Ugrás a tartalomra

A keleti fények hazataláltak

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. június 13. csütörtök 09:29
Keleti fények címmel rendezett kiállítást a Városházán a Miskolci Fotóklub Egyesület. A közönség olyan válogatott képeket láthat, melyeket korábban Budapesten állítottak ki.
Fotók: Juhász Ákos

– A fotón tükröződik az alkotó hangulata, gondolata és hitvallása. Kevesen gondolnák, de gyakran legalább olyan hosszú alkotófolyamat előzi meg egy-egy jól sikerült fénykép elkészülését, mint egy rajzét vagy akár festményét – fogalmazott a tárlatot megnyitó polgármester szerda délután a Városháza aulájában. 

Veres Pál szerint rendkívül fontos vállalását teljesítette azzal a városvezetés, hogy kapuit nyitottra tárta, és aulájában az olyan értékek felvonultatására adott lehetőséget, mint a mostani is. 

Juhász Ákos képgalériája

A városvezető visszatekintéséből megtudtuk: a Miskolci Fotóklub Egyesület nagy múltra tekint vissza. Hogy megalakulása pontosan mikorra tehető, az mindmáig viták tárgyát képezi. 1889 a legelső dátum, amely összefüggésbe hozható ezzel, ekkor jött létre ugyanis a Miskolci Athléta Kör, mely befogadta az amatőr fotósokat is.

Természetjáró szakosztálya 1904-ben alakult, mintegy kétszáz taggal. 1929-re érett meg az idő arra, hogy a Magyar Amatőr fényképezők Országos Szövetsége miskolci tagszervezetét megalakítsák harminc taggal. Elnöke Harsányi István sárospataki főiskolai tanár, a titkár Málnásy Béla tisztviselő lett. A klubnak voltak debreceni, nyíregyházi és a többi közt ózdi tagjai is.

Számos díjjal büszkélkedhet az egyesület. 1991-ben Kiváló Együttes címet, 1993-ban Konkoly-Thege Miklós plakettet kapott, 2006-ban pedig elnyerte Az év Fotóművészeti Alkotócsoportja címet.

A Miskolci Fotóklub mindig is nagy szerepet játszott a régió kulturális életében. Erre egy szép példa, hogy 1970-ben elindította az Észak-magyar Fotóművészeti Szemlét, mely napjainkban az ország legrégebb óta folyamatosan működő fotópályázata.

A manapság csaknem félszáz tagot tömörítő, művészeti szempontból is sokszínű egyesület a kezdő fotósoktól a fotóművészekig, a portréfotósoktól a természetfotósokig, a fiataloktól az idősebb generációig támogatja tagjai fejlődését, művészeti kiteljesedését – számolt be Bognár Péter.

A Miskolci Fotóklub Egyesület alelnöke a megnyitón elmondta: komoly büszkeséggel tölti el közösségüket, hogy válogatott anyaguk számos hazai és nemzetközi díjat nyert az elmúlt időszakban. A végre Miskolcon is kiállított anyag hatalmas sikert nemrég épp a fővárosban aratott.

A tárlat a Városháza aulájában június 26-áig látogatható.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!