Ugrás a tartalomra

Gálaműsorral nyitották meg az Ars Sacra Fesztivált Miskolcon 

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. szeptember 18. hétfő 13:05
Vasárnap este, a Művészetek Házában tartották az Ars Sacra Fesztivál nyitógáláját. Az est meglepetésvendége Pitti Katalin, a Magyar Operaház Örökös Tagja volt. 

Mint arról korábban lapunk beszámolt, a miskolci Ars Sacra Fesztivál programsorozata a"Keresd a békét" mottóra építve jött létre. A rendezvényt az Ars Sacra Fesztivál országos történetében is egyedülálló kezdeményezés, kifejezetten a miskolci sorozatra készíttetett szignál nyitotta meg, amely az idén 200. évadát ünneplő Miskolci Nemzeti Színház házi zeneszerzőjének, Nagy Nándornak az alkotása. A vasárnap esti, Művészetek Házában megrendezett ünnepélyes megnyitón köszöntőt mondtak a felekezetek és a város elöljárói, a fesztivál alapítói, szervezői és a fesztivált szellemiségét képviselő díszvendégek.

„A szépség alkotja a művészet javarészét. Amikor az Ars Sacra megnyitóra hívnak, önkénytelenül felmerül a dilemma: a művészet önmagától szent? Véleményem szerint nem önmagától és nem mindig. Bár nem szakértőjeként, hanem nagy tisztelőjeként mondom ezt. Ősi meggyőződésünk szerint a szép önmagában még nem mindig szent. Szép lehet az aranyborjú, de ha nem jó, ha valamilyen szempontból nem igaz, akkor isten csak bálványnak minősíti” – fogalmazott köszöntőjében Dr. Orosz Atanáz görögkatolikus megyés püspök. 

Juhász Ferenc pasztorális helynök felidézte: gimnazista korában sokat töprengett azon, hogy pap legyen vagy költő, esetleg mindkettő. Ez utóbbi, azonban nem volt lehetséges. - Aztán amikor előbbi mellett döntöttem, rájöttem, hogy megtaláltam a zsoltárokban azt a fantasztikus költészetet, amit két-háromezer éve hordozunk, és ott van bennünk, akkor is, ha nem jön föl. De tudjuk és érezzük, hiszen abban a korszakban, abban a miliőben, amiben élünk, itt van velünk a zsoltárok imádsága. Azóta is azt érzem, hogy ha papként imádkozom, akkor az a legcsodálatosabb költészet – jelentette ki. 

Juhász Ákos képgalériája

Pásztor Dániel református püspök köszöntőjében rámutatott, a művészet rendkívül fontos, és az ember életének meghatározó része. - Azt szokták mondani, hogy a művészek önkifejező személyiségek. Nagyon hiszem, hogy valóban van a művészetnek egy olyan része, ami nem önkifejezés a művész részéről, hanem Isten-kifejezés. Az Isten szentségének, dicsőségének, nagyságának a kifejezése, amely lelkeket nyugtat, békét teremt, amely nem felzaklat, hanem lecsillapít és lecsendesít – fogalmazott. 

Dr. Fabíny Tamás evangélikus püspök-elnök arról beszélt, hogy az Ars Sacra Fesztiválon isten különleges jelenlétét is átélhetjük egymás között. „Elindulhat a lelkünk, hogy aztán kinyíljon és feltöltekezzen, és valami olyasmire találjon, amit máshol nem láthat” – hangsúlyozta. 

Mint Dragonits Márta, az Ars Sacra Alapítvány kuratóriumának elnöke fogalmazott, a művészet olyan, hogy mindenkit a saját lelke szerint érint meg, a saját lelke szerint rezonál benne a szépség, a jóság és az igazság. „Nagyon hálás vagyok azért a fantasztikus összefogásért, amit itt Miskolcon tapasztaltunk. Ezt a példát szeretnénk országszerte, sőt, a teljes Kárpát-medencében felmutatni”- húzta alá. 

Veres Pál köszöntőjében felidézte, a fesztivál kiemelt partnereként Miskolcon kilenc napon keresztül, 46 produkcióban több mint 400 szereplő fog megszólalni. Ez mindazok érdeme, akik ezért a fesztiválért, itt Miskolcon tettek. - „Isten békességre teremtette az embert, nem háborúságra.” Wass Albert gondolatai ezek. Tévedett volna? Nem hiszem. De akkor mégis hogy lehet, hogy újra meg újra, időről időre háborúság tör a béke helyére még itt, ezen a már annyiszor meggyötört, harcok, és világégések tépázta öreg kontinensen is. Most is, ma is, tőlünk mindössze néhányszáz kilométerre háború dúl – emlékeztetett Miskolc polgármestere. 

- „Keresd a békét!” Ez az idei Ars Sacra Fesztivál mottója. És azt keressük mindig, mindannyian, még akkor is, amikor észre sem vesszük. Nem mindig tudva és értve, inkább csak sejtve, hogy mit is akarunk igazán. Nem a tények biztonságával, hanem a hit őszinte, jobbra és tisztábbra vágyásával. Folyamatos keresés ez. Olyan, mint amikor valaki lámpással a kezében vág neki az éjszakának, hogy a pislákoló fény űzze el a sötétséget, és mutassa az ösvényt az úti cél felé. Sajnos a mi korunkban újra sűrűsödik a sötétség. Most újra szükség van a legapróbb, leghalványabb fényekre is, hogy a kereső ember a jelenkor minden gonoszsága, igazságtalansága és tragédiája között is megtalálja az ösvényt. Azt, amelyik a békéhez és a boldogsághoz vezet. Ahhoz, hogy béke legyen a világban, az kell, hogy mindenki megtalálja a saját belső békéjét, képes legyen nyitott szívvel fordulni Istenhez épp úgy, mint embertársaihoz – mutatott rá Veres Pál, majd hozzátette, a hit, a szeretet, a béke és  aszépség külön-külön is ritka értékek manapság, de mégis van, ahol egyszerre jelen van mind. 

- A művészetben, a hittel telt alkotói munkában. És ezt jelenti most az Ars Sacra Fesztivál: hitet, szeretet, békét, szépséget, tisztaságot és fényt – egy olyan időben, amikor újra egyre sűrűbb a sötét. Miskolcon a kapuk és az ajtók mindig mindenki előtt nyitva állnak, aki jó szándékkal és szeretettel érkezik. És itt szeretetre lel. Békére, elfogadásra, hitre, és őszinte, tiszta szívű barátokra. Ami még fontosabb, összefogásra és közösségre – zárta ünnepi köszöntőjét Miskolc polgármestere. 

A nyitógálán ismertették a miskolci sorozat programjait, majd Pitti Katalin operaénekes, miskolci művészek, kórusok, és a Miskolci Szimfonikus Zenekar léptek fel. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!