Ugrás a tartalomra

„Az idei volt a leglátogatottabb CineFest”

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2023. szeptember 10. vasárnap 10:31
Elena Naveriani grúz rendező Rigó, rigó, szederinda című filmje kapta a 19. Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, a Pressburger Imre-díjat. A fesztivál nagydíját, a Zukor Adolf-díjat a neves finn rendező, Aki Kaurismäki Hulló levelek című alkotásának ítélte oda a zsűri. Az életműdíjat Almási Tamás rendező nyerte el.
Fotók: Mocsári László

A szombaton késő délután tartott záró ceremónián Bíró Tibor, a CineFest  igazgatója elmondta, hogy idén rekordot döntött a nézők száma: több mint 9 ezer megváltott jeggyel, valamint az ingyenes vetítések és a szakmai programok nézőivel együtt 15 ezer résztvevővel az idei volt az eddigi leglátogatottabb CineFest. „A filmbemutatók mellett szakmai programok és közönségtalálkozók egészítették ki a fesztivált. Különösen büszkék vagyunk arra, hogy hazánkban a CineFest fogadhatta a Making Waves - A hongkongi filmművészet éllovasai programsorozatot, melynek keretében hat kiváló hongkongi film, és az alkotásokban játszó színészek érkeztek Miskolcra" – emelte ki Bíró Tibor.

Hatalmas tapssal fogadta és ünnepelte a közönség az idén 75 éves, Kossuth- és Balázs Béla-díjas Almási Tamás rendezőt, akinek munkásságát idén életműdíjjal ismerték el. A neves alkotó eddig több mint 40 filmet készített. „Ezt a szakmát mellesleg nem lehet és nem érdemes csinálni, ebbe az embernek az egész valóját bele kell adni” – mondta. Majd így fogalmazott: filmet nem lehet egyedül csinálni, ez egy csapatmunka. Annak az örömét, amit a közös munka, a közös teljesítés, a közös célra való álom, küzdelem, harc és megvalósulás öröme ad, ahhoz fogható nagyon kevés van. Ez a díj azoknak is szól, akik a filmjeimben részt vettek.”

A fesztivál fődíját, a Pressburger Imre-díjat a Rigó, rigó, szederinda című grúz film kapta, amelynek Berlinben élő magyar operatőre, Pákozdi Ágnes személyesen vette át az elismerést. A Jean-Marc Barr vezette zsűri azzal érvelt a döntés mellett, hogy az erős mezőnyből Elena Naveriani alkotása kiemelkedett különleges tisztaságával, emberségével, történetmesélésével, kiváló rendezői és operatőri munkájával, az alkotás hajtóerejét pedig a főszereplő, Eka Chavleishvili emlékezetes alakítása adta. A fődíj mellett a Rigó, rigó, szederinda című alkotás elnyerte az Art Mozik Nemzetközi Szövetségének CICAE díját, valamint a filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége, a FIPRESCI legjobb nemzetközi filmnek járó díját is.


A fesztivál új díja, a dr. Halmai Béla-díj, a miskolci lokálpatriótáknak járó elismerés, melyet Miskolc egykori polgármesteréről neveztek el, és a miskolci filmkultúra lokálpatrióta támogatói kaphatják meg. A díjat Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora nyerte el.

A közönségdíjat Tóth Barnabás Mesterjátszma, valamint Bánovits Ottó és Takó Sándor Nikola Tesla - A fény gyermeke című alkotása kapta.

A CineDocs kategória díját David Gutnik Két fal uralma című filmje érdemelte ki, a legjobb rövidfilm Lucas Bacle A gondozó című alkotása lett. A CineNeWave kategória díját Dóczé Péter Nyugalom megzavarására alkalmas című alkotása kapta.

A magyar animáció ifjú tehetségének járó Dargay Attila-díjat Ivády Tamás vehette át.Mintha kén Szelestey Bianka Mintha kéne című rendezése pedig a FIPRESCI legjobb magyar kisfilmnek járó elismerését kapta, A Nemzetközi Ökumenikus Zsűri díját pedig Tudor Giurgiu Libertate '89 - Nagyszeben című alkotásának ítélték oda.

Idén a CineFesten nem csupán a legnagyobb A-kategóriás fesztiválok sikerfilmjeit, hanem díjazott alkotásait láthatta először a magyar közönség. Itt debütált a többi közt a Cannes-i Arany Pálma- (Egy zuhanás anatómiája), a berlini Arany Medve- (Az Adamanton), és a velencei Arany Oroszlán-nyertes (Mennyi szépség és kín), sőt, Szarajevó (Rigó, rigó, szederinda) és Karlovy Vary (Blaga leckéi) fődíjasa is.

A fesztivál zárásaként a közönség Cannes-i Arany Pálma-díjas alkotást, az Egy zuhanás anatómiáját láthatta.

Mocsári László képgalériája

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!