Ugrás a tartalomra

A tízéves Pannon-tenger Múzeumot ünnepelték

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2023. november 20. hétfő 18:41
A múzeumi épületrész 2013 novemberében két természettudományos témájú állandó kiállítással nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt – erre emlékeztek a miskolci Herman Ottó Múzeumban hétfő délután az intézmény Görgey Artúr utcai főépületében.

Mint ismert, a külszíni fejtésű bükkábrányi bányában 2007 júliusában mintegy 65 méteres mélységben találták meg a világ eddigi legidősebb, álló helyzetben megőrződött mocsárciprus-erdő részletét, melynek fái nem kövesedtek meg. Az összesen tizenhét fatörzs az elmúlt 7 millió évet fénytől és a légkör oxigénjétől elzártan töltötte – ez biztosította, hogy eredeti fás szerkezetük és szerves anyaguk alig változott az élő fákéhoz képest.

A közel három hónapig tartó mentési munkák eredményeképpen négy darab 2,5–4,5 tonnás fosszilis fatörzset sikerült beszállítani a miskolci Herman Ottó Múzeumba, ahol azonnal megkezdték konzerválásukat – idézte fel a kétszintes, közel 900 négyzetméter alapterületű Pannon-tenger Múzeum létrejöttének közvetlen okait az intézmény igazgatója.

A miocén földtörténeti kor szárazföldi és vízi növény- és állatvilágát, valamint földtani fejlődéstörténetét immár egy évtizede a világviszonylatban is óriási jelentőséggel bíró leletegyüttesen keresztül mutatják be a látogatóknak. Szolyák Péter ennek kapcsán köszönetét fejezte ki a múzeumon belüli és azon kívüli szakembereknek, további támogatóiknak, akik hivatástudatokkal és elköteleződésükkel hozzájárultak mindennek megszületéséhez.

A látogatók külön teremben tekinthetik meg a rudabányai őslénylelőhely fosszíliáit, beleértve az emberi evolúció szempontjából kulcsfontosságú ősmajom, a Rudapithecus hungaricus maradványait is. Míg a „Kárpátok ásványai” című tárlat a mintegy 1500 kilométer hosszú hegységvonulat eddig ismert 1300 ásvány fajtájából ezret vonultat fel. 2019-től a Kiállítóépület kínálata a „Dinók földjén – MezoZOOikum” című állandó tárlattal egészült ki, mely az egykori Konferenciateremben, annak Galériáján, valamit a Vetítőteremben kapott helyet.

Miskolc polgármestere a százhuszonöt éves múzeum egyik legsikeresebb kiállításaként tekint a Pannon-tengerre. Veres Pál köszöntőjében rámutatott: az intézménynek rendkívül nagy a hozzájárulása a város turisztikai vonzerejéhez, a belváros kulturális életéhez és a hazai oktatáshoz. Emlékeztetett: az intézmény még idén új képtárat kap, és megújul jelenlegi restauráló csarnoka is. A városvezető végezetül az önkormányzat jövőbeni támogatásáról biztosította a múzeumot.

Horváth Csongor képgalériája

Az ünnepi délután Kázmér Miklós geológus-paleontológus és Tóth Edina restaurátor osztályvezető előadásaival zárult. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!