2017. november 23. Kelemen, Klementina
Miskolc
1°C / 5°C
Hogyan viselkedjenek az embereket segítő robotok?
minap.hu
|
2015. március 09. 11:57
|
frissítve: 2015. március 11. 19:19
Ruházzák fel emberi tulajdonságokkal is a robotokat, vagy pusztán a szolgálatra alkossák meg őket? Nagy harc dúl a tudósok között a kérdést illetően, magyar – köztük miskolci – és japán kutatók mindenesetre utóbbi cél mellett tették le a voksukat, és egyik együttműködésük keretében már több „eto-robot” el is készült.

A japán Gazdasági, Kereskedelmi és Ipari Minisztérium 2010 áprilisában készített egy felmérést a robotikai piac várható alakulásáról. Ebben arról számolnak be, hogy a robotikai ipar forgalma a jelenlegi kb. 1000 milliárd yenről 2020. körül háromszorosára, 2035-re közel tízszeresére növekedhet. Ebben a növekedésben az ún. kiszolgáló robotok fogják a vezető szerepet játszani.

Ez azt jelenti, hogy akár akarjuk, akár nem, a robotok meg fognak jelenni a hétköznapi életünkben. Öregedő társadalmunkban egyre több ember szorul fizikai segítségre, és egyre drágább az emberi munkaerő. Valószínűleg a betegszállító robotok lesznek az elsők (kísérleti jelleggel ilyenek már vannak), ezt követően jönnek az időseket, fogyatékosokat figyelő, óvó, majd fizikailag segítő robotok, esetleg a terápiás robotok, de valószínűleg eljutunk a takarító és főző robotokig is.

Közös eto-robotikai projekt indult magyar és japán kutatók részvételével: „Etológiai indíttatású szociális kommunikációs modell az intelligens térre alapozott lakókörnyezetben” – így nevezik az MTA-JSPS japán-magyar bilaterális megállapodás keretében zajló pályázatot.

A munkában a japán Chou Egyetem, az MTA kutatócsoportjai (MTA-BME Irányítástechnikai Kutatócsoport, MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport), a BME MOGI Tanszék, az ELTE Etológia Tanszék, a Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszékének Intelligens és Elosztott rendszerek Kutatócsoportja és a Debreceni Egyetem Villamosmérnöki és Mechatronikai Tanszék vesz részt.

mogirobi_kicsi.jpg

A magyar-japán közreműködésben elkészült Mogi robi

A témával foglalkozó kutatók úgy tekintenek a robotokra, mint egy új, mesterséges fajra. Hitvallásuk, hogy a robotok ne legyenek emberszerűek, hanem inkább etológiai viselkedésmintákat követő „robotszerű” robotok, azaz „eto-robotok”. A robot legyen az ember barátja és szolgálja az embert. Milyenek legyenek ezek a robotok, hogyan kommunikáljunk velük? Az együttműködés keretében már több eto-robot készült, mint például „MOGI Robi”, mely képes a kutyák gazdájukhoz kötődő viselkedésének imitációjára.

Az elmúlt hétvégén japán kutatók érkeztek hazánkba, a tudósok ellátogattak a Miskolci Egyetemre is, ahol Kovács Szilveszter egyetemi docens fogadta őket.

 

 

Nem
Közélet
A légköri frontok egyelőre elkerülik a Kárpát-medencét. Folytatódik a nyugodt, őszi időjárás. Vasárnap az Északi-középhegységben havas eső, hó is lehet!
Közélet
Megtéríti a kormány a KRESZ-tanfolyam és -vizsga díját 2018. július 1-jétől a 20 évesnél fiatalabbaknak – jelentette be az emberi erőforrások minisztere és a tárca család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.
Megye
Jövő tavasszal megkezdik a termelést az Ongropack Kft. Miskolc határában felépülő új telephelyén. A száz százalékban magyar tulajdonú vállalat egy év múlva már közel 300 embert fog foglalkoztatni. A beruházás Miskolc és Borsod megye szempontjából is fontos, hiszen tovább javul a gazdasági teljesítmény, nő a foglalkoztatás.
Megye
Választás rendje elleni bűntett miatt emelt vádat egy 61 éves férfival és társával, egy 64 éves nővel szemben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség.
DVTK Jegesmedvék
Szerda este a DVTK Jegesmedvék együttesének vendége a KMH Budapest volt a Magyar Kupa alapszakaszában. A hazaiak végig magabiztos játékkal győzték le a budapesti vendég együttest.
DVTK
Pécsett lépett pályára szerdán, az Aluinvent DVTK az Európa Kupában. A végig izgalmas mérkőzésen végül szoros vereséget szenvedett a PEAC csapatától.
Baleset
Öt személygépkocsi és egy teherautó ütközött össze szerda délután öt óra körül Miskolcon, a Csabavezér úton, a tapolcai elágazás után. Hatalmas dugó alakult ki, a forgalom rendőri irányítás mellett haladt.
Havária
Tűz keletkezett szerdán délelőtt Hernádnémetiben. Egy ház tetőszerkezet teljes terjedelmében lángra kapott, és a lángok átterjedtek a mellette álló két melléképületre is.
Egészségügy
„Együtt-Működünk” címmel tartott szakmai továbbképző napot a Megyei Központi Kórház Igazgatósága és az Egészségügyi Szakdolgozók „Fehér Szív” Alapítványa szerdán. A résztvevők egybehangzóan kiemelték: az itt megszerzett tudás nagy részét a mindennapokban is hasznosítani tudják.

Videótár

Kóstolj bele az egészségedbe
01:45
2017. november 23.
Fűts okosan
02:21
2017. november 23.
Szemétprobléma Petneházyn
01:27
2017. november 23.
Paks II - interaktív kiállítás gurult be Miskolcra
01:57
2017. november 22.