Ugrás a tartalomra

Klímaadaptációs célú vízgazdálkodás, avagy fókuszban a tudatos és fenntartható vízhasználat

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. június 05. hétfő 15:05
Az éghajlatváltozás jelenségét ma már saját bőrünkön érezzük, hiszen az elmúlt években az olyan extrém időjárási jelenségek, mint az aszályok, hőhullámok vagy éppen a villámárvizek közvetlen környezetünkben is egyre gyakoribbá váltak.

Keserű tapasztalatok sokasága igazolja, hogy a klímaváltozás hatásainak lehetőség szerinti mérséklése és a változó körülményekhez való minél eredményesebb alkalmazkodás mindannyiunk közös érdeke.

Térségünkben e törekvések egyik élen járó kezdeményezéseként valósul meg a Miskolci Egyetem vezetésével a LIFE-CLIMCOOP projekt, melynek egyik fő célja ösztönözni a települések és helyi vállalkozások együttműködését a klímaváltozáshoz való sikeres adaptáció érdekében. A projekt egyik alapvetése, hogy a köz- és magánszféra közötti partnerségek kialakulása kulcsfontosságú ahhoz, hogy a települési szereplők összefogva eredményesebben tudjanak fellépni az éghajlati kockázatok csökkentése és a klímaváltozáshoz való alkalmazkodóképesség növelése érdekében.

A klímaadaptációs célú közös fellépés egyik fő eszköze az úgynevezett Water Stewardship, amely egy vállalati szférából származó koncepció. Lényege röviden, hogy a vállalatok a saját termékeik életciklusában érintett szereplők bevonásával igyekeznek minél hatékonyabb vízgazdálkodást megvalósítani úgy, hogy – a saját közvetlen környezetükön túl – a vízgyűjtő terület távolabbi részein jelentkező hatásokat is gondosan figyelembe veszik. A projekt e koncepció minél szélesebb körű alkalmazását igyekszik elősegíteni, bevonva a vállalatokon túl minden más jelentős vízhasználót.

A Sajó megváltozott vízhozam-alakulására tekintettel e megközelítés alkalmazása a Sajó vízgyűjtő területe vonatkozásában is időszerű. Egyre sürgetőbb, hogy tartós együttműködés jöjjön létre a vízgyűjtőn lévő nagyobb vízfelhasználók és a jelentős sérülékenységi potenciállal rendelkező – önkormányzati, vállalati, valamint kritikus infrastruktúra és természetvédelmi erőforrásokat üzemeltető – szereplők között a tudatos vízgazdálkodás összehangolt megvalósítása érdekében.

Ehhez adott lendületet a LIFE-CLIMCOOP projekt a kazincbarcikai önkormányzat és a BorsodChem Zrt. klímaalkalmazkodási célú együttműködésének létrejöttével, melyet önkormányzati, vállalati és lakossági célcsoportoknak szóló szakmai események, tematikus workshopok és ismeretbővítő előadások sorozata kísér.

Néhány ilyen rendezvényre a következő hetekben is sor kerül. Június 7-én önkormányzati klímaalkalmazkodási fórum lesz Miskolcon a Városháza dolgozói, valamint a helyi, önkormányzati szolgáltató vállalatok és intézmények képviselői számára, június 9-én pedig Kazincbarcikán a KolorAkadémia előadássorozat következő eseményén az egyéni klímaalkalmazkodási lehetőségekről lesz szó, továbbá bemutatják a kazincbarcikai önkormányzat a BorsodChem Zrt. közös éghajlatváltozási alkalmazkodási stratégiájának tervezetét.

A kezdeményezés résztvevői bíznak abban, hogy a térségükben úttörőnek tekinthető kazincbarcikai példa inspirációként szolgál majd mindazon területen élők számára a Sajó völgyében és azon túl, ahol a városoknak és vállalkozásoknak együtt kell működniük a vízzel kapcsolatos éghajlati kockázatok kezelése érdekében.

A LIFE-CLIMCOOP projektről, az elért eredményekről és következő eseményekről további információkat, elérhetőségeket a projekt honlapján találhatnak. A projekthez csatlakozni, ill. az eredményeket hasznosítani kívánók pedig egy online űrlap kitöltésével jelezhetik ezirányú szándékukat.

További hírek

Olvasnivaló