2017. szeptember 25. Eufrozina, Kende
Miskolc
7°C / 17°C
Hogyan viselkedjenek az embereket segítő robotok?
minap.hu
|
2015. március 09. 11:57
|
frissítve: 2015. március 11. 19:19
Ruházzák fel emberi tulajdonságokkal is a robotokat, vagy pusztán a szolgálatra alkossák meg őket? Nagy harc dúl a tudósok között a kérdést illetően, magyar – köztük miskolci – és japán kutatók mindenesetre utóbbi cél mellett tették le a voksukat, és egyik együttműködésük keretében már több „eto-robot” el is készült.

A japán Gazdasági, Kereskedelmi és Ipari Minisztérium 2010 áprilisában készített egy felmérést a robotikai piac várható alakulásáról. Ebben arról számolnak be, hogy a robotikai ipar forgalma a jelenlegi kb. 1000 milliárd yenről 2020. körül háromszorosára, 2035-re közel tízszeresére növekedhet. Ebben a növekedésben az ún. kiszolgáló robotok fogják a vezető szerepet játszani.

Ez azt jelenti, hogy akár akarjuk, akár nem, a robotok meg fognak jelenni a hétköznapi életünkben. Öregedő társadalmunkban egyre több ember szorul fizikai segítségre, és egyre drágább az emberi munkaerő. Valószínűleg a betegszállító robotok lesznek az elsők (kísérleti jelleggel ilyenek már vannak), ezt követően jönnek az időseket, fogyatékosokat figyelő, óvó, majd fizikailag segítő robotok, esetleg a terápiás robotok, de valószínűleg eljutunk a takarító és főző robotokig is.

Közös eto-robotikai projekt indult magyar és japán kutatók részvételével: „Etológiai indíttatású szociális kommunikációs modell az intelligens térre alapozott lakókörnyezetben” – így nevezik az MTA-JSPS japán-magyar bilaterális megállapodás keretében zajló pályázatot.

A munkában a japán Chou Egyetem, az MTA kutatócsoportjai (MTA-BME Irányítástechnikai Kutatócsoport, MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport), a BME MOGI Tanszék, az ELTE Etológia Tanszék, a Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszékének Intelligens és Elosztott rendszerek Kutatócsoportja és a Debreceni Egyetem Villamosmérnöki és Mechatronikai Tanszék vesz részt.

mogirobi_kicsi.jpg

A magyar-japán közreműködésben elkészült Mogi robi

A témával foglalkozó kutatók úgy tekintenek a robotokra, mint egy új, mesterséges fajra. Hitvallásuk, hogy a robotok ne legyenek emberszerűek, hanem inkább etológiai viselkedésmintákat követő „robotszerű” robotok, azaz „eto-robotok”. A robot legyen az ember barátja és szolgálja az embert. Milyenek legyenek ezek a robotok, hogyan kommunikáljunk velük? Az együttműködés keretében már több eto-robot készült, mint például „MOGI Robi”, mely képes a kutyák gazdájukhoz kötődő viselkedésének imitációjára.

Az elmúlt hétvégén japán kutatók érkeztek hazánkba, a tudósok ellátogattak a Miskolci Egyetemre is, ahol Kovács Szilveszter egyetemi docens fogadta őket.

 

 

Nem
Megye
A lángok hétfő délelőtt csaptak fel. Az ózdi hivatásos tűzoltók eloltották a lángokat – számolt be a Katasztrófavédelem.
Miskolc
Hétfő estéről keddre virradóra és kedd estétől szerda hajnalig vágányzár lesz a Tiszai pályaudvar és a Centrum/Szinvapark megállóhely között, emiatt villamosok helyett villamospótló autóbuszok közlekednek.
Miskolc
Galla Miklós festőművészt ismerhették meg, akik ellátogattak a Művészetek Háza galériájába. A humoristaként ismert népszerű művész ugyanis hat éve fest. Miskolcra huszonöt alkotását hozta el, amit be is mutatott egy tárlatvezetésen.
DVTK
A DVTK újjáalakult női röplabdacsapata győzelemmel kezdte a másodosztályú bajnokságot. A városi rivális MVSC ellen végig magabiztos játékkal, 3-0 arányban diadalmaskodtak a piros-fehérek.
Csapatsport
A nagykőrösiek keményen tartották magukat, de végül miskolci siker született.
Havária
Rendőrök és a mentőszolgálat munkatársai mentették meg szombat délután Miskolcon egy férfi életét, aki a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a belvárosban, a Széchenyi utcán lett rosszul.
Oktatás
A gyerekek pénzügyi kultúrájának fejlesztését célzó egyhetes programsorozatot indít a miskolci önkormányzat és a Pénziránytű Alapítvány. A hétfőn kezdődő program során a helyi általános és középiskolások számos interaktív foglalkozáson ismerkedhetnek a pénzügyekkel, a zsebpénz beosztásától a befektetési alapokig.
Miskolc
Vasárnap előadások és a Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend lovagi bemutatójával emlékezett vissza Diósgyőr vára a velencei békekötésre.
Kultúra
Fecske Csaba József Attila-díjas költő egyik verse lesz a téma a Versek vonzásában – A Miskolci Egyetem filozófusai miskolci szerzők alkotásairól című sorozat első összejövetelén, kedden délután fél 5-től a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében.

Videótár

ProgramPont 2017.09.22.
03:37
2017. szeptember 22.
Közgyűlés: nőttek az iparűzési adóbevételek
02:03
2017. szeptember 22.
Közgyűlés: IFI ház
03:13
2017. szeptember 22.
Polgármesteri expozé
02:26
2017. szeptember 22.