2017. november 21. Olivér
Miskolc
0°C / 4°C
Mesterei a szakmájuknak – a gazdaságban és az oktatásban is számítanak rájuk
Kujan István
|
2017. november 13. 18:26
|
frissítve: 2017. november 15. 17:04
Hegesztők, kozmetikusok, pincérek és szakácsok – több mint harmincan teljesítették a magas követelményeket, és váltak szakmájuk mestereivé, vagy ahogy a hétfői ünnepségen elhangzott: „doktoraivá”. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) vezetőségétől mesteravató ünnepségen vehették át okleveleiket a kitűnő szakemberek, akiknek fontos szerepet szánnak a jövőben a szakképzésben is.

A mesterjelölteknek előbb persze elméleti és gyakorlati továbbképzésen kellett részt venniük, majd az utolsó megmérettetést követően válhattak hivatásuk mestereivé – hogy hétfőn már át is vehessék okleveleiket.

mesteravato_171113_vcs_09.jpg

– Hosszú volt az ide vezető út, bevallom, az elején kishitű voltam, de aztán ezt legyőztem magamban és sikerült megszereznem az oklevelet! – mondta portálunknak mosolyogva Takácsné Szendrey Zita kozmetikus az ünnepség végén. – Úgy éreztem, hogy meg kell mérettetnem magam, persze versenyeken is részt vettem korábban, de fontosnak tartottam, hogy mindezek megkoronázásaként a mester címet is megszerezzem. Nagy boldogság számomra, különleges dolog, hogy kezemben tarthatom az oklevelet! Az utánunk következő generációnak azt tudom mondani, hogy gyakoroljanak nagyon sokat, s hogy legyenek kitartóak, és amikor azt érzik, hogy eljött az ő idejük, akkor tegyenek meg mindent azért, hogy elérjék az álmaikat!

mesteravato_171113_vcs_08.jpg

Négy szakma – a hegesztőké, a kozmetikusoké, a pincéreké, valamint a szakácsoké – harmincnégy szakembere vehette át mesteroklevelét hétfőn a BOKIK vezetőitől. Kandik Ferenc mesterszakács, a mestervizsga-bizottsági elnökök nevében úgy értékelt, hogy évről évre emelkedik a mesterképzés színvonala.

– A jelöltek felkészültebbek, a feltételek, a helyszínek, a technika egyre javul, a felkészítő szakemberek, a tanárok is nagyobb odaadással és egyre magasabb színvonalon végzik ezt a feladatot – hangsúlyozta a szakember, aki úgy fogalmazott: a cím valóban rangot jelent, nemzetközi versenyeken is hallotta már, hogy a mesteri cím a doktori címmel egyenlő a szakmában.

mesteravato_171113_vcs_03.jpg

Olyan szakmákban szereztek most mesteroklevelet a jelöltek, melyeknél hiány van a jó szakemberekből – fogalmazott a megyei kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának vezetője. Lórántné Orosz Edit hozzátette, ma a vállalkozók több mint harmada azt mondja, hogy már-már a gazdasági versenyképesség gátjává válik, ha nem találnak jól képzett szakembereket. Különösen nehéz a kis- és középvállalkozásoknak a szakember-pótlása.

mesteravato_171113_vcs_07.jpg

Hogy a szakemberhiány leküzdhető legyen, kulcsszerepe van a szakképzésnek – s ebben fontos feladata lesz a jövőben az új mestereknek is. A BOKIK elnöke köszöntőjében a duális képzés sikerességéről szólt, és elmondta, hogy a tudást tovább kell bővíteni, ebben pedig a kamara igyekszik segítséget nyújtani.

mesteravato_171113_vcs_05.jpg

– A mesterek jelentik a kamara szakképzési tevékenységének egyik legfontosabb pillérét! – fogalmazott Bihall Tamás. – Most azokat a minőségi szakembereket avatjuk szakmájuk diplomásává, akiket a mester szóval jellemzünk. A mester bizalmat jelent a partnerek, a fogyasztók, a szolgáltatást igénybe vevők számára.

mesteravato_171113_vcs_13.jpg

Egy nagyon fontos küldetésük van még – húzta alá a BOKIK-elnök –: az, hogy Miskolcon és a megyében komoly tudású szakemberekre van szükség ahhoz, hogy a gazdaság növekedése ne torpanjon meg.

– Új tudást hoznak a megye gazdasági életébe, az iparba, a vendéglátásba, a szolgáltatásokba egyaránt – hangsúlyozta Bihall Tamás.

mesteravato_171113_vcs_04.jpg

Mesterként szólt a most avatott mesterekhez Kovács Attila, a BOKIK Kézműipari Tagozatának elnöke. A miskolci cipészmester kiemelte, tudásról és rátermettségről tettek tanúbizonyságot a résztvevők. „Mesterit alkotni mindig felemelő érzés, erről soha ne feledkezzenek meg!”, mondta útravalóként.

Miskolc alpolgármestere pedig az élethosszig tartó tanulás mellett Miskolc és a megye gazdasági fejlődéséről szólt köszöntőjében.

mesteravato_171113_vcs_01.jpg

– A város és a kamara munkája, erőfeszítései közösek abban a tekintetben, hogy Miskolcon és a megyében is rendelkezésre álljon a szükséges mennyiségű, szakképzett munkaerő – emelte ki Pfliegler Péter. – Ezt igazolják vissza a folyamatos befektetői megkeresések is. Csak az elmúlt hetekben két új miskolci gyár telepítését és indulását jelentettük be.

A szakképzési törvény előírja, hogy a gyakorlati képzőhelyeken már csak mesterek taníthatnak diákokat, így a harmincnégy, frissen avatott mester (a teljes névsor IDE kattintva tekinthető meg!) feladata az utánpótlás nevelése is lesz.

Nem
Csapatsport
Fizikális mérkőzést vitt el az Oroszlány csapata. A harmadik helyen álló MEAFC fogadta a veretlen listavezető tavalyi bronzérmes Oroszlányt.
Baleset
Egy személyautó és két kisbusz karambolozott hétfőn kora este a Taktakenéz és Prügy közötti úton. A személyautó egyik utasa a helyszínen életét vesztette, a másikat súlyos sérülésekkel szabadították ki az összeroncsolódott járműből.
Egészségügy
Több mint hétszázezer forint értékben adományozott klímaberendezéseket egy üdítőitalokat gyártó vállalat a megyei központi kórház Gyermeksebészeti Traumatológiai és Égési Osztályának. Az pénzt két jótékonysági sportrendezvényen gyűjtötték össze, és más cégektől is kaptak támogatást.
Városinfó
A 2015 októberében felesküdött, seriffeknek is nevezett körzeti rendészek állandó, személyes kapcsolatban vannak területük lakóival, s megfelelő helyismerettel rendelkeznek ahhoz, hogy napi ügyeik során is segítsék a miskolciakat. Egy miskolci nő a napokban levélben mondott köszönetet az egyik rendész tevékenységéért.
Megye
Éppen gyanúsított kihallgatásáról tartott haza az a putnoki férfi, aki a séta helyett ismét inkább biciklit lopott.
Egyéni sport
Zurai Rajmund, a DVTK-MVSI tehetsége a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel a miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium tornacsarnokában, november 18-án megrendezett serdülő szabadfogású országos bajnokságon, ahol még négy társa is érmes lett.
Miskolc
Ismét cipősdobozban várják a rászorulóknak szánt ajándékokat a Herman Ottó Múzeumban.
Kultúra
A magyar beat-rock hagyományaiból táplálkozó csapat sokat értető és elgondolkodtató szövegeivel, ugyanakkor fülbemászó dallamaival jogosan reménykedik abban, hogy az egész ország megismeri nevüket és dalaikat.
Egészségügy
A Movember Mozgalom egy világszerte ismert figyelemfelkeltő mozgalom, amelyet minden év novemberében rendeznek meg, hogy felhívják a figyelmet a prosztatarákra. A Megyei Központi Kórház az Első Miskolci Lions Klubbal karöltve, ingyenes szűrést szervez Miskolcon 2017. november 25-én, a prosztatarák elleni küzdelem jegyében.
Közélet
Advent a karácsony (december 25.) előtti negyedik vasárnappal – más megfogalmazásban a Szent András apostol napjához (november 30.) legközelebb eső vasárnappal – veszi kezdetét, és karácsonyig tart. Idén december 3-án lesz advent első vasárnapja.
Miskolc
Nagyon szerencsések vagyunk mi, miskolciak, de sokszor észre sem vesszük! Elvakítanak minket a hétköznapi problémáink, napi teendőink közben csak végigrohanunk ezen a csodálatos városon, amelyet igazából nem is ismerünk.

Videótár

26. Francia Filmnapok
02:06
2017. november 20.
Koraszülöttek Világnapja
01:59
2017. november 20.
MVK Zrt balesetmentes közlekedés
01:41
2017. november 20.
Védjünk meg Magyarországot Ifj Lomnici Zoltán
02:35
2017. november 20.