi Atlétikai és Futball Club (MEAFC) számos fiatal kosárlabdázója és szüleik, akik szintén lefutották a verseny miskolci szakaszát.

szarvasuzok_2016_1.jpg

A 84 km-es távot 79 csapat teljesítette, a résztvevők száma meghaladta az ezer főt. A Szarvasűzők első kategóriájában, a Magyar Egyetemi – Főiskolai Országos Váltófutó Bajnokságon (Váltófutó MEFOB) 27 csapat ért célba, közülük leggyorsabban a Szegedi Tudományegyetemet képviselő „Pajzán Majális”, 5 óra 19 perces idővel. A Váltófutó MEFOB 2. helyezettje az egri Eszterházy Károly Főiskola lett, a bronzérmet pedig a Debreceni Egyetem szerezte meg. Az Open (nyílt) kategóriában a felsőoktatási intézmények hallgatói mellett szabadon indulhattak a futótársadalom képviselői. A kategória győztese a Trónfosztók fantázianevű csapat lett, 5 óra 11 perces idővel. Az idei verseny egyik különlegessége volt, hogy a szervezők 5 fős csapatok részére is hirdettek kategóriát, amelyek tagjai „félmaratoni” távokat felvállalva teljesítették az Eger-Miskolc távolságot – közülük a Vaccsuszirunáj Bükki Műhely névre hallgató alakulat volt a legeredményesebb.

szarvasuzok_2016_2.jpg

Figyelemre méltó szakmai elismerés, hogy a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke, Gyulai Miklós is kipróbálta az új útvonalat, majd megtisztelte a záróceremóniát is. Az ünnepélyes eredményhirdetés egyébként bővelkedett az illusztris vendégekben és ajándékokban. Az egyes kategóriák legjobbjainak járó értékes díjakat idén is a Bosch biztosította. A helyezettek egyedi éremkülönlegességben és tárgyjutalmakban részesültek, de számos különdíjat is kiosztottak.

szarvasuzok_2016_3.jpg

A szervezési feladatokat a Miskolci Egyetemi Sportközpont, valamint a Miskolci Egyetem sportegyesülete, a MEAFC koordinálta.

Nem
Megye
A lángok hétfő délelőtt csaptak fel. Az ózdi hivatásos tűzoltók eloltották a lángokat – számolt be a Katasztrófavédelem.
Miskolc
Hétfő estéről keddre virradóra és kedd estétől szerda hajnalig vágányzár lesz a Tiszai pályaudvar és a Centrum/Szinvapark megállóhely között, emiatt villamosok helyett villamospótló autóbuszok közlekednek.
Miskolc
Galla Miklós festőművészt ismerhették meg, akik ellátogattak a Művészetek Háza galériájába. A humoristaként ismert népszerű művész ugyanis hat éve fest. Miskolcra huszonöt alkotását hozta el, amit be is mutatott egy tárlatvezetésen.
DVTK
A DVTK újjáalakult női röplabdacsapata győzelemmel kezdte a másodosztályú bajnokságot. A városi rivális MVSC ellen végig magabiztos játékkal, 3-0 arányban diadalmaskodtak a piros-fehérek.
Csapatsport
A nagykőrösiek keményen tartották magukat, de végül miskolci siker született.
Havária
Rendőrök és a mentőszolgálat munkatársai mentették meg szombat délután Miskolcon egy férfi életét, aki a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a belvárosban, a Széchenyi utcán lett rosszul.
Oktatás
A gyerekek pénzügyi kultúrájának fejlesztését célzó egyhetes programsorozatot indít a miskolci önkormányzat és a Pénziránytű Alapítvány. A hétfőn kezdődő program során a helyi általános és középiskolások számos interaktív foglalkozáson ismerkedhetnek a pénzügyekkel, a zsebpénz beosztásától a befektetési alapokig.
Miskolc
Vasárnap előadások és a Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend lovagi bemutatójával emlékezett vissza Diósgyőr vára a velencei békekötésre.
Kultúra
Fecske Csaba József Attila-díjas költő egyik verse lesz a téma a Versek vonzásában – A Miskolci Egyetem filozófusai miskolci szerzők alkotásairól című sorozat első összejövetelén, kedden délután fél 5-től a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében.

Videótár

ProgramPont 2017.09.22.
03:37
2017. szeptember 22.
Közgyűlés: nőttek az iparűzési adóbevételek
02:03
2017. szeptember 22.
Közgyűlés: IFI ház
03:13
2017. szeptember 22.
Polgármesteri expozé
02:26
2017. szeptember 22.