Ugrás a tartalomra

A MIVÍZ sorsáról tanácskoztak a város vezetői

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. június 02. péntek 15:27
Pénteken 2 órától rendkívüli közgyűlést tartottak Miskolcon, melynek témája a víziközmű-szolgáltatás jogainak és kötelezettségeinek a Magyar Államra történő átruházása volt.
Fotó: Horváth Csongor

Veres Pál polgármester köszöntötte a közgyűlésen megjelenteket, majd bejelentette: a 28 tag közül 22-en vannak jelen az ülés elején, így a közgyűlést határozatképesnek nyilvánította.

A testület szavazott a meghívó szerinti napirendről, az abban foglaltak szerinti menetrendet mindenki elfogadta.

A napirendi pontot Nyíri László, a MIVÍZ stratégiai igazgatója ismertette. Felidézte, hogy a közgyűlés korábban két ízben is foglalkozott a témával. 2022 augusztusában felhatalmazta a polgármestert a grémium, hogy kezdjen tárgyalásokat a közmű-szolgáltató átadásáról a magyar államnak. Ekkor még - többek között - 5 százalékos tulajdonrészt kért az állam. A Nemzeti Vízmű vállalta, hogy a MIVÍZ 2022-es hiányát pótolja. A tárgyalások folytatódtak, közben a szolgáltató működése kritikussá vált: csökkenő árbevétel mellett növekedtek a költségek. 2023-ra nem csupán veszteséges lett a cég, de a likviditása is kétségessé vált. 2023 márciusában a közgyűlés határozatot hozott az integrációról, azzal a feltétellel, hogy az állam 2023. május 31-éig kifizeti a vízközmű-szolgáltató hiányát.

Egy államtitkári egyeztetésen azonban kiderült, hogy az államnak ugyan szándékában áll támogatni a MIVÍZ működését, a tőkehelyzet rendezésében azonban nem tud segíteni.

Nyíri László azzal folytatta az előzmények ismertetését, hogy mintegy 1,4 milliárd forintos vagyonelem maradna a városnál, ehhez azonban rendezett tőkére lenne szükség.

A tárgyalások során megállapították, hogy nem feltétlen szükséges a tőkerendezés az állam részéről – mivel tulajdonosként ezt később úgyis rendeznie kell –, a cégbíróság azonban nem biztosít erre lehetőséget, így más utat kellett keresni.

- Így jutottunk el május 31-éig. A tárgyalások már gyorsuló ütemben haladnak, az energiahivatal validálta például május 26-án, hogy mintegy 2,6 milliárd forint támogatás kell a működéshez. A támogatói okiratra is számíthatunk július végéig – tette hozzá a stratégiai igazgató.

- A korábbi határidő azonban lejárt, azért azt kérjük a közgyűléstől, hogy fogadják el a módosításokat, miszerint nem szükséges a tőkerendezés, valamint nincs megkötve a vagyonleválasztás módszere. Úgy gondolom, a közgyűlés érdeke, hogy segítse az integrációt - zárta a tájékoztatást.

Veres Pál is reagált a stratégiai igazgató szavaira, rámutatva, hogy a szabályozási folyamat "nem volt kiforrott".

- Gyakorlatilag nekünk kellett kialakítani azt a Nemzeti Vízművek és az államtitkárság segítségével - mondta.

Vita a napirend fölött:

Mokrai Mihály (Velünk a Város, DK): Gyakorlatilag arról van szó, hogy a Fidesz gazdálkodása zsákutcának bizonyult, és tönkretette a MIVÍZ-et. A cég, ami régen zászlóshajója volt a miskolci vállalatoknak, most havonta 300 milliós mínuszt termel. Annyira kiéheztették a várost, hogy már nem bírjuk finanszírozni a közmű működését. Nem akarjuk odaadni a városi vagyont, de muszáj. Már csak az a kérdés, hogy állva, vagy fekve halunk meg. Én abban reménykedem, hogy a tárgyalások továbbra is eredménytelenek lesznek, és valamilyen módon megmarad a MIVÍZ a városnak.

Nagy Ákos (Fidesz) frakcióvezető: igen, önök csődbe vitték Miskolc egyik koronaékkövét, ami 2019 előtt nyereségesen működött. Ha másfél évvel ezelőtt elindul az integráció, most nem egy helyben toporognának. Önök csődbe vitték a céget, a magyar kormány pedig megmenti. Ez történik.

Veres Pál polgármester: A nálunk sokkal jobb helyzetben lévő Győr ugyanezt az utat járja mint mi.

Ezt követően lezárta a vitát a városvezető.

Szavazás, a grémium két határozati javaslatról döntött:

20 igen, 2 nem, 0 tartózkodás mellett elfogadták mind a két határozati javaslatot.

A következő közgyűlést június 22-én tartják majd.

---

Korábban írtuk:

A városvezetés álláspontja, hogy az egészséges állapot az, ha a MIVÍZ KFT.-t Miskolc üzemelteti, azonban a kialakult helyzet szerintük már egyáltalán nem egészséges: az általuk átgondolatlannak vélt rezsicsökkentés (a szolgáltató köteles kötött áron nyújtani az ellátást akkor is, ha ez veszteséges működéshez vezet), majd később az elszabadult energiaárak miatt a cég komoly veszteséggel működik.

A közgyűlés augusztusban felhatalmazta Veres Pál polgármestert, hogy tárgyalásokat folytasson az átadással kapcsolatban, később pedig elfogadták az integrációs programot is. Ennek részeként városvezetés az átruházást ahhoz köti, hogy az állam kompenzálja a vízközmű-szolgáltató keletkezett hiányát, ami mintegy 2,6 milliárd forintnyi összeg. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal ennyi működéshez szükséges támogatást ítélt ugyanis indokoltnak. Az átruházás feltételeiről a felek megegyeztek. A megállapodás szerint az állam május 31. határidővel fizette volna ki a kompenzáció összegét a MIVÍZ-nek. Ez nem történt meg.

A rendkívüli közgyűlésen a kialakult helyzetet vitatja meg a grémium, akik szavazni fognak az átadási szándék megerősítéséről, valamint az eredeti fizetési idő július 31-ig történő meghosszabbításáról.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!