2017. november 21. Olivér
Miskolc
0°C / 4°C
„Önöknek minden nap köszönetet kellene mondanunk” – A Szociális Munka Napját ünnepelték Miskolcon (Képgalériával)
minap.hu
|
2017. november 14. 12:03
|
frissítve: 2017. november 15. 22:08
Díszünnepségen köszöntötték kedden délelőtt, az Avasi Gimnázium színháztermében a szociális szféra dolgozóit, a Szociális Munka Napja alkalmából.

November 12., a Szociális Munka Napja, tavaly december óta hivatalosan is munkaszüneti nap a szociális terület dolgozói számára. Városunkban ebből az alkalomból adtak át elismeréseket a kedd délelőtti ünnepségen, melyet a Miskolci Régizene Együttes, valamint Czifra-Kutas Enikő és Azari Péter műsora színesített.

szocio_unnep_171114ml_3.jpg

Az ünnepség elején vetített kisfilm a Gyermekvédelmi Törvény megalkotásának és hatályba lépésének 20. évfordulója alkalmából készült, a szeptember 25-ei Regionális Gyermekvédelmi Konferencián tekinthették meg először az érdeklődők. A rövidfilm Révész Attila és felesége életét mutatja be, akik húsz éve nevelőszülőkként tevékenykednek. Ez alatt az idő alatt 17 gyermek fordult meg náluk, 11-et örökbe is adtak.

szocio_unnep_171114ml_4.jpg

Radomszki Lászlóné, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kirendeltségének igazgatója köszöntőjében elmondta, már első alkalommal is nehezen tudott megszólalni a kisfilm megtekintése után. – A gyermekvédelem egy életre szóló esélyt kínál, a szociális szférában dolgozóknak pedig egy közös küldetése van: hogy ismét napfényt vigyenek a gondozott gyermekek életébe – emelte ki az igazgató.

szocio_unnep_171114ml_10.jpg

Magyarországon több mint 90 ezren dolgoznak a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatások területén – csak megyénkben közel 1800-an. Demeter Ervin kormánymegbízott hangsúlyozta, ezen a napon ráirányítják a figyelmet azokra a szakemberekre, akik az év minden napján segítik, gondozzák segítségre szoruló honfitársainkat.

szocio_unnep_171114ml_2.jpg

– A kormány minden eszközzel igyekszik elismerni azt a munkát, amelyet a szociális, a gyermekjóléti és a gyermekvédelmi szolgálatokban dolgozó munkatársak felkészülten, elkötelezetten és magas szakmai színvonalon végeznek. Ők ma fáradhatatlan és nélkülözhetetlen munkásai annak, hogy a magyar társadalom befogadó, összetartó és a nehézségekkel küzdő emberekkel szolidáris közösség legyen. Ma nekik mondunk köszönetet – húzta alá a kormánymegbízott.

szocio_unnep_171114ml_12.jpg

Hozzátette, a kormány kiemelt célja, hogy erkölcsileg és anyagilag is támogassa az ágazatban dolgozókat, ezért a béremelés kiemelt fontosságú a 2018-as évre nézve. Benedek István Zsolt, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgató-helyettese egy Szabó Magda idézettel köszöntötte a jelenlévőket: „Ott kezdődik a nagyemberség, hogy az ember észreveszi, hogy mások is élnek a földön őkívüle, és amit tesz, úgy teszi, hogy nemcsak magára gondol, hanem másokra is.”

szocio_unnep_171114ml_17.jpg

– A szociális szféra dolgozói nagy emberséggel, odaadással, elkötelezettséggel, hivatástudattal rendelkeznek. Ezek mind elengedhetetlenek a szakmájukhoz; önök kellenek ahhoz, hogy a gondozott gyermekek a lehető legjobb életet éljék, a kilátástalan időkben önök adnak reményt a rászorulóknak – fogalmazott a főigazgató-helyettes, majd hozzáfűzte: minden nap köszönetet kellene mondanunk  a szociális munkásoknak.

A díjazottakról készült fotókat alábbi képgalériánkban tekinthetik meg.

Nem
Csapatsport
Fizikális mérkőzést vitt el az Oroszlány csapata. A harmadik helyen álló MEAFC fogadta a veretlen listavezető tavalyi bronzérmes Oroszlányt.
Baleset
Egy személyautó és két kisbusz karambolozott hétfőn kora este a Taktakenéz és Prügy közötti úton. A személyautó egyik utasa a helyszínen életét vesztette, a másikat súlyos sérülésekkel szabadították ki az összeroncsolódott járműből.
Egészségügy
Több mint hétszázezer forint értékben adományozott klímaberendezéseket egy üdítőitalokat gyártó vállalat a megyei központi kórház Gyermeksebészeti Traumatológiai és Égési Osztályának. Az pénzt két jótékonysági sportrendezvényen gyűjtötték össze, és más cégektől is kaptak támogatást.
Városinfó
A 2015 októberében felesküdött, seriffeknek is nevezett körzeti rendészek állandó, személyes kapcsolatban vannak területük lakóival, s megfelelő helyismerettel rendelkeznek ahhoz, hogy napi ügyeik során is segítsék a miskolciakat. Egy miskolci nő a napokban levélben mondott köszönetet az egyik rendész tevékenységéért.
Megye
Éppen gyanúsított kihallgatásáról tartott haza az a putnoki férfi, aki a séta helyett ismét inkább biciklit lopott.
Egyéni sport
Zurai Rajmund, a DVTK-MVSI tehetsége a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel a miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium tornacsarnokában, november 18-án megrendezett serdülő szabadfogású országos bajnokságon, ahol még négy társa is érmes lett.
Miskolc
Ismét cipősdobozban várják a rászorulóknak szánt ajándékokat a Herman Ottó Múzeumban.
Kultúra
A magyar beat-rock hagyományaiból táplálkozó csapat sokat értető és elgondolkodtató szövegeivel, ugyanakkor fülbemászó dallamaival jogosan reménykedik abban, hogy az egész ország megismeri nevüket és dalaikat.
Egészségügy
A Movember Mozgalom egy világszerte ismert figyelemfelkeltő mozgalom, amelyet minden év novemberében rendeznek meg, hogy felhívják a figyelmet a prosztatarákra. A Megyei Központi Kórház az Első Miskolci Lions Klubbal karöltve, ingyenes szűrést szervez Miskolcon 2017. november 25-én, a prosztatarák elleni küzdelem jegyében.
Közélet
Advent a karácsony (december 25.) előtti negyedik vasárnappal – más megfogalmazásban a Szent András apostol napjához (november 30.) legközelebb eső vasárnappal – veszi kezdetét, és karácsonyig tart. Idén december 3-án lesz advent első vasárnapja.
Miskolc
Nagyon szerencsések vagyunk mi, miskolciak, de sokszor észre sem vesszük! Elvakítanak minket a hétköznapi problémáink, napi teendőink közben csak végigrohanunk ezen a csodálatos városon, amelyet igazából nem is ismerünk.

Videótár

26. Francia Filmnapok
02:06
2017. november 20.
Koraszülöttek Világnapja
01:59
2017. november 20.
MVK Zrt balesetmentes közlekedés
01:41
2017. november 20.
Védjünk meg Magyarországot Ifj Lomnici Zoltán
02:35
2017. november 20.