2017. november 21. Olivér
Miskolc
0°C / 4°C
Csizmás Kandúr - rendhagyó előadás a Csodamalom színpadán!
Muntyán Bernadett
|
2017. november 05. 19:44
|
frissítve: 2017. november 08. 20:52
Van egy hely a Kossuth utcában, ahol hétről hétre összegyűlnek a város legapróbb és egyben legkritikusabb műértői. Egy hely, ahol nevetés lengi be a falakat, ahol sosem hallani a légy zümmögését, és ahol a kedvenc meséink szereplői a szemünk láttára kelnek életre. Ez a varázslatos hely: a Miskolci Csodamalom Bábszínház.

csizmas_kandur_171105_vcs_08.jpg

Fotó: Végh Csaba

Ha színházba megy, az ember tudja, hogyan kell viselkednie: nem illik se zörögni, se kommentálni, sem pedig megvitatni a mellettünk ülővel az eseményeket. Egy-egy darab során – ha a színészek drámai hatásszünetet tartanak – még a légy zümmögését is lehet hallani. A nézőtér lélegzetvisszafojtva drukkol az előadások szereplőiért, és tágra nyílt szemekkel várja, happy end lesz-e a sztori vége. Ezzel szemben a bábszínházak nézői magatartása merőben eltér a „felnőtt színházakétól”. Itt a közönség hangot ad tetszésének - vagy nem tetszésének - itt mindig van egy alapmorajlás, sőt ha kell, a közönség egy emberként űzi el a gonoszt, aki gátolja a legkisebb királyfit célja elérésében. Ebben a színházban az előadások interaktívak, tele humorral, gyermekkorunk klasszikusaival - és persze bábokkal. Igen ám, de mi van akkor, ha nincsenek bábok egy bábszínház színpadán?

csizmas_kandur_171105_vcs_13.jpg

Zalányi Gyula, rendező gondolt egyet, és a Miskolci Csodamalom Bábszínház színpadára álmodott egy úgynevezett "élőemberes" előadást. Ráadásul a játék kezdete is formabontó volt: a színészek azt játszották, hogy ők tulajdonképpen a színház személyzetéhez tartoznak - talarító, igazgató, stb. - akik csak azért ugrottak be a szerepekbe, mert az "igazi" színészek nem értek oda az előadásra. Ez persze nem volt igaz, de az alakítás olyan meggyőző volt, hogy a közönség az első néhány percben elhitte a sztorit.

csizmas_kandur_171105_vcs_10.jpg

Zalányi Gyula úgy döntött, a Csizmás kandúr előadás színpadi díszletei és jelmezei is formabontóak lesznek. Elég egyetlen ládika, a színészek jelmezei pedig a képzelőerő segítségével válnak a leginkább odaillővé. Nincs szükség hatalmas, velúr palástra, sem csillogó koronára, varázslósipkára - az emberi képzelőerő segítségével bármi megvalósítható. – A bábok kötik az embert, és lekorlátozzák a fantáziát. Az emberi test sokkal több mindenre alkalmas, mint egy báb. A színészek fantáziája a saját testükkel kapcsolatban szabadabban, bátrabban szárnyal, és bátrabban tud kapcsolatot teremteni társaival a színpadon – fogalmazott Zalányi Gyula.

csizmas_kandur_171105_vcs_05.jpg

Azt hinnénk, ezek az előadások kizárólag a gyerekeknek szólnak - a szülők csak biodíszletként vannak jelen a nézőtéren - ez azonban egyáltalán nem igaz. A Csizmás kandúr előadás szóviccei, humora mindenkit rabul ejt, életkortól függetlenül együtt nevetünk a kicsikkel, és néha már jobban figyelünk az eseményekre, mint az ölünkben mocorgó csemete. A mese szereplői olykor kiléptek szerepükből, kommentálták az eseményeket. Ez a fajta ide-oda játék még ízesebbé tette a mesét, és még több humort csempészett az események közé.

csizmas_kandur_171105_vcs_19.jpg

Hihetetlen volt, milyen gyorsan beférkőztek a színészek a gyerekek szívébe, mennyire gyorsan elnyerték a bizalmukat. Semmit sem kellett kétszer mondaniuk, semmit nem kellett kétszer kérniük.

csizmas_kandur_171105_vcs_16.jpg

Egy állatot úgy megformálni, hogy az adott színésznő nincs konkrét jelmezbe bújtatva, igen nagy kihívás. Főleg egy olyan színpadon, ahol a közönség azonnal reagál mindenre, ahol egyből megérzik a hamisságot, mindent észrevesznek - s a gyerekek bizony azonnal és keményen büntetnek! A Hajdu Imelda által megformált, főszeplő kandúr minden elképzelést felülmúlt: nem csak a hangszíne volt macskás, hanem a mozdulatai, a testtartása, még a mimikája is! Az előadás idején mind elhittük a nézőtéren, hogy Imelda valóban az a bizonyos fekete macska a meséből. – Megpróbáltam testmozgásban is megformálni a macska karakterét, azt pedig, hogy milyen személyisége van a kandúrnak, hangban próbáltam életre kelteni. A test nagyon sokat tud közölni a színpadon – nyilatkozta Imelda. – Egy gyermekelőadáson nagyon kell figyelni kifelé is - ha ugyanis a gyerekek egy picit is unják, elkalandoznak. Elveszítjük őket, elkezd az alapmoraj hangosodni. Ilyenkor valamit változtatni kell az előadáson, valaminek történnie kell a színpadon, hogy újra visszanyerjük őket. Ugyanakkor ez jó is, mert a gyermekek energiája élénkít mindekt, teljesen másak, mint a felnőtt közönség – emelte ki.

csizmas_kandur_171105_vcs_15.jpg

Természetesen egyetlen mese sem múlhat el tanulság nélkül! A Csizmás kandúr mondanivalója az, hogy bármilyen szegény is legyen az ember, ha van egy kis kreativitása, kitartása és néhány jó barátja, igen sokra viheti az életben. Ez nem csupán ott lapul a Csizmás kandúr cselekményében, a színészek ki is mondják a mese legvégén. A részletes műsorfüzetet megtaláljátok a www.csodamalom.hu weboldalon.

csizmas_kandur_171105_vcs_03.jpg

–Van nálunk egy bevett szokás – tudtuk meg Zalányi Gyula, rendezőtől. –A tavalyi évadtól kezdve minden bemutatóhoz társítunk valamilyen más művészeti alkotást. A Premier Alapfokú Művészeti Iskolával olyan jól alakult az együttműködés, hogy idén is több tucat alkotással készültek a Csizmás kandúr kapcsán – tette hozzá. 

Nem
Csapatsport
Fizikális mérkőzést vitt el az Oroszlány csapata. A harmadik helyen álló MEAFC fogadta a veretlen listavezető tavalyi bronzérmes Oroszlányt.
Baleset
Egy személyautó és két kisbusz karambolozott hétfőn kora este a Taktakenéz és Prügy közötti úton. A személyautó egyik utasa a helyszínen életét vesztette, a másikat súlyos sérülésekkel szabadították ki az összeroncsolódott járműből.
Egészségügy
Több mint hétszázezer forint értékben adományozott klímaberendezéseket egy üdítőitalokat gyártó vállalat a megyei központi kórház Gyermeksebészeti Traumatológiai és Égési Osztályának. Az pénzt két jótékonysági sportrendezvényen gyűjtötték össze, és más cégektől is kaptak támogatást.
Városinfó
A 2015 októberében felesküdött, seriffeknek is nevezett körzeti rendészek állandó, személyes kapcsolatban vannak területük lakóival, s megfelelő helyismerettel rendelkeznek ahhoz, hogy napi ügyeik során is segítsék a miskolciakat. Egy miskolci nő a napokban levélben mondott köszönetet az egyik rendész tevékenységéért.
Megye
Éppen gyanúsított kihallgatásáról tartott haza az a putnoki férfi, aki a séta helyett ismét inkább biciklit lopott.
Egyéni sport
Zurai Rajmund, a DVTK-MVSI tehetsége a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel a miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium tornacsarnokában, november 18-án megrendezett serdülő szabadfogású országos bajnokságon, ahol még négy társa is érmes lett.
Miskolc
Ismét cipősdobozban várják a rászorulóknak szánt ajándékokat a Herman Ottó Múzeumban.
Kultúra
A magyar beat-rock hagyományaiból táplálkozó csapat sokat értető és elgondolkodtató szövegeivel, ugyanakkor fülbemászó dallamaival jogosan reménykedik abban, hogy az egész ország megismeri nevüket és dalaikat.
Egészségügy
A Movember Mozgalom egy világszerte ismert figyelemfelkeltő mozgalom, amelyet minden év novemberében rendeznek meg, hogy felhívják a figyelmet a prosztatarákra. A Megyei Központi Kórház az Első Miskolci Lions Klubbal karöltve, ingyenes szűrést szervez Miskolcon 2017. november 25-én, a prosztatarák elleni küzdelem jegyében.
Közélet
Advent a karácsony (december 25.) előtti negyedik vasárnappal – más megfogalmazásban a Szent András apostol napjához (november 30.) legközelebb eső vasárnappal – veszi kezdetét, és karácsonyig tart. Idén december 3-án lesz advent első vasárnapja.
Miskolc
Nagyon szerencsések vagyunk mi, miskolciak, de sokszor észre sem vesszük! Elvakítanak minket a hétköznapi problémáink, napi teendőink közben csak végigrohanunk ezen a csodálatos városon, amelyet igazából nem is ismerünk.

Videótár

26. Francia Filmnapok
02:06
2017. november 20.
Koraszülöttek Világnapja
01:59
2017. november 20.
MVK Zrt balesetmentes közlekedés
01:41
2017. november 20.
Védjünk meg Magyarországot Ifj Lomnici Zoltán
02:35
2017. november 20.