2017. szeptember 25. Eufrozina, Kende
Miskolc
7°C / 17°C
A turizmus számára is elérhetővé kell tenni ezt a helyet
Folytatódik a történelmi Avas rekonstrukciója
Parai Roland
|
2015. február 23. 15:18
|
frissítve: 2015. február 25. 15:45
Vonzóvá kell tenni az egykori avasi pincék környékét, hogy az inkább romantikus, mintsem félelmetes miskolci ékesség legyen.

Folytatodik az Avas rekonstrukciója, videó: Parai Roland

A múlt héten elkezdődött tereprendezési munkák során harmincnégy fának a kivágására kerül sor és negyvenegy fát gallyaznak le a szakemberek.

A városvezetés régi álma, hogy visszakapcsolja Miskolc turisztikai vérkeringésébe a történelmi Avast. Ehhez azonban sok milliárd forintra lenne szükség, és a városnak talán soha nem lesz egy összegben annyi pénze, hogy néhány év alatt, egy egységes történelmi Avast kialakítson. A rekonstrukció azonban nem várhat tovább, ezért ha kisebb lépésekben is, de meg kell kezdeni a munkákat, hogy ez a városrész is szebb, átlátható és átjárható legyen.

Miskolcnak van olyan költségvetése, ami lehetővé teszi azt, hogy szakaszosan megoldódjon a csapadékvíz elvezetése, a zöldnövényzet ritkítása, valamint rendeződjenek a tulajdonjogi- és közegészségügyi problémák is.

Most a legfontosabb az, hogy amit télen látunk az Avasból, az nyáron is látható legyen. A turizmus számára is elérhetővé kell tenni ezt a helyet, ahol egy hatalmas elburjánzott erdő alakult ki az elmúlt évtizedek alatt, ezért nem látszanak a város olyan emblematikus épületei, mint az Avas kilátó vagy a történelmi Avasi templom.

„Meg kell nyitni ezt az erdőt, és első körben a turisztikai útvonalak mentén kell elérni azt, hogy az itt élők és azok, akik ide jönnek, akarjanak felmenni az Avasra” - fogalmazott Soós Attila Fidesz frakcióvezető.

"Aki nézi, a több évtizedes fényképeket, az láthatja, hogy az Avas nem így nézett ki annak idején" – tette hozzá

Nem akarunk tarvágást

A feladat összetett, ezért a városvezetés nem csak civil szervezetekkel, de az illetékes társterületekkel is egyeztetést folytat, valamint tájépítészt is bevonnak a tervezésbe azért, hogy a zöld területek szempontjából és a „green city” elveknek megfelelően alakuljon át ez a terület.

fakivagas_150223_fkcs_34.jpg

"Nem szándékunk a teljes körű kivágás, de szándékunk a gyérítés. Ha valóban panoráma útvonalat akarunk biztosítani a turisták számára, akkor azt legalább foltokban meg is kell tudni valósítani, hogy legyenek olyan pontjai az Avasnak, ahonnan a város jól látható - zárta gondolatait Soós Attila.

Nem

 

Nem
Megye
A lángok hétfő délelőtt csaptak fel. Az ózdi hivatásos tűzoltók eloltották a lángokat – számolt be a Katasztrófavédelem.
Miskolc
Hétfő estéről keddre virradóra és kedd estétől szerda hajnalig vágányzár lesz a Tiszai pályaudvar és a Centrum/Szinvapark megállóhely között, emiatt villamosok helyett villamospótló autóbuszok közlekednek.
Miskolc
Galla Miklós festőművészt ismerhették meg, akik ellátogattak a Művészetek Háza galériájába. A humoristaként ismert népszerű művész ugyanis hat éve fest. Miskolcra huszonöt alkotását hozta el, amit be is mutatott egy tárlatvezetésen.
DVTK
A DVTK újjáalakult női röplabdacsapata győzelemmel kezdte a másodosztályú bajnokságot. A városi rivális MVSC ellen végig magabiztos játékkal, 3-0 arányban diadalmaskodtak a piros-fehérek.
Csapatsport
A nagykőrösiek keményen tartották magukat, de végül miskolci siker született.
Havária
Rendőrök és a mentőszolgálat munkatársai mentették meg szombat délután Miskolcon egy férfi életét, aki a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a belvárosban, a Széchenyi utcán lett rosszul.
Oktatás
A gyerekek pénzügyi kultúrájának fejlesztését célzó egyhetes programsorozatot indít a miskolci önkormányzat és a Pénziránytű Alapítvány. A hétfőn kezdődő program során a helyi általános és középiskolások számos interaktív foglalkozáson ismerkedhetnek a pénzügyekkel, a zsebpénz beosztásától a befektetési alapokig.
Miskolc
Vasárnap előadások és a Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend lovagi bemutatójával emlékezett vissza Diósgyőr vára a velencei békekötésre.
Kultúra
Fecske Csaba József Attila-díjas költő egyik verse lesz a téma a Versek vonzásában – A Miskolci Egyetem filozófusai miskolci szerzők alkotásairól című sorozat első összejövetelén, kedden délután fél 5-től a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében.

Videótár

ProgramPont 2017.09.22.
03:37
2017. szeptember 22.
Közgyűlés: nőttek az iparűzési adóbevételek
02:03
2017. szeptember 22.
Közgyűlés: IFI ház
03:13
2017. szeptember 22.
Polgármesteri expozé
02:26
2017. szeptember 22.