Ugrás a tartalomra

Csak szigorú feltételekkel jöhet Magyarországra vendégmunkás

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. május 25. csütörtök 14:43
Fel kell készülni arra az esetre, amikor harmadik országbeli munkavállalókat kell foglalkoztatni Magyarországon, de a magyar munkaerőpiacot kvótával védik majd, nem engedik sem a letelepedést, sem a családegyesítést a harmadik országokból ide érkezőknek - mondta a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.
Fotó: Krizsán Csaba MTI

A magyar gazdasági növekedést segítheti a vendégmunkások alkalmazása, de csak szigorú feltételekkel jöhet Magyarországra külföldi munkaerő - hangsúlyozta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a Kossuth rádió Jó reggel Magyarország! című műsorában csütörtökön, ahol a vendégmunkások magyarországi foglalkoztatásáról szóló törvényjavaslatról kérdezték.

Czomba Sándor elmondta: a legfontosabb, hogy a következő időszakban Magyarországra érkezzenek azok a fejlesztések, beruházások, amelyek a gazdasági növekedést fenn tudják tartani, illetve erősíteni tudják, és ehhez munkaerőre lesz szükség. Elsősorban az országhatáron belül kell megtalálni azokat az embereket, akik tudnak és akarnak dolgozni, látható ugyanakkor, hogy ennél több munkásra lesz szükség - jelezte.

Az államtitkár rámutatott, hogy elő kell készülni arra az esetre is, amikor harmadik országbeli munkavállalókat kell foglalkoztatni Magyarországon. Kiemelte ugyanakkor, hogy a magyar munkaerőpiacot kvótával védik majd, nem engedik sem a letelepedést, sem a családegyesítést a harmadik országokból ide érkezőknek, de ha a magyar gazdaságnak átmenetileg szüksége van segítségre a munkaerőpiacon, akkor ezt meg tudják oldani. Ismertette, hogy körülbelül 300 ezres munkaerő-tartalék van Magyarországon, de ekkora létszámot nem fognak tudni mozgósítani.

A magyar gazdaság növekedésének fenntartását segítő törvényjavaslatnak semmi köze a bevándorláshoz - hangsúlyozta az államtitkár.
Kifejtette, hogy a környező országokban is van még tartalék, de ez sem fogja hosszabb távon a hazai munkaerő-problémát megoldani. A harmadik országokból érkezőkről elmondta, hogy jelenleg tizenöt ország van azon a listán, ahonnan könnyített eljárással jöhetnek Magyarországra dolgozni, ezek között említette Brazíliát, Mongóliát, Vietnámot. (MTI)

További hírek

Olvasnivaló