Ugrás a tartalomra

Újrarajzolják a Diósgyőri vár terveit

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2023. november 18. szombat 18:19
Habár az előkészületek kőkeményen zajlanak, a munka érdemi folytatása még kicsit arrébb. A Diósgyőri vár mindenesetre az ideitől merőben eltérő, eseménydús új esztendőnek nézhet elébe.
Fotók: Juhász Ákos

Mint azt előző számunkban megírtuk, Veres Pál polgármester nemrégiben rendkívüli döntést hozott: a vár rendelkezésére álló projektkeretből megelőlegezik a történelmi objektum megerősítésével járó pótmunkák finanszírozását. Tenniük kell mindezt azért – a városvezetés szerint –, hogy ne romoljon tovább az épület állaga, s ne éktelenkedjen torzóként tovább. Korábbi írásainkban részletesen összeszedtük az emblematikus építmény közelmúltbéli históriáját, nem blaszfémia talán: kálváriáját. Ezúttal viszont már a jövőbetekintésnek is szolgáltatnak apropót a fejlemények.

Velünk a vár

Nem kellett sok puskapor a polgármesteri trónusért pár hete indított kampánylövegeknek: a Hegedűs Andrea, a Demokratikus Koalíció jelöltje mögött hadrendbe állt LMP miskolci szervezete a közösségi médiában minap egy olyan bejegyzést tett közzé, mely arra utal, hogy Veres Pál polgármester a város kasszájából előlegezi meg a diósgyőri vártornyok stabilizálásához szükséges kiadást. Minderre a városháza szerdán kiadott közleményében igyekezett rácáfolni, melyben rámutatnak: a Miskolcot irányító Velünk a Város frakciójában jelenleg is képviselővel rendelkező zöldpárt figyelmét elkerülte, hogy a vonatkozó összeget a várfejlesztéshez szintúgy hozzátartozó másik projektelem, a Déryné-ház felújítására elkülönített forrás ideiglenes átcsoportosításával finanszírozzák meg.

A csapásirányt tévesztők mentségére szolgáljon: ez a megoldás sokáig abszolút nem tűnt járható opciónak, mivel a várprojekt többi eleme oly mértékben épült egymásra, hogy a rendelkezésre álló források efféle ide-oda rakosgatása nemes egyszerűséggel a komplett beruházás lényegét, annak turisztikai célját húzta volna keresztbe – minderről tavaly decemberben a vár információs irodájában tartott ülésen beszélt a polgármesteri hivatal Pályázati Főosztályának vezetője. Miklós Viktor a Köznevelési, Kulturális, Turisztikai, Ifjúsági és Sport Bizottság előtt csaknem egy éve tett beszámolójából kiderül: a Déryné-ház fejlesztése, a majdani élménysétához szükséges eszközbeszerzés és a katasztrófavédelmi szempontból kardinális vizesárok kiépítése tavaly ilyenkor messze nem tűnt még a vártornyok oltárán beáldozhatónak. De most sem ez történik.

Félig üres, félig teli a várárok

A Modern Városok Program múlt héten bejelentett tulajdonképpeni megszüntetése újabb, sokszorosan csillagozott lábjegyzettel látta el a vár szemünk előtt íródó történetét, így a helyzet megértése egyre szélesedő alapozást kíván. A nehezen vitathatóan önkormányzat-ellenes intézkedés a főosztályvezető szerint a Diósgyőri vár sorsára nézve ugyanis még a maga módján reménykeltő fordulatnak is tekinthető, amennyiben a beruházás folytatásához elengedhetetlen kormányzati támogatástól így vélhetően már aligha eshet el a város.

Mint arról Miklós Viktor megkeresésünkre beszámolt, a pár napja megjelent kormányhatározat alapján az Építési és Közlekedési Minisztériumnak jövő év július elsejéig szükséges döntést hoznia a többletforrás biztosításáról. – Ezt az időpontot nem tudjuk megvárni, mivel már két éve, hogy a plusz műszaki tartalom felmerült. További fél évet nem tudna várni a kivitelezés – foglalta össze a helyzetképet lapunknak, egyúttal leszögezte, a vár befejezéséhez mindenképpen szükséges az eredetileg betervezett kereten felüli kétmilliárd forint.

– Jelenleg a fizetések átütemezése történt meg, viszont ha nem kapjuk meg az ígért forrást, akkor nem tudjuk lezárni a fejlesztést. Az árajánlat 1,923 milliárd forintról szól. Mi ezt a forrást kértük a kormánytól, ők ezt ígérték meg – idézte fel városházi forrásunk Lázár János miniszter múlt heti parlamenti felszólalását, melyben elhangzott: "a vár sorsa rendezhető".

– A kormánynak az a szándéka, hogy ezt az összeget biztosítsa Miskolc számára, a statikai, műszaki és beruházási kérdések tisztázásán túl – fogalmazott a tárcavezető.

A statikai megerősítés elvégzése Miklós Viktor szerint mindezeken túl még nagyban függ az időjárástól is. Úgy véli, a munkafolyamat hármat egészen biztosan, de akár hat hónapot is felölelhet majd.

Évek, számok

A kivitelező konzorcium mindenesetre a héten megtartotta helyszíni bejárását, s rövidesen „újrarajzolják” a terveket. Miklós Viktor úgy értékeli, hogy ebben az esztendőben minimális munkavégzéssel kell számolni. Melyben – az általa taglaltak tükrében – semmi meglepő: ekkora volumenű kivitelezésnél az újratervezés ugyanis óriási feladat, lévén, az alvállalkozókkal történő megállapodásoknak, a megrendelések leadásának, az ütemterv elkészítésének a szokottnál is nagyobb a súlyuk.

Hovatovább, a most megrendelt pótmunka fényében a beruházási szerződésre több okból is módosítás vár. A főosztályvezető felidézte: a 2021 októberében jelentkezett statikai problémák alapjaiban ásták alá az eredeti ütemezést – tekintve, hogy a kivitelező szempontjából akadályoztatott napok száma már meghaladja a két évnyi intervallumot; sőt, az elmúlt háromnegyed esztendőben a kivitelezés teljes egészében állt.

–  Természetesen a véghatáridő mindezzel nem tolódik ki két évvel, mivel az Épkar Zrt. ez év februárjáig tulajdonképpen tudott azért dolgozni. Igaz, csak csökkentett létszámmal – utalt ezzel arra, hogy a feltárt hibákkal nem összefüggő munkafolyamatokat voltaképp el tudták végezni. – Még ki kell számolni, hogy pontosan hány plusz nap illeti meg a vállalkozót – tette hozzá a szakember. Tőle tudjuk még, hogy becslések szerint a vár 2025 középénél tovább nem marad a munkagépek ostromgyűrűjében.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!