2017. szeptember 25. Eufrozina, Kende
Miskolc
7°C / 17°C
Polgármesteri látogatás a minoritáknál
Pap Zsolt
|
2015. február 23. 15:40
|
frissítve: 2015. február 24. 18:41
A miskolci minorita templom helyén már a 15. században gótikus templom állt, ami a török hódoltság idején elpusztult. Az új templom és rendház alapítója Kelemen Didák tartományfőnök volt, akit a templom kriptájában temettek el. Nyughelyét is felkereste hétfői látogatása alkalmával Kriza Ákos, Miskolc polgármestere.
Nem

minoritak_latogatas_pm_150223_ja_4.jpg

Fotó: Juhász Ákos

– Régen tervezett látogatás valósult meg, amikor Polgármester Úr ellátogatott hozzánk – mondta Kalna Zsolt tartományfőnök. – Bemutattuk neki a rendházunkat és tevékenységünket.

A minoriták fenntartanak egy népkonyhát, ahol száz szegény sorsú ember étkezik naponta.

A fiúkollégium jelenleg 64 középiskolás fiú otthona, illetve van egy nagy plébániájuk, ahová 8 ezer ember tartozik.

minoritak_latogatas_pm_150223_ja_20.jpg

Kriza Ákos a rendházban találkozott az itt dolgozók egy részével. Megtekintette a kollégium tanuló- és hálótermeit, és felkereste a templom kriptáját is.

minoritak_latogatas_pm_150223_ja_10.jpg

A templom és rendházalapító nyughelyénél

A tartományfőnök elmondta, hogy a szegények gondozásában lenne szükségük az önkormányzat segítségére, anyagi támogatásra, és folytatni szeretnék a templom felújítását is. Korábban elkészült a főhomlokzat és a statikai megerősítés, de van még tennivaló. Körben kellene a homlokzatot felújítani, illetve az orgona cseréje is szükségessé vált a belső tér felújításával együtt. 

 

Nem
Megye
A lángok hétfő délelőtt csaptak fel. Az ózdi hivatásos tűzoltók eloltották a lángokat – számolt be a Katasztrófavédelem.
Miskolc
Hétfő estéről keddre virradóra és kedd estétől szerda hajnalig vágányzár lesz a Tiszai pályaudvar és a Centrum/Szinvapark megállóhely között, emiatt villamosok helyett villamospótló autóbuszok közlekednek.
Miskolc
Galla Miklós festőművészt ismerhették meg, akik ellátogattak a Művészetek Háza galériájába. A humoristaként ismert népszerű művész ugyanis hat éve fest. Miskolcra huszonöt alkotását hozta el, amit be is mutatott egy tárlatvezetésen.
DVTK
A DVTK újjáalakult női röplabdacsapata győzelemmel kezdte a másodosztályú bajnokságot. A városi rivális MVSC ellen végig magabiztos játékkal, 3-0 arányban diadalmaskodtak a piros-fehérek.
Csapatsport
A nagykőrösiek keményen tartották magukat, de végül miskolci siker született.
Havária
Rendőrök és a mentőszolgálat munkatársai mentették meg szombat délután Miskolcon egy férfi életét, aki a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a belvárosban, a Széchenyi utcán lett rosszul.
Oktatás
A gyerekek pénzügyi kultúrájának fejlesztését célzó egyhetes programsorozatot indít a miskolci önkormányzat és a Pénziránytű Alapítvány. A hétfőn kezdődő program során a helyi általános és középiskolások számos interaktív foglalkozáson ismerkedhetnek a pénzügyekkel, a zsebpénz beosztásától a befektetési alapokig.
Miskolc
Vasárnap előadások és a Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend lovagi bemutatójával emlékezett vissza Diósgyőr vára a velencei békekötésre.
Kultúra
Fecske Csaba József Attila-díjas költő egyik verse lesz a téma a Versek vonzásában – A Miskolci Egyetem filozófusai miskolci szerzők alkotásairól című sorozat első összejövetelén, kedden délután fél 5-től a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében.

Videótár

ProgramPont 2017.09.22.
03:37
2017. szeptember 22.
Közgyűlés: nőttek az iparűzési adóbevételek
02:03
2017. szeptember 22.
Közgyűlés: IFI ház
03:13
2017. szeptember 22.
Polgármesteri expozé
02:26
2017. szeptember 22.