2018. szeptember 26. Jusztina
Miskolc
-°C / -°C
„Az itt élők napi szinten tapasztalhatják, hogy odafigyelnek rájuk”
Az elmúlt években a rend visszaköltözött Miskolcra
minap.hu
|
2018. január 12. 17:22
|
frissítve: 2018. január 15. 18:58
Az elmúlt években jelentősen javult a közbiztonság, az itt élők napi szinten tapasztalhatják, hogy odafigyelnek rájuk. A célunk továbbra sem kevesebb, mint hogy Miskolc legyen az ország legbiztonságosabb városa – mondta el érdeklődésünkre Hubay György a 2017-es évet értékelve. Az önkormányzat rendészeti bizottságának elnöke szerint nem csak a javuló bűnügyi statisztikai eredmények a fontosak, hanem az is, hogy mit érez meg ebből a városlakó.

A Salkaházi programokra pedig az idén is számíthat Magyarország legnagyobb nyugdíjas közössége – erősítette meg Hubay György.

- Első évét zárta a rendészeti bizottság, amelynek élére Kriza Ákos polgármester Önt kérte fel elnöknek. Hogy értékeli az eddig végzett munkát?

Képviselőként mindig elsőrendű feladatomnak tartottam, hogy kiemelten foglalkozzak körzetem közbiztonságával, rendészeti ügyekkel, és az idősek védelmével. A körzetem serifjével napi kapcsolatban vagyok ma is. Valószínű ezért esett rám a választása polgármester úrnak az elnöki tisztség kapcsán.

ellenorzes_hubay_161212ml_5.jpg

A munka kapcsán elmondhatom, hogy az elmúlt év azért is kiemelkedő, mert több mint, egy milliárd forintot költött a város különböző közbiztonsági beruházásokra, intézményi működtetésre. Nagyon fontos, hogy ne csak beszéljünk a céljainkról, hanem valóságosan is tegyünk érte. Pénz nélkül nem csak háború, hanem béke sincs. Nagyon fontosnak tartom, hogy a jövőben közbiztonsági programunkat kiterjesszük a környező településeinkre is. A várost és agglomerációját egységes rendszerben kell szemlélni, hiszen a városhatár önmagában nem sorompó a renitens, közösség ellenes magatartást tanúsító emberek előtt.  Átfogóan pedig azt mondhatjuk, hogy az elmúlt években a rend visszaköltözött Miskolcra.

- Ugyanakkor a bűnügyi krónikákban az elmúlt időszakban többször szerepelt a város neve, és a sok a kritikus felhang is ezzel kapcsolatban…

Ez engem is mindig bánt. De sajnos, nem tudjuk megakadályozni, hogy ne legyenek cserbenhagyásos balesetek, súlyos közlekedési kihágások. Az elmúlt időszakban, karácsony előtt elsősorban ilyen esetekkel került a város a hírekbe. Azt sem tudjuk megakadályozni, hogy a rendészeinkre támadjon egy intézkedés alá vont személy-, ilyenre is volt példa. Azt viszont mégis el tudjuk mondani, hogy ma már nyugodtan le lehet szállni a villamosról a számozott utcák környékén, és nem csak a belvárosban járőröznek párban rendészeink.

01_jobbfel.jpg

Nagyon jól teljesített az ún. seriff rendszer is, a körzeti rendészek megnyerték az emberek bizalmát, a körzetükben élők ismerik őket és kérik a segítségüket. És ha már a karácsonyt említettem, magam kerestem fel az ünnep előtt a plébániákat, hogy felajánljam a rendészek segítségét az éjféli misék idejére, amikor köztudottan felügyelet nélkül vannak hagyva a plébániák, illetve a templomok környékén is előfordulnak rendbontók. A plébánosok, lelkészek örömmel vették a felajánlott segítséget. És ezen a karácsonyon nem volt semmi olyan nem várt körülmény, ami befolyásolhatta volna az ünnep méltóságának megőrzését.

 - Az év végén Ön is kiállt az illegális migráció ellen, csatlakozva a polgármester korábbi ilyen jellegű kijelentéseihez.

Így van, mert fontosnak tartom, hogy minden itt élő tudja, az illegális migráció, vagy az idegenek betelepítése hihetetlenül nagy kockázati tényező. A migráció és a közrend megbomlása kéz a kézben jár Európa migránsok lakta nagyvárosaiban. Felkapjuk a fejünket egy-egy terrortámadás kapcsán, de el sem tudjuk képzelni, mit jelent a lopások, rablások, betörések és utcai zaklatások számának a hirtelen megugrása. A mindennapi élet borul fel ezekben a városokban a migráns életmód betelepedésével.  Mára már a migránssimogató politikusok sem tudják tagadni, hogy ahol az illegális bevándorlók megjelennek, ott nő a bűncselekmények, erőszakos támadások száma. Miskolc tapasztalt már hasonlót az Avasra érkezett „fészekrakók”esetében, épp elég volt őket kitakarítani a városrészből, de hogy még Brüsszel telepítsen be bárhová migránsokat, abból köszönjük nem kérünk!

- A Salkaházi Programnak - amelynek Ön a vezetője - is van, a közbiztonságot erősítő eleme. A személyi riasztók és ajtóékek kiosztására gondolok. Terveznek hasonló programot?

Valóban, még nem volt rendészeti bizottságunk, amikor javasoltam Kriza Ákos polgármesternek, hogy az idősek biztonságérzetének növelése érdekében, legyen a Salkaházi Programnak egy egész várost átfogó közbiztonsági akciója.

05_nagycikkbe4.jpg

Ekkor osztottunk ki személyi riasztókat, biztonsági ajtóékeket az időseknek, a program keretében. Ilyen módon kerültem közvetlen kapcsolatba a Salkaházi közösséggel, és rögtön a szívembe zártam őket. Az a szeretet, öröm, és pozitív érzés, ami ebben a csapatban van, szinte hegyeket tudna mozgatni. Ezért is örültem, amikor elvállalhattam e program vezetését.

- Folytatódik valahogyan a Salkaházi közbiztonsági program?

 Most az a tervem, hogy a környező településeken élő időseknek is adjunk ilyen biztonsági eszközöket. Az idősek, az egyedül élők jobban ki vannak téve az erőszakos cselekményeknek. Fontosnak tartom, hogy rájuk még jobban vigyázzunk.

 És ha már a Salkaházi Sára Programról esett szó, hogy zárták az évet és mik az idei tervek?

Had mondjam el, hogy természetesen ebben az esztendőben is lesz tízezer forint ősszel, és nagyon gazdag lesz az idei programsorozat is. Az év végén, most első ízben tartottunk „előszilveszteri” mulatságot. Zsúfolásig megtelt a Sportcsarnok. Megtiszteltetés volt számomra, hogy együtt búcsúztathattam az óévet megannyi jó kedélyű nyugdíjassal. 

05_nagycikkbe5.jpg

Örülök annak, hogy a miskolci nyugdíjasok szívesen veszik a város törődését. Minden ilyen program, vagy az októberben kézbesített 10 ezer forint azt fejezi ki, hogy számunkra fontosak a nyugdíjasok. Ugyanígy tapasztalhatták azt is, hogy a magyar kormány számára is fontosak az idősek. Mert a nyugdíjasok adnak példát arra, hogy hittel és becsülettel végzett munkával megbecsülést lehet elérni. Ezt méltányolta a magyar kormány a nyugdíjemeléssel, a karácsonyi Erzsébet-utalvánnyal, a nyugdíjprémiummal, és mi itt a városban a Salkaházi Programmal. A nyugdíjasok közössége nagyon fontos építő eleme társadalmunknak, hiszen ők adják az élő példát arra, hogy csak az emberi szeretetben megélt életnek van értéke!

Nem

Videótár

Miskolci Termelői Nap
02:21
2018. szeptember 26.
Jegesmedve helyzetkép
01:45
2018. szeptember 26.
Ítélethirdetés - testi sértés
02:10
2018. szeptember 26.
Autómentes Nap+Critical Mass
02:35
2018. szeptember 26.