2017. szeptember 25. Eufrozina, Kende
Miskolc
7°C / 17°C
„Megújítva megőrizni!” – Hamarosan befejeződik a mindszenti templom felújítása
minap.hu
|
2017. augusztus 10. 14:58
|
frissítve: 2017. augusztus 14. 18:42
Hamarosan befejeződik a mindszenti templom több mint két éven át tartó felújítása. Sokan bizonyára rá sem ismernek majd az 1950-es rekonstrukció után megszokott templomra, mivel most a korábbi, 1906-os állapothoz térnek vissza, azokat a színeket alkalmazzák.

mindszenti_templom_felujitas_170810_ja_1.jpg

Fotók: Juhász Ákos

A felújítási munkák 2015. szeptemberében kezdődtek, az átadást idén októberre tervezik. A felújítás során szerették volna megőrizni a múltat, ezért a megszokotthoz képest sokak számára bizonyára újszerűnek tűnő, száztíz évvel ezelőtti állapot színei, részletei is megjelennek majd.

Lipcsák János plébániai kormányzótól megtudtuk, a legutóbbi helyreállítás az 1950-es évekre tehető, ez viszont csak egy részleges renoválás volt. Az utolsó igazi nagy felújítás 1906-ban történt, nagy szükség volt egy átfogó rekonstrukcióra.

– Fő szempontunk - ami mindig az egyház mottója is volt  - a „Megújítva megőrizni” elv. Úgy kívántuk megújítani ezt a gyönyörű templomot, hogy közben megőrizzük a benne rejlő művészi és egyházi értékeket – hangsúlyozta Lipcsák János.

mindszenti_templom_felujitas_170810_ja_5.jpg

Megújult a templom belső falazata, a Takács István által készített freskók, a templom teljes villamoshálózata, és új világítást is kapott az épület. Felújították a fa műtárgyakat - beleértve a főoltárt és a szószéket - a mellékoltárokat és a képkereteket. Restaurálták a fő, és a négy mellékoltár vászonképeit is, illetve most van folyamatban a padló cseréje.

mindszenti_templom_felujitas_170810_ja_12.jpg

– Egy különleges márványburkolatot, kap a templom, kelheimi kőből. A fő- és a mellékoltárok, illetve a keresztelőkút lépcsőit, dobogóját  ugyanakkor meghagyjuk eredeti állapotában - ezek mintegy "áttörnek" az új burkolaton, jelezve, hogy milyen volt a háromszáz éves múlt – mondta el a plébániai kormányzó.

mindszenti_templom_felujitas_170810_ja_9.jpg

A falak nagyon sok nedvességet kaptak a Kisavas felől, a vizesedés nyomot hagyott a belső festésen. A fa műtárgyak is elég rossz állapotban voltak. Mint megtudtuk, az utolsó, 1950-es felújítás alkalmával szükségmegoldásként festették le a gyönyörű aranyozott berendezést.

mindszenti_templom_felujitas_170810_ja_4.jpg

- Az eredeti festésre szinte már senki sem emlékszik. Aki majd ezután bejön, nem fog ráismerni az 1950-es felújításból megszokott templomra, hiszen most a korábbi, 1906-os állapothoz térünk vissza, azokat a színeket alkalmazzuk - nyilatkozta Lipcsák János.

mindszenti_templom_felujitas_170810_ja_2.jpg

A felújításra szánt összeg körülbelül 200 millió forint, a hívek adományain és a saját forráson túl, a felújítás költségeit az egri érsekség állja. A templomot várhatóan október 8-án Ternyák Csaba egri érsek fogja megáldani.

Nem
Miskolc
Hétfő estéről keddre virradóra és kedd estétől szerda hajnalig vágányzár lesz a Tiszai pályaudvar és a Centrum/Szinvapark megállóhely között, emiatt villamosok helyett villamospótló autóbuszok közlekednek.
Miskolc
Galla Miklós festőművészt ismerhették meg, akik ellátogattak a Művészetek Háza galériájába. A humoristaként ismert népszerű művész ugyanis hat éve fest. Miskolcra huszonöt alkotását hozta el, amit be is mutatott egy tárlatvezetésen.
DVTK
A DVTK újjáalakult női röplabdacsapata győzelemmel kezdte a másodosztályú bajnokságot. A városi rivális MVSC ellen végig magabiztos játékkal, 3-0 arányban diadalmaskodtak a piros-fehérek.
Csapatsport
A nagykőrösiek keményen tartották magukat, de végül miskolci siker született.
Havária
Rendőrök és a mentőszolgálat munkatársai mentették meg szombat délután Miskolcon egy férfi életét, aki a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a belvárosban, a Széchenyi utcán lett rosszul.
Oktatás
A gyerekek pénzügyi kultúrájának fejlesztését célzó egyhetes programsorozatot indít a miskolci önkormányzat és a Pénziránytű Alapítvány. A hétfőn kezdődő program során a helyi általános és középiskolások számos interaktív foglalkozáson ismerkedhetnek a pénzügyekkel, a zsebpénz beosztásától a befektetési alapokig.
Miskolc
Vasárnap előadások és a Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend lovagi bemutatójával emlékezett vissza Diósgyőr vára a velencei békekötésre.
Kultúra
Fecske Csaba József Attila-díjas költő egyik verse lesz a téma a Versek vonzásában – A Miskolci Egyetem filozófusai miskolci szerzők alkotásairól című sorozat első összejövetelén, kedden délután fél 5-től a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében.

Videótár

ProgramPont 2017.09.22.
03:37
2017. szeptember 22.
Közgyűlés: nőttek az iparűzési adóbevételek
02:03
2017. szeptember 22.
Közgyűlés: IFI ház
03:13
2017. szeptember 22.
Polgármesteri expozé
02:26
2017. szeptember 22.