2017. december 15. Valér
Miskolc
0°C / 7°C
Bárczay emlékszobát nyitottak Miskolcon
Miskolc Televízió/Kujan István
|
2017. május 20. 13:03
|
frissítve: 2017. május 22. 22:15
A jelenleg művelődési házként funkcionáló Bárczay kúriában emlékszobát avattak péntek délután, és megnyitották az állandó Bárczay portrékiállítást is.

barczay_kiallitas_170519ml_11b.jpg

2010 óta június 4-én minden évben emlékezünk a Nemzeti Összetartozás napjára. Ehhez közeledvén, az ősök tiszteletére hozták létre Miskolc egyik legszebb nemesi kúriájában a most átadott emlékszobát és kiállítást.

A rendezvény díszvendége volt Bárczay Ágnes is, aki elmondta, sok rosszban volt részük, de hál’ Istennek ez mostanra megváltozott.

– Köszönjük szépen mindenkinek, aki részt vállalt az emlékszoba megvalósításában – mondta. – Nagyon örülök neki, nagy megtiszteltetés számunkra.

barczay_kiallitas_170519ml_12.jpg

A Bárczayak az elmúlt nyolcszáz évben több községben birtokosok voltak Borsod és Abaúj vármegyében, a miskolci kastélyon kívül több, Észak-Magyarországon és az ország más részén általuk építtetett kastélyt és kúriát ismerünk. Templomokat, malmokat építettek, munkát adva a helyi embereknek, példát mutattak segítségnyújtásból, legfőképpen nemzetünk iránti odaadásból és hazaszeretetből.

A vendégeket köszöntő Csöbör Katalin országgyűlési képviselő kiemelte, a Bárczayak nemcsak nevükben, de lélekben is nemes emberek voltak, maradandót alkottak az országban, mindig a haza javát szolgálták, patrióták voltak.

barczay_kiallitas_170519ml_18.jpg

– Most próbáljuk helyrehozni, azt, ami a világháború után történt – fogalmazott a politikus, egyúttal kifejezve örömét, hogy most már van egy olyan szoba, ami megközelítően úgy néz ki, amilyen a korabeli helyiség lehetett.

A rendezvényt Pfliegler Péter nyitotta meg. Az alpolgármester kiemelte, a Bárczayak nemesi családja, sorsuk, meghurcoltatásuk – és a remények szerinti újra felemelkedésük – nemcsak egy családra, hanem nagyon sokakra igaz volt.

– Holott a sok éven keresztül üldözött, lenézett, igaztalanul vádolt és kisemmizett nemesi családok jelentős része minden korban hozzájárult Magyarország fejlődéséhez, az emberek jobblétének megteremtéséhez. Ezek a családok valóban szerették és tisztelték a hazát – fogalmazott.

barczay_kiallitas_170519ml_20.jpg

Az alpolgármester felelevenítette a Gárdonyi művelődési ház történetét, a feledhetetlen koncerteket, kulturális eseményeket, majd ismertette, a ház sajnálatos leépülését követően 2010-ben kezdődött az újra felemelkedése.

– Vallom: nemzet, város és család csak akkor fejlődhet igazán és tartósan, ha van hite, tiszteli múltját, arra építve fejleszti jelenén át jövőjét – emelte ki.

A nagy múltú Bárczay família egyike az ország legrégibb nemesi családjainak, eredetüket a XIII. század elejére vezetik vissza. Ősi fészkük a Felvidéken lévő Abaúj vármegyei (Kassa melletti) Bárca (régiesen Bárcza) település volt, de már több évszázada volt birtokuk Hejőcsabán is.

barczay_kiallitas_170519ml_13.jpg

Barta Gábor önkormányzati képviselő elmondta, régi adósságuk volt már a Bárczayakkal szemben, az emlékszobával, a képekkel, festményekkel, portrékkal, családfával pedig a kúria visszakapott valamit a régi fényéből.

– Amikor Gonda Erika igazgató felvetette az ötletet, azonnal melléálltam, és a lehetőségeimhez mérten támogattam – mondta a politikus, hozzátéve, biztos, hogy a kúria tovább fejleszthető. – Valahogy mindig megtalálja azokat az embereket a kastély, akik ide szépséget, jót, kultúrát akarnak hozni. Bízom tehát benne, hogy folytatódik a megkezdett folyamat.

Nem
Kultúra
A Miskolci Galéria Rákóczi-házában, teltház előtt nyitották meg csütörtök délután Meilinger Dezső festőművész emlékkiállítását.
Közélet
Jogászi Szerepcsere Napot és cikkíró versenyt is rendezett idén a Miskolci Törvényszék – utóbbi eredményeinek kihirdetésére a „dr. Csillám István emlékév” gálán került sor december 14-én.
Miskolc
Az adományt Mága Zoltán hegedűművész legutóbbi koncertjén ajánlotta fel. Az adományból csütörtökön a Páli Szent Vince Szeretetszolgálat, a Református kismamaház, a Miskolci Bibliaház kapott, és a Szent István téri Szeretetdobozba is jutott belőle.
Városinfó
A stadion, a diósgyőri edzőközpont és hamarosan a Lévay Gimnázium is csatlakozik a környezetbarát miskolci távhőre. Sikeresnek értékelte az évet a MIHŐ ügyvezetője.
Miskolc
A program egyre népszerűbb, mind többen vesznek részt a sütikészítésben. Szerdán délután Demeter Ervin kormánymegbízott és Csöbör Katalin országgyűlési képviselő is szaggatta a formákat.
Kriminális
A Miskolci Járásbíróság nyomozási bírája egy hónapra elrendelte az előzetes letartóztatását annak a gyanúsítottnak, aki a gyanúsítás szerint december 11-én gépkocsijával balesetet okozott, majd továbbhajtott.
Miskolc
A miskolciak számtalan esetben bizonyították már, hogy ha jótékonyságról van szó, számíthatnak rájuk! A szombati program szervezői most is bíznak abban, hogy az Advent Miskolc keretein belül megtartandó véradáson sokan ott lesznek a városháza aulájában.
Közélet
Legalább 10-30 perces késéssel közlekednek a személyvonatok a Budapest-Hatvan-Miskolc vasútvonalon csütörtökön – közölte a Mávinform az MTI-vel.
Kultúra
Kialakult a Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny pénteki döntőjének sorrendje és hogy a hat versenyző – köztük Cser Ádám, a Miskolci Nemzeti Színház karmestere – melyik szimfonikus művet vezényli majd a pécsi Kodály Központban.
Kriminális
A Miskolci Járásbíróság nyomozási bírája január 14-ig elrendelte az előzetes letartóztatását annak a gyanúsítottnak, akivel szemben jelentős értékre elkövetett lopás bűntette miatt indult büntetőeljárás.
Belföld
Mintegy 63 ezer pályázat érkezett az Otthon melege pályázatra – mondta Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.

Videótár

Avalon Mikulásfutás
01:50
2017. december 12.
Adventi foglalkoztató, királyi ételek
02:12
2017. december 12.
Téltánc a koraszülöttekért
02:07
2017. december 12.
Szeretet sütiért adomány
01:34
2017. december 12.