2017. november 23. Kelemen, Klementina
Miskolc
1°C / 5°C
A turizmus számára is elérhetővé kell tenni ezt a helyet
Folytatódik a történelmi Avas rekonstrukciója
Parai Roland
|
2015. február 23. 15:18
|
frissítve: 2015. február 25. 15:45
Vonzóvá kell tenni az egykori avasi pincék környékét, hogy az inkább romantikus, mintsem félelmetes miskolci ékesség legyen.

Folytatodik az Avas rekonstrukciója, videó: Parai Roland

A múlt héten elkezdődött tereprendezési munkák során harmincnégy fának a kivágására kerül sor és negyvenegy fát gallyaznak le a szakemberek.

A városvezetés régi álma, hogy visszakapcsolja Miskolc turisztikai vérkeringésébe a történelmi Avast. Ehhez azonban sok milliárd forintra lenne szükség, és a városnak talán soha nem lesz egy összegben annyi pénze, hogy néhány év alatt, egy egységes történelmi Avast kialakítson. A rekonstrukció azonban nem várhat tovább, ezért ha kisebb lépésekben is, de meg kell kezdeni a munkákat, hogy ez a városrész is szebb, átlátható és átjárható legyen.

Miskolcnak van olyan költségvetése, ami lehetővé teszi azt, hogy szakaszosan megoldódjon a csapadékvíz elvezetése, a zöldnövényzet ritkítása, valamint rendeződjenek a tulajdonjogi- és közegészségügyi problémák is.

Most a legfontosabb az, hogy amit télen látunk az Avasból, az nyáron is látható legyen. A turizmus számára is elérhetővé kell tenni ezt a helyet, ahol egy hatalmas elburjánzott erdő alakult ki az elmúlt évtizedek alatt, ezért nem látszanak a város olyan emblematikus épületei, mint az Avas kilátó vagy a történelmi Avasi templom.

„Meg kell nyitni ezt az erdőt, és első körben a turisztikai útvonalak mentén kell elérni azt, hogy az itt élők és azok, akik ide jönnek, akarjanak felmenni az Avasra” - fogalmazott Soós Attila Fidesz frakcióvezető.

"Aki nézi, a több évtizedes fényképeket, az láthatja, hogy az Avas nem így nézett ki annak idején" – tette hozzá

Nem akarunk tarvágást

A feladat összetett, ezért a városvezetés nem csak civil szervezetekkel, de az illetékes társterületekkel is egyeztetést folytat, valamint tájépítészt is bevonnak a tervezésbe azért, hogy a zöld területek szempontjából és a „green city” elveknek megfelelően alakuljon át ez a terület.

fakivagas_150223_fkcs_34.jpg

"Nem szándékunk a teljes körű kivágás, de szándékunk a gyérítés. Ha valóban panoráma útvonalat akarunk biztosítani a turisták számára, akkor azt legalább foltokban meg is kell tudni valósítani, hogy legyenek olyan pontjai az Avasnak, ahonnan a város jól látható - zárta gondolatait Soós Attila.

Nem

 

Nem
Közélet
A légköri frontok egyelőre elkerülik a Kárpát-medencét. Folytatódik a nyugodt, őszi időjárás. Vasárnap az Északi-középhegységben havas eső, hó is lehet!
Közélet
Megtéríti a kormány a KRESZ-tanfolyam és -vizsga díját 2018. július 1-jétől a 20 évesnél fiatalabbaknak – jelentette be az emberi erőforrások minisztere és a tárca család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.
Megye
Jövő tavasszal megkezdik a termelést az Ongropack Kft. Miskolc határában felépülő új telephelyén. A száz százalékban magyar tulajdonú vállalat egy év múlva már közel 300 embert fog foglalkoztatni. A beruházás Miskolc és Borsod megye szempontjából is fontos, hiszen tovább javul a gazdasági teljesítmény, nő a foglalkoztatás.
Megye
Választás rendje elleni bűntett miatt emelt vádat egy 61 éves férfival és társával, egy 64 éves nővel szemben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség.
DVTK Jegesmedvék
Szerda este a DVTK Jegesmedvék együttesének vendége a KMH Budapest volt a Magyar Kupa alapszakaszában. A hazaiak végig magabiztos játékkal győzték le a budapesti vendég együttest.
DVTK
Pécsett lépett pályára szerdán, az Aluinvent DVTK az Európa Kupában. A végig izgalmas mérkőzésen végül szoros vereséget szenvedett a PEAC csapatától.
Baleset
Öt személygépkocsi és egy teherautó ütközött össze szerda délután öt óra körül Miskolcon, a Csabavezér úton, a tapolcai elágazás után. Hatalmas dugó alakult ki, a forgalom rendőri irányítás mellett haladt.
Havária
Tűz keletkezett szerdán délelőtt Hernádnémetiben. Egy ház tetőszerkezet teljes terjedelmében lángra kapott, és a lángok átterjedtek a mellette álló két melléképületre is.
Egészségügy
„Együtt-Működünk” címmel tartott szakmai továbbképző napot a Megyei Központi Kórház Igazgatósága és az Egészségügyi Szakdolgozók „Fehér Szív” Alapítványa szerdán. A résztvevők egybehangzóan kiemelték: az itt megszerzett tudás nagy részét a mindennapokban is hasznosítani tudják.

Videótár

Kóstolj bele az egészségedbe
01:45
2017. november 23.
Fűts okosan
02:21
2017. november 23.
Szemétprobléma Petneházyn
01:27
2017. november 23.
Paks II - interaktív kiállítás gurult be Miskolcra
01:57
2017. november 22.