Ugrás a tartalomra

Ünnepi könyvhét: Ismét Könyvtérré alakul az Erzsébet tér

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2023. június 01. csütörtök 16:59
Június 8. és 10. között rendezik meg a 94. Ünnepi Könyvhetet és 22. Gyermekkönyvnapokat. A miskolci programokat csütörtökön ismertette a miskolci önkormányzat és a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár.
Fotók: Juhász Ákos

A hagyományoknak megfelelően idén is az Erzsébet tér ad otthont június 8. és 10. között a 94. Ünnepi Könyvhét és 22. Gyermekkönyvnapok miskolci rendezvényeinek. A programokat csütörtökön sajtótájékoztatón ismertette Borkuti László közművelődési és turisztikai tanácsnok és Varga Gábor, a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár igazgatója. 

Az Ünnepi Könyvhetet és a Gyermekkönyvnapokat évről évre támogatja Miskolc önkormányzata, aki valaha közvetlenül szervezője is volt a programnak - mondta el Borkuti László. „Jómagam kerek évfordulót ünneplek, hiszen negyven évvel ezelőtt, 1983-ban vettem részt először a miskolci könyvhét megszervezésében. Éppen ezért nagy várakozással tekintek az idei rendezvény elé” – mondta el a tanácsnok. 


Ahogyan az ismert, a magyar könyves ünnepek hagyományát az olasz példa indította el, ahol 1927. május 17-én szervezték meg az első nemzeti könyvnapokat. Ennek mintájára kezdeményezte Supka Géza 1927. június 5-én, pünkösd vasárnapján Miskolcon, a Magyar Könyvkiadók és Könyvkereskedők Országos Egyesületének a Kereskedelmi és Iparkamara Erzsébet téri épületében tartott nagygyűlésén a magyar könyvnapok hagyományteremtő megszervezését. Az első ünnepi könyvhetet 1929. május 12–20. között tartották. 

A legnagyobb vidéki

Borkuti László elmondta, a fővárosi után vidéki helyszínként minden évben a miskolci programok a legjelentősebbek, ennek is köszönhető az, hogy az első nagy jubileum, az ötvenedik évében, 1979-ben, majd negyven évvel később, a 90. Ünnepi Könyvhét alkalmából is Miskolc adott otthont a rendezvénysorozat országos megnyitójának.

Az idei programokról Varga Gábor, a város könyvtárának első embere szólt. Az esemény nyitónapján, június 8-án, még az ünnepélyes megnyitó előtt rendezik meg a Kötve-fűzve – az Év Könyve Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében 2023 című könyves megmérettetés eredményhirdetését. „megmérettetésre idén is sok kiadó küldte be kiadványait, ezek közül az első hármat fogja díjazni intézményünk” – mondta. 

A megnyitó a hagyományoknak megfelelően a három napra miskolci Könyvtérré alakuló Erzsébet téren lesz június 8-án délután négy órakor. A programokat Turczi István József Attila-díjas, Babérkoszorú-díjas és Prima Primissima díjas magyar költő, író, műfordító, szerkesztő. A szervező, ezt megelőzően háromnegyed négytől megkoszorúzzák a Supka Géza tiszteletére 2019-ben elhelyezett emléktáblát a Miskolci Akadémiai Bizottság

székházában. 

Programkavalkád

A beszédek után ugyancsak a MAB-székházban tart rendhagyó irodalomórát Turczi István és Földes László Hobo „Miért szeretjük a magyar irodalmat?” címmel. A téren pedig a színpadon a Mintha zenekar ad, majd pedig a Miskolc Dixieland koncertje zárja.

A tér egyik sarkában idén is kinyit az Irodalmi terasz, ahol kényelmesen dedikálhatnak, beszélgethetnek egymással a szerzők – és az olvasók, akár hosszabb ideig is. Csütörtökön Ferenczik Adrienne-vel lesz beszélgetés most megjelent regénye kapcsán. Nagyon fontosnak tartjuk a helyi alkotók meghívását, ezért pénteken helyismereti, helytörténeti érdekességeket ismerhetnek meg a térre látogatók. Miskolcról beszélgetünk ismert miskolciakkal. Máger Ágnes, festőművész, Máhr Ági, színművész Salamon József, a DVTK egykori válogatott labdarúgója és Tóth Arnold, a Herman Ottó Múzeum tudományos titkára lesznek a vendégek. Szombaton Miskolc és a gyermekirodalom kapcsolata a beszélgetés tárgya. Vendégeink: Csohány Domitilla, Gácsi Zsuzsa, Darázs Richárd, Fecske Csaba és Hajnal József, akik gyermekkönyvek szerzői. Szombaton elsősorban a gyermekeknek kínálnak programot a szervezők: a mesék, a bábszínházi előadás mellett különböző játékok és kézműves foglalkozások várják a családokat, a látogatókat. 
Idén is lesz lehetőség dedikálásra. Helyi és országosan ismert szerzők várják az olvasókat. A húsznál is több résztvevő közül csak néhány név (betűrendben): Bánhidi Lilla, Bereczki Zoltán, Bózsó Gyula, Halász Ágnes, Kapusi Krisztián, Király-Bagi Judit, Leslie L. Lawrence, Malejkó Norbert, Utry Attila, Varga Barnabás és Vass Tibor.

A könyvtár igazgatója végül köszönetet mondott a helyi kereskedőknek és kiadóknak, akiktől a rendezvény ideje alatt idén is kedvezménnyel vásárolhat bárki könyveket. Ott lesznek a Könyvtéren: a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár, az Advent Kiadó, a Bíbor Kiadó, az Észak-Keleti Átjáró Egyesület, a Felvidék Ház, a Géniusz Könyváruház, a Herman Ottó Múzeum – Miskolci Galéria, a Herendi 2004 Kiadó, a Libri Könyváruház, a Spanyolnátha művészeti folyóirat és a Szinvapark Líra Könyváruház.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!