Ugrás a tartalomra

Ha csak egy videót néz meg a színházi világnap alkalmából, válassza ezt

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. március 27. hétfő 12:08
Ma van a színházi világnap, amelynek nemzetközi üzenetét idén Samiha Ayoub egyiptomi színésznő írta.

A színházi világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) közgyűlésének határozata alapján 1962 óta tartják meg március 27-én, annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a színházművészet - és tágabb értelemben a kultúra - fontosságára, tisztelegjen a színészek, a színházi dolgozók előtt, kérje a közönség szeretetét és támogatását - foglalta össze a nap üzenetét az MTI.

Forrás: digitised.net

    A 61. színházi világnapon Samiha Ayoub egyiptomi színésznőt kérték fel, hogy tárja a világ elé gondolatit Üzenetében többek között azt írja: "miközben boldog vagyok, hogy hozzátok szólhatok, minden porcikám remeg a nyomasztó feszültségek és zűrzavaros érzések súlya alatt, amelyektől, a világ mai állapotát látva, mindannyian szenvedünk - színházi és nem színházi alkotók egyaránt". "Mi a művészet fényét használjuk a tudatlanság és a szélsőségesség sötétsége ellen" - hangsúlyozza, hozzátéve: hitet teszünk amellett, hogy az élet megérdemli, hogy éljük. "Arra hívlak titeket, hogy álljunk össze mindannyian, kéz a kézben és vállvetve, engedjük szabadjára a hangunkat, ahogy a színpadon szoktuk, hogy felébresszük a világ lelkiismeretét és megkeressük magunkban az ember elveszett lényegét. A szabad, toleráns, szerető, együttérző, gyengéd és elfogadó embert. Utasítsuk el a brutalitás, a rasszizmus, a véres konfliktusok, az egyoldalú gondolkodás és szélsőségesség aljas képeit" - írja a művész.

A teljes üzenetet ITT is elolvashatja.

Miskolcon egész évben Tháliát ünnepeljük, hiszen idén kezdődik a Miskolci Nemzeti Színház 200. évada. A teátrum idén egy videóösszeállításban mutatja meg, mennyi minden
történik egy hét alatt a színházban: egy új előadás olvasópróbája, gyermekelőadás délelőtt,
este már másik előadás, melyen a születésnapos művészeket is köszönti a társulat. A Miskolci Balett legújabb bemutatójára is ezen a héten került sor. A színház videójában Bodoky Márk színművész olvasott fel egy részletet az idei világnapi
üzenetből.

Ám  napokban is történt más jelentős esemény is a teátrum háza táján: 50. alkalommal állították színpadra az utóbbi évek kiemelkedő miskolci sikerdarabját, a Feketeszárú cseresznyét. Az álló ováció most sem maradt el. A közönség szeretete, a nézőtér és a színpad közötti szinergia, a színjátszás öröme, és a nézők hálája egy felvételen:

Nem csoda tehát, hogy mi is ezzel a videóval köszöntjük a világnapot.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!